Bolig

Slik pynter du bord med lys og blomster

Det trenger slettes ikke være «jo dyrere, jo bedre».

FESTPYNTET: Kjøp en rimelig tipakning med stemorsblomster og sett dem ned i glass med stett. Det er bare tøft å la jorden være synlig. Lag små buketter av forglemmegei, og sett i vann i små vaser. Enkelt, lekkert og rimelig.
 • Synne Hellum Marschhäuser
  Journalist
 • Kari Byklum

Det er mye å tenke på foran slike høytidsdager, men med noen forberedelser og en smule interesse og teft, er det ikke noe problem å lage et lekkert og billig festbord.

TENK FARGER: - Det er ofte fint å holde seg til en fargepalett. Men innenfor den er det gøy å leke med hele fargeskalaen, fra for eksempel lys rosa til dyp rød, sier Kristin Jortveit Berg hos Drømmehaven på Strai.

Heldigvis trenger du ikke å velte hele budsjettet, for det er nemlig ikke sånn at «jo dyrere, jo bedre». Kanskje tvert i mot. — Jeg aner ikke hvor mange telefoner jeg har fått, men det har vært mange:

Les også

Enorm interesse for Norges billigste hytte

Ta en tur i hagen

Kristin Jortveit Berg lever av å selge blomster, men hun anbefaler likevel å ikke ta helt av hos blomsterhandleren.

— Nei, slike høytider blir ofte dyre nok, og det er en god idé å ta en tur i hagen først. Syrinene er i knopp mange steder, og de springer ut hvis du tar dem inn. Bare pass på å skrape av all barken på stilken før du setter dem i vann, sier Berg til fvn.no.

Hun har dekket to bord for å gi oss ulik inspirasjon, det ene i rosafarger og det andre i blånyanser.

FRA HAGEN: Kristin Jortveit Berg har brukt ranunkler, vinterroser og roser i den største buketten. I den lille vasen er det syriner plukket i hagen. Ta dem gjerne inn mens de fortsatt står i knopp. Fjern all bark på stilken før du setter dem i vann, da holder de lenger.

Mange sverger fortsatt til farger som tradisjonelt er forbundet med kjønn, men heldigvis finnes det ingen regler.Blomsterdekoratøren mener det viktigste er å holde seg innenfor en fargepalett og variere nyansene her.

Fungerer kjerringrådene?

Les også

Resultatet vil overraske deg: Test av vindusvasking

Bruk én fargepallett

— På det ene bordet har jeg bare valgt blomster i rødrosa farger. Det gjør at bordet blir rolig og stilfullt, og ikke så rotete. Samtidig er det bare gøy med stor variasjon innen den paletten. Bruk gjerne farger fra den helt sarte rosa til dyp rød, anbefaler hun.

Kristin har dekket rett på betongbordet, uten duk. Serviset har hun arvet og glassene hadde hun også i skapet fra før.

— Mange liker å finne fram det fineste de har på slike merkedager, så har du sølvlysestaker er det supert å bruke dem nå, sier Kristin.

LYS OG BLOMSTER: Enkelt og fint.

Vasene er litt herfra og litt derfra.I de største vasene har Kristin begynt med å sette oppi en klump med oasis, og deretter stukket nedi blomster. Kun tre sorter.

Vinterrose i ulike fargenyanser, plukket i hagen, og roser og ranunkler fra blomsterbutikken.

I de små vasene og glassene er det stort sett syriner. Litt rosa godteri, som matcher blomstene, setter prikken over i´en.

Brutalt for hvitmalte, matte tak:

Les også

Stearinlys er takets verste fiende

Rimelige stemorsblomster

På det blå bordet har Kristin valgt en røff og enda rimeligere variant.

Her har hun tatt utgangspunkt i en tipakning med stemorsblomster og en bunt med forglemmegei. Stemorsblomstene er satt røft ned i vaser, og jorda er synlig.

— La det gjerne bugne litt, det er bare fint å sette mange vaser og glass med blomster tett i tett.

Det er selvsagt upraktisk å fylle hele bordet med pynt hvis du også skal ha plass til fat, men en slik borddekking passer perfekt hvis du serverer koldtbord eller tapas som står på et annet bord. Kubbelysene er plassert rett på betongbordet.

Hvis du bruker trebord eller duk, er det greit å sette lysene oppå en enkel skål, så det ikke er brannfarlig.

Oppskrift med bilder:

Les også

Lysestake av betong – støp dem selv

Pom poms av servietter

Pom poms av servietter er fine å pynte med til fest, eller de kan henges ute som pynt.

Vi har fått bruke Julie Haugland Ormvolds oppskrift, fra bloggen http://nydeligflott.blogspot.no/.

POM POMS: Fine og dekorative. Prøv deg med røde, hvite og blå servietter for en 17. mai-vri.

Hun har laget sine pom poms med tre servietter per pom pom. Hvor mange du bruker, avhenger av hvor tette du vil at de skal være.Pom pomsene kan også lages med forskjellige farger, tre forskjellige servietter eller lignende.

Slik gjør du det:

Trinn 1: Klipp serviettene i to langs midten.

Trinn 2: Dra lagene i servietten fra hverandre, og legg dem oppå hverandre.

Trinn 3: Brett serviettene som en vifte, og knyt en snor i midten. Snoren skal også brukes til oppheng, så den bør ha litt lengde.

SNART FERDIG: Brett serviettene forsiktig ut, lag for lag.

Trinn 4: Avrund kantene med en saks.Trinn 5: Brett serviettene forsiktig ut, lag for lag. Den første halvdelen brettes ut som en vifte. Dra serviettlagene forsiktig fra hverandre. Deretter gjør du det samme med den andre halvdelen. Når du er ferdig, har du en luftig og fin serviettball, altså en pom pom.

Interessert i interiør? Se her:

Les også

 1. Studentparet har lavbudsjett: Kult og kreativt

 2. - Jeg har nok litt maskulin stil

 3. Luftig på landet

 4. Elen er en romantisk bohembarocker

 5. De lager kunsten på veggene selv

 6. Elspeth bor i et vanntårn: - Bare å legge tregulvet tok ni måneder

Les mer om

 1. Interiør
 2. Hage