Bolig

Selges færre nyboliger – tror veksten vil avta.

Østlandet trekker ned, ifølge rapport.

SELGES FÆRRE: Men nivået er fremdeles høyt i nyboligmarkedet. Unntaket er Vest-Agder utenom Kristiansand.
 • Synne Hellum Marschhäuser
  Journalist

Det ble solgt færre nyboliger de siste to månedene enn forrige tomånedersperiode, ifølge rapporten ECON Nye Boliger. Tallene fra Østlandet trekker ned.

Det ble solgt to prosent færre nyboliger denne perioden og 18 prosent færre enn samme periode i fjor. 2651 nye boliger ble solgt.

Kvadratmeterprisen ligger gjennomsnittlig på 49.400 kroner. Oslo ligger høyest med 78.300 kroner, Stavanger med 58.200 kroner og Tromsø, Bergen og Trondheim fra 53.000 til 55.000 kroner. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris ligger på 48.600 kroner i Kristiansand og 33.800 kroner i Møre og Romsdal.

Les også

Dette trekker ned prisen på boligen din

Det bygges rekordmye, årstakten ligger på 33.000 igangsatte boliger, skrev DN i går. Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen sier til DN at han tror det blir veldig mange boliger til salgs etter sommeren på grunn av igangsetting av nyboliger.

Det er godt mulig ferdigstilling av nyboliger vil påvirke bruktboligmarkedet etter sommeren, tror Andreas Benedictow, sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk analyse som står bak ECON-rapporten.

– Vi har et høyt salg av prosjekter bak oss. En del av de boligene er i ferd med å komme ut nå. Den viktigste årsaken til at boligprisveksten vil avta fremover er at mange nye boliger kommer inn på markedet. Det vil dempe prisveksten, sier Benedictow.

Les også

Denne endringen er godt nytt for alle som skal kjøpe eller selge bolig

Store ulikheter

Den laveste salgstakten er registrert i Vest-Agder utenom Kristiansand med seks prosent og høyest i Oslo med 35 prosent.

Salgstakten lå på 39 prosent i Oslo forrige periode, det har altså gått litt ned. Vil det fortsette?

– Det har gått ned fra et veldig høyt nivå. Fra i fjor sommer og mot jul lå det på opp mot 50–60 prosent. Nedgangen er klar, men en salgstakt på over 30 prosent er fremdeles bra, sier Benedictow.

– Vil salget gå videre nedover?

– Det er mye som tyder på at vi går mot en utflating av boligmarkedet i Oslo. Boligbyggingen har vært høy – drevet av høy prisvekst og lave renter. Vi venter at veksten avtar fremover, sier Benedictow.

I Stavanger ser man fremdeles tegn til bedring, det samme i Kristiansand. I Trondheim har aktiviteten vært høy, Benedictow tror veksten vil avta litt. Bergen har vært svak, men ser ut til å ta seg opp litt.

Les også

Treghet i boligmarkedet: – Det er vanskeligere å få inn det første budet. Kjøperne er veldig selektive.

Slik så salgstakten ut fra februar til april: (Salgstakt 2 er nyboligsalget de siste to månedene i prosent av antall til salgs, som er antallet usolgte for to måneder siden, pluss antallet nye boliger som har blitt lagt ut for salg siden da, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse.)

 • Oslo: 35 prosent
 • Akershus: 34 prosent
 • Stavanger og Sandnes: 20 prosent
 • Rogaland forøvrig: ti prosent
 • Bergen: 18 prosent
 • Hordaland forøvrig: ni prosent
 • Kristiansand: 11 prosent
 • Vest-Agder forøvrig: seks prosent
 • Tromsø: 26 prosent
 • Trondheim: 31 prosent
 • Sør-Trøndelag forøvrig: 16 prosent
 • Møre og Romsdal: 13 prosent

Les mer om

 1. Nyboligsalget
 2. Bolig
 3. Boligmarkedet
 4. Boligpriser