Ukens grønne tips: Slik får du krydderurtene til å vare lenger

Opplever du at krydderurtene dør kort tid etter at du har plassert dem på kjøkkenbenken? Med disse grepene får du glede av dem lenger.

Krydderurter ble tidligere brukt som medisin. I dag brukes de hovedsakelig som smakstilsetning i mat. På bildet klippes det i rosmarin.

Bakgrunn: Gjennom en serie artikler gir vi forbrukere tips og triks for å kunne leve grønnere liv. Ingen pekefingre, kun opplysning.

Eksperten: Toril Gulbrandsen, innholdsrådgiver ved matfaglig kompetanse i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

1. Hvordan kan vi få ferdigplantede krydderurter fra butikken til å holde seg på kjøkkenbenken?

– Urtene mine på kjøkkenbenken trives aller best når de får en skvett med vann på skålen om morgenen og litt stell samtidig. Jeg fjerner ett og annet vissent blad.

Her er flere råd:

  • Husk å vanne rett på skålen. Det er det de er vant til, og da holder de lenger. Blir de vannet rett i potten, kan de få sjokk.
  • Vann ofte, men ikke vann for mye eller la de stå i vann, da er det nemlig lett å drukne dem. Urter skal ikke stå med røttene i vann. Gi dem en skvett, og hell av vannet etter noen minutter.
  • Planter med store blader trenger mer vann enn planter med små blader. Rosmarin og timian klarer seg for eksempel med mindre vann enn en basilikumplante.

2. Hvilke lys- og temperaturbehov har ulike krydderurter?

  • Alle friske krydderurter i potte trives best i lys og varme, altså gjerne på kjøkkenbenken.
  • Basilikum er spesielt utsatt og tåler ikke kulde, ei heller trekk. Den fryser allerede ved 10–12 grader. La derfor ikke basilikum stå i vinduskarmen.
  • Persille, dill og gressløk tåler å stå i kjøleskapet.
Det produseres over 20 forskjellige typer urter i Norge. Basilikum og timian er blant de vanligste krydderurtene brukt i matlaging.

3. Har det noe å si hvor vi kjøper krydderurter?

– Om man skal ha urter som hageplanter, er det nok smart å gå til et gartneri. Dersom du ønsker å ha urtene ute, er det lurt å plante urtene om til større krukker. Da kan de vare hele sommeren. Enkelte typer som timian, sitronmelisse og mynte er flerårige. Det vil si at de kan vokse opp på nytt neste år hvis du lar krukken stå på verandaen eller om du har plantet den i et bed i hagen. Du kan gjerne gi urtene litt plantenæring, sier Gulbrandsen og legger til:

– Urter som sitronmelisse, oregano, timian, gressløk og kruspersille tåler å stå ute i den norske sommeren. Vær obs på at basilikum og rosmarin ikke tåler kalde netter.

– Urter du får kjøpt i dagligvarebutikkene, er produsert for å brukes i maten og spises. Vi kan gjerne krydre maten vår med mer urter.

4. Kan krydderurter fryses eller tørkes?

– Ja, de fleste urtene kan fryses eller tørkes. Du kan lage bunter og henge bladene på et tørt og luftig sted. Når bladene er helt tørre, risper du av dem stilken og oppbevarer dem i et tett glass eller en boks.

5. Andre generelle tips?

– La friske urter være en naturlig del av matlagingen. Klipp av eller dra stilken til urten du skal bruke forsiktig opp av jorda. Da blir det bedre plass til resten. Urtene kan gjerne få litt næring som plantenæring.