- Vi er bekymret for boligprisutviklingen
Skal storbyen kun være for de privilegerte?
HØYE PRISER: Det kan bli vanskeligere å få lån fremover. Foto: Pedersen, Terje
- Synne Hellum MarschhäuserJournalist
— Man må bygge der folk vil bo. Man løser ikke noe ved å stenge tilgang på kreditt eller ved å øke beskatning av vanlige folks hus og hjem, uttalte Tore Vamraak, statssekretær i Finansdepartementet, i dag på Norges Eiendomsmeglerforbunds (NEF) boligkonferanse.
— Vi er bekymret for boligprisutviklingen. Vi ser og har sett tidligere hvor ille det kan gå om det blir et brått fall i prisene. Det er åpenbart ikke bærekraftig i lengden med den typen vekst det har vært i Oslo det siste året, sier Vamraak.
Finanstilsynet har foreslått endringer i boliglånsforskriften, høringsfristen er 24. oktober. Vamraak sier det antagelig kommer forslag fra Finansdepartementet om en ny forskrift.
Forslaget fra Finanstilsynet går på innstramminger for å dempe boligpris— og gjeldsveksten, blant annet en maksgrense på samlet lån: Fem ganger brutto inntekt. Et par med hver sin norske gjennomsnittsinntekt på rundt 500.000 kroner vil dermed kunne låne maks fem millioner kroner.
Forslag i statsbudsjettet:
Vil gjøre det mindre lønnsomt å eie to boliger
Kan gå utover førstegangskjøpere
Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF, mener Finanstilsynets forslag er feil medisin, at man skjærer vidt forskjellige markeder over en kam.
— Det blir ikke bygget flere boliger av å strupe tilgangen på kreditt. Tiltak vil virke negative i svake markeder, Stavanger og deler av Vestlandet trenger stimuli for å komme i balanse igjen, sier Geving til oss.
Hvis prisveksten fortsetter på denne måten over tid er Oslo en by for få. For de privilegerte. Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF
Forslaget vil dessuten være uheldig for unge mennesker med god betalingsevne, uten høy egenkapital og med foreldre som ikke kan betale, mener Geving.
- Ingen garanti for lav rente
Han viser til at svenskene strammet inn boliglånsforskriften i juni. Man fikk umiddelbart et visst fall i sentrale Stockholm, der prisene har økt tidligere, men prisene har eskalert igjen, ifølge Geving.
Han mener man må produsere boliger så tilbudssiden øker.
- Er boligprisene for høye?
— Ja, de er for høye i Oslo. Det er en risiko fordi folk drar på seg veldig høy gjeld. Fundamentale forhold kan endre seg, og det er ingen garanti for lav rente. Gjeldsveksten kan bli et problem på sikt. Hvis prisveksten fortsetter på denne måten over tid er Oslo en by for få. For de privilegerte, sier Geving.
Mannen kjøpte leilighet studentsønnen kunne bo i:
Les mer om
Flere artikler
Finanstilsynet ber Siv Jensen stramme inn enda mer for boligkjøpere
Kan bli vanskeligere å få boliglån: Finanstilsynet vil kutte i bankenes skjønn og stramme inn.
Siv Jensen beholder omstridte boligregler
Nå er fasiten her: Så godt stemte ekspertenes spådommer for boligmarkedet 2017
Boligmarkedet 2017: Tror det blir en kamp om objektene
I vinter var det få boliger til salgs i Oslo og prisene føk i været. Nå flommer markedet over og prisene synker.