Bolig

Slik skaper Thea Kristine Fosslien Lund romfølelse på liten plass

– Siden huset er ganske lite, har det blitt viktig at ting er praktisk.

KREATIV INNRAMMING: Behagelige blå- og grønntoner får stuen til å henge fint sammen. Det blå feltet på veggen skaper spenning og samler bildene på en smart måte. Til venstre for sofaen er det gjort plass til et lite arbeidshjørne på en praktisk vegghengt kontorpult. Peisen er også vegghengt for å skape gulvplass.
  • Ann Merete Slåttland

Selv om huset ikke er så stort, har Thea Fosslien Lund klart å skape romfølelse ved å bruke flere gode løsninger. Her er det vegghengte og smale oppbevaringsmøbler, rundt spisebord og et stort speil på veggen som skaper dybde.

Selv om firkantløsningen rundt bildene presenteres som en «latskapsløsning», fremstår ikke sivilingeniøren som en late dame. Ei heller mannen Aleksander Lund.

Ekteparet tok over eneboligen på 120 kvadratmeter på Konnerud i Drammen i 2012 og har pusset opp hvert eneste rom siden da.

– Huset er bygget i 1974. Da vi flyttet inn var det glade 70-tallet godt representert med rosa bad og teppegulv på soverommene, sier Thea.

VEGGHENGT: Selv om huset ikke er så stort, har Thea klart å skape romfølelse ved å bruke flere gode løsninger som vegghengte og ikke så dype oppbevaringsmøbler, rundt spisebord og et stort speil på veggen som skaper dybde.
Les også

Hjemme hos familien Nordahl utgjør bassenget på terrassen hele forskjellen: – Det er jo åpenbart superdeilig

Paret er veldig fornøyd med husets beliggenhet, både på grunn av den fantastiske utsikten og nærheten til begges foreldre.
KOMPROMISS: Da badet ble pusset opp, måtte ekteparet Lund inngå et kompromiss. Det endte opp med at badet egentlig ikke ble slik noen ville ha det. Men samtidig – det fungerer jo som det skal, så da får de estetiske ønskene vente litt.

Kompromiss og samarbeid

Det rosa badet ble gjenstand for aldri så liten utfordring i renoveringsprosessen.

– Vi ble rett og slett ikke enige om hvordan vi ville ha det, og endte opp med et kompromiss som ingen egentlig er helt fornøyde med, sier 35-åringen.

Oppussingen videre gikk mer knirkefritt. Ifølge Thea er det hun som har ideene, mens mannen gjør mye av grovarbeidet som riving og sjauing. Oppbygging og den siste finishen har de satt bort til andre.

– Jeg maler dessuten mye, samt at jeg hele tiden prøver å planlegge helheten og få rommene til å henge sammen. Siden huset er ganske lite har det også blitt viktig at ting er praktisk, så ofte må det funksjonelle settes foran det estetiske.

Men sivilingeniøren mestrer å gjøre det både praktisk og pent rundt seg, og selv om ikke ektemannen alltid har vært enig i alle ideene hennes har hun fått ganske frie tøyler.

– Han ser jo at det jeg finner på blir fint, så jeg får utfolde meg kreativt som jeg vil, sier hun.

Interiør som avkobling

Interiør har alltid vært en stor interesse for Thea, allerede som tiåring tittet hun i interiørmagasiner.

– Jeg pleide å lese dem hjemme hos en eldre venninne som abonnerte, og drømte om å ha et stort hus med ulik stil i hvert rom. Det er kanskje beskrivende for stilen min i dag, for jeg liker mye forskjellig og prøver egentlig bare å lage en personlig miks av det jeg har lyst til.

Romløsningen i huset er beholdt, bortsett fra at veggen inn til kjøkkenet ble fjernet. Da ble det plass til en praktisk kjøkkenøy som både fungerer som kokesone og spiseplass. Dette er en av Theas favorittplasser, hun er ekstra fornøyd etter at de nye barstolene kom i hus. De lekre kjøkkenredskapene i messingfarge kommer til sin rett både utseendemessig – og praktisk sett – når de får henge på veggen i nærheten av kokeplaten.

Interiør er også en fin avkobling.

– Jobben min som sivilingeniør og prosjektleder i et maskineringsfirma er hektisk, så interiør og kreativitet er noe jeg koser meg med som en motpol til det.

Les også

Falt pladask for utsikten og boltreplassen

Thea malte den blå veggen av ren og skjær latskap. Hun skulle flytte på noen bilder og orket ikke male hele veggen. Resultatet er uansett stilig og rammen fremhever bildene mer enn om veggen hadde vært ensfarget. I sofakroken møter den røffe bordplaten i betong en elegant grønn glassvase. Firkanten med bildene på veggen skaper orden, mens tekstiler i sofaen myker opp inntrykket.
Til venstre: Den delen av gangen som leder inn mot badet og de tre soverommene har fått et spennende tapet på veggene. I en lang og smal gang som dette er det smart å bruke møbler som ikke er så dype, som den svarte hyllen til venstre. Til høyre: Skjenken bak spiseplassen er bygget av Ikea-skap. Den er kun 20 cm dyp, og tar dermed ikke så stor plass i rommet. Bildene over skjenken er fra Fretex.
Til venstre: På soverommet oppnås hotellfølelsen med stor seng, lange gardiner, masse puter og selvfølgelig badekåpen lett tilgjengelig. Til høyre: Ester Madelens rom er et av de siste som ble pusset opp. Veggene har fått friske rosa- og lillafarger. Også her popper morsomme detaljer frem, som flamingo-lampen og lysbokstavene over sengen.

Planlegger terrasse

Det neste på oppussingsplanen for familien Lund er å skifte gulvet i stua, kjøkkenet og gangen, samt å legge gulvvarme. Samt terrasse utenfor, med ulike platåer og trapper imellom.

Med all innsatsen som legges inn, planlegger ekteparet å bli i huset lenge.

– Beliggenheten her på Konnerud med utsikten over Drammen, og nærheten til besteforeldre på begge sider settes høyt. Det er et godt og barnevennlig område å bo i, sier Thea, og legger til:

– Og selv om huset til tider kan føles litt for lite for en familie på fire, er det jo bare desto flere grunner for meg å være kreativ og finne løsninger som både utnytter plassen – og ser fine ut.

Les mer om

  1. Bolig
  2. Oppussing
  3. Interiør
  4. Drammen