Skal man vaske vegger og tak? Ja, sier ekspertene.

– Færre røyker og færre har åpent ildsted, så man ser kanskje ikke behovet. Men støvet legger seg også på vegger og tak.

– Det er ekstra bra for astmatikere og allergikere å gå over veggene, men alle bør få det inn i rutinen.

Still deg inntil veggen og se skrått bortover mens solen lyser opp området. Hvor mye støv har du på veggene?

– Vegg og tak er et glemt område. Færre røyker og færre har åpent ildsted, så man ser kanskje ikke behovet. Men støvet legger seg også på vegger og tak. Man trekker gardinene frem og tilbake og støvet virvler når man går i rommet, sier Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Astma- og allergiforbundet.

Forbundet anbefaler at man tar en rundvask av hele boligen minst én gang i året. Da bør man samtidig ta for seg vegger og tak.

Hvis man rengjør veggene, reduserer man mengden svevestøv, som er ubehagelig og kan irritere alle. Også dem som ikke sliter med astma og allergi, ifølge Gustavsen.

Les også

Lukter håndklær og tekstiler vondt? Her er løsningen.

Anbefaler mikrofibermopp

Pass på at du ikke ødelegger underlaget når du blir kvitt støvet, understreker Gustavsen. Han anbefaler at man bruker mikrofibermopp og tørrmopper veggen. Da kan man unngå å lage riper.

– Det er ekstra bra for astmatikere og allergikere å gå over veggene, men alle bør få det inn i rutinen. Det blir glemt, sier Gustavsen.

Jo lodnere overflatene er, desto mer støv vil feste seg.

Les også

Har du for mye mat i kjøleskapet? Det bør du ikke, ifølge ekspert.

Svevestøv kan irritere alle. Ikke bare allergikere, ifølge Gustavsen i NAAF.

Oppskrift på den perfekte kluten: En runde i vaskemaskinen

Hvis man har ru vegger eller liggende panel på veggen, kan det bli mye støv, bekrefter rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther.

Ta en runde når veggene ser skitne eller støvete ut og det er mye svevestøv i rommet, anbefaler hun.

Rengjøringseksperten anbefaler å bruke en fuktig mikrofibermopp. Det aller beste er å kjøre rene mopper i vaskemaskinens stivelsesprogram og deretter et sentrifugeringsprogram. Ellers kan man væte mopper og rulle dem i et frottéhåndkle. Da er de klare til dyst.

– Moppene skal nemlig være så fuktige at de binder støvet, men ikke fukter flaten. Da blir det skjolder, sier Hagesæther.

Bytt mopp så ofte at de ikke drar møkk utover. Hvis man ikke har så mange mopper, kan man dele et frottéhåndkle i flere biter, tipser hun om.

Derfor skal du begynne nederst

Gå over veggen med moppen på stativ. Enten opp og ned eller frem og tilbake.

Fuktig mopp? Begynn å vaske nederst på veggen og jobb deg oppover, forklarer Hagesæther. Begynner du øverst på tørr vegg, blir veggen stripete om vannet renner. Vannet må renne på fuktig flater for å unngå stripene.

Tørr mopp? Begynn hvor du vil. De grovere mikrofiberklutene som ser strikket ut, er mest effektive.