Bolig

Ekspertens råd: – Slik får du malingen til å sitte på takrenna

Takrenner, postkasser, nedløpsrør og andre metallflater kan med hell males. Her er ekspertenes råd for hvordan du får et bra resultat.

Det er ingen sak å male postkasser av metall.
  • Christine Gulbrandsen

– Vær ekstra grundig med forarbeidet før du maler nedløpsrør, takrenner og andre detaljer i blikk og metall, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef hos malingprodusenten Beckers.

Gjør du det, holder overflatene seg fine mye lengre.

– Riktig maling beskytter dessuten mot rust og gjør at huset fremstår som pent og velholdt, understreker han.

Her er ekspertenes oppskrift for hvordan du får best mulig resultat:

1. Rengjøre

Skitne flater bør vaskes med for eksempel fasadevask, men pass på å følge anbefalingen på emballasjen. Påfør rengjøringsmiddelet med svamp, børste eller skumsprøyte og børst nedenfra og opp. La middelet virke i cirka 15 minutter, og skyll grundig med vann. Hvis flatene er veldig skitne eller angrepet av sopp, bør du også bruke alge- og soppvask. Dette trenger man ikke å skylles bort, men følg instruksjonene på emballasjen.

Les også: Derfor bør du male panel på vinteren

2. Fjerne rust

Forarbeidet avgjør om malingen hefter godt, for ingen maling sitter godt på en porøs og rusten overflate, opplyser Informasjonskontoret for farge og interiør.

All rust må vekk, så skrap eller slip bort det du ser. Dersom du gjør en grundig jobb, reduserer du risikoen for at det ruster på nytt. Slip harde og blanke malingsflater slik at de blir matte, og bruk gjerne stålbørste. Hvis malingen er i dårlig stand, er det best å fjerne den helt med malingsfjerner.

Det er ingen sak å male postkasser av metall.

3. Grunne

Sjekk at flaten du skal male er tørr, ren og støvfri. Velg så en passende grunning, og spør gjerne fagfolk dersom du er usikker. Husk å alltid følge anbefalingen på malingspannet. Legg på raust med maling i alle kanter, hjørner og buer, da vil malingen holde lenger. Følg så tørketiden fra produsenten, før du går videre til selve malejobben.

Les også: Det tok ni måneder å bare legge gulvet i dette huset

4. Male

Legg alltid på to strøk med maling beregnet på underlaget. Følg tørketidene og anbefalingene på spannet. Fjern maskeringstapen når du er ferdig med å male, og før malingen har tørket, slik at du unngår at tapen setter seg fast i malingen.

En emaljelakk på sprayboks kan brukes på lettmetall, som for eksempel aluminium, informerer ifi.no. Da påføres spraymalingen vått-i-vått med 3-4 minutters mellomrom.

Kilder: Ifi.no, Beckers

Les mer om

  1. Farger
  2. Abito