Her stiger prisene: – Aldri tidligere har det blitt solgt så mange sjøhytter

– Aldri tidligere har det blitt solgt så mange sjøhytter.

LILLESAND: Salget av fritidsboliger stiger. Arkivbilde, her fra Blindleia utenfor Lillesand.
  • Elise Rønnevig Andersen

Prisene for fritidsboliger ved sjøen har steget med 8,5 prosent det siste året. Den typiske sjøhytten koster nå i snitt 2.426.181 kroner.

Det viser nye tall fra Eiendom Norge.

– Det har vært et meget godt hyttemarked langs sjøen det siste året, noe som har resultert i en sterk prisvekst, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

FORTELLER OM PRISVEKST: Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Stor etterspørsel

– Gjennom hele perioden har det vært stor etterspørsel etter sjøhytter, og vi har nå lagt bak oss fire år med vekst i prisene, fortsetter Dreyer i pressemeldingen.

I løpet av det siste året ble det solgt 2280 sjøhytter, en oppgang på 1,8 prosent fra året før.

– Det har aldri tidligere blitt solgt så mange sjøhytter, og våre meglere melder om fremdeles god interesse på hyttevisningene, sier Dreyer.

Han opplyser at det er tradisjonelle sjøhyttekommuner som Hvaler, Larvik og Kragerø som har hatt flest salg.

Går fortere å selge

I snitt tar det nå 91 dager å selge en fritidsbolig ved sjøen. Det er en nedgang på 14 dager fra samme periode året før.

Raskest gikk det å selge fritidsbolig på Nøtterøy med et snitt på 13 dager. Tregest gikk det i Egersund med et snitt på 196 dager, ifølge Eiendom Norge.

Tvedestrand dyrest

I det siste året har Tvedestrand vært landets dyreste sjøhyttekommune. En gjennomsnittlig fritidsbolig i Tvedestrand koster kroner 5.282.059 kroner. Deretter følger Nøtterøy og Asker.

I snitt ble hyttene som ble omsatt sist år solgt 0,2 prosent over prisantydning.

AVVISER MYTEN: Bjørn Erik Øye hos prognosesenteret.

Lindesnes, Kragerø og Lyngdal er kommunene med flest hytter på markedet per dags dato.

– Vi forventer likevel at prisutviklingen vil flate ut i takt med en mer moderat boligprisutvikling, samt at boliglånsforskriften vil gi en dempet effekt også i hyttemarkedet, avslutter Dreyer.

Partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye, mener det er en myte at boligmarkedet og fritidsboligmarkedet henger sammen.

– Disse to markedene henger ikke i hop. Det er andre kjøpegrupper, forskjellige behov og finansiering, samt andre kriterier for kjøp av fritidsboliger, sier han og legger til:

– Men hyttekjøp er og blir norsk tradisjon, og for mange er et slikt kjøp en prioritering.