Sjarmerende hagestue ved siden av huset: - Vi har funnet mye på retrobutikker og på Facebook

Planen var å lage en plass hvor ungdommene i huset kunne være i fred. Men nå har hagestuen blitt hele familiens nye favoritt.

POPULÆR: Thor Arne og Hege Tønnessen er storfornøyde med hagestuen som ble ferdig forrige sommer. - Vi bruker den omtrent hele tiden, forteller ekteparet.

— Den ender nok fort opp som både EM- og OL-bu, også, ler Thor Arne Tønnessen og peker på TV-en på veggen, mens han setter seg til rette i den klassiske Stokke-stolen som familien kjøpte for en slikk og ingenting på bruktbutikken.

— Ja, det er jo helt topp at han kan sitte der å se sport på TV, parerer kona kjapt.

Hjemme hos Berit og Preben Vildalen:

BRUKTFUNN: Interiøret er ikke som i hagestuer flest. Det er bare sofaen som er ny, resten er bruktfunn. Den klassiske Stokke-stolen er trukket om, og god som ny.

Et godt sted for alleEneboligen på Eg i Kristiansand ble bygd i 1957, og ekteparet Tønnessen har bodd her siden 1999. Senere har de fått tre barn, som nå er 11, 14 og 15 år.

Boligen er stor nok, men likevel kjente paret behov for litt ekstra tumleplass til ungdommene i huset.

IKKE SÅ STOR: Thor Arne sier at størrelsen på bua var en liten utfordring. - Utvendig ser den kanskje litt stor ut i forhold til huset og hagen, men inni er den heller litt liten, men det har i grunnen blitt et greit kompromiss, mener han.

Et sted hvor barna kunne ta med seg venner og sitte uforstyrret for de voksne. Eller omvendt, for den saks skyld.— Tanken var at det skulle være en hyggelig plass for alle, men vi er likevel positivt overrasket over hvor mye vi bruker hagestuen. Stedet har blitt en favoritt for hele familien, forteller Thor Arne.

GODT OG VARMT: Lyset slipper inn fra flere kanter. Gulvet er malt betong, og veldig enkelt å holde rent. Det er isolasjon i gulvet, så når bua først er varmet opp, holder den godt på varmen.

Selvgjort og velgjortHan er daglig leder og sitter mye på kontoret i byggefirmaet ToFire. Dermed var byggeprosjektet i egen hage midt i blinken.

— Ja, det er gøy med litt praktisk arbeid, og jeg koste meg da jeg holdt på, forklarer byggmesteren.

Thor Arne forteller at han ikke laget noen grundig tegning av den 15 kvadratmeter store bua på forhånd, men at den ble til underveis.

ÅPNINGEN: Skyvedøren strekker seg over nesten hele langsiden og kan foldes sammen slik at den ikke opptar plass.

Et betongdekke som lå i hagen fra før, ble utgangspunktet for grunnmuren.Og for at bua skal kunne brukes året rundt, strakte han inn en strømledning til ovn.

Grunnmuren er isolert og holder godt på varmen når bua først er oppvarmet.

Byggematerialene er en blanding av nye og rester fra arbeidsplassen.

GODSTOLENE: Hele hagestuen er innredet i den særegne retrostilen. De gule stolene har originalt trekk, og er så gode å sitte i at det nesten er umulig å reise seg igjen.

— Vi hadde blant annet en drager og et vindu som var til overs på jobb, og taksteinene er fra et gammelt hus, og skulle kastes. Men innvendig og utvendig kledning er ny, og også skyvedøren og det store vinduet, forklarer han. Kunstneren Frank Brunner bytter mellom sønnene i Oslo og kjæresten i Kristiansand:

Retrostil og ekte gjenbruk

Familien var bevisst på å benytte materialrester så langt det var mulig, og selve interiøret er også preget av gjenbruk.

Retrostilen kom til etter hvert, både som et resultat av at familien ville holde kostnadene nede og at de liker stilen.

FESTLOKALE: - Vi feiret 40-årsdagene her, og da dekket vi langbord i hagestuen. Det var helt supert, forteller trebarnsforeldrene.
GAMMELT: Sjarmerende gamle leker og puter understreker stemningen i rommet.

— Vi har funnet mye på bruktbutikker og på Facebook. De gamle stolene er ufattelig gode å sitte i, den ene trakk vi om, mens de andre har det originale stoffet, sier kona Hege.Dermed har retrobua blitt et familieprosjekt på alle måter.

FRISKT OG GRØNT: En spesialbygd urtekasse utenfor hagestuen sørger for kortreist mat i dobbel forstand.

Hege hadde riktignok et ønske om at selve bruken også skulle minne om retrotiden, men der møtte hun motstand hos barna.— Jeg så for meg at barna kunne spille kort og leve litt analogt her ute, men det gikk dårlig, så nå skal vi visst få internettdekning her ute, smiler hun skjevt og legger til:

— Men jeg skjønner det jo, og det går helt fint. Poenget er jo at barna kommer til å bli enda mer glad i å være her, smiler hun.

Bor mindre, deler mer:

HAGEN: Hege og Thor Arne Tønnessen forteller at de trives enda bedre i hagen nå enn før hagestuen kom på plass.

Dekker alle behovRetrobua sto ferdig i fjor sommer, og ekteparet har allerede feiret bursdager og hatt mye besøk her ute.

De har dekket langbord og holdt hageselskap, og sier at hjemmelivet har endret seg etter at bua kom opp i hagen.

BRUKTFUNN: Interiøret er ikke som i hagestuer flest. Det er bare sofaen som er ny, resten er bruktfunn. Den klassiske Stokke-stolen er trukket om, og god som ny.

— Det er mer sosialt. Hagestuen ligger slik at folk kan se fra veien om vi sitter her, og da stikker de gjerne oppom. Det er kjempekoselig, sier Hege.- Det er rett og slett genialt og utrolig at en bu på 15 kvadratmeter kan bety så mye. Men det er verdifullt på alle måter, for i tillegg til at det er lett å være sosial her, er det også veldig deilig å kunne trekke seg tilbake og slappe av her inne alene, eller bare oss to, sier Thor Arne Tønnessen.

Følg oss på Instagram for inspirasjon og interiør, @boligoghjem!

Interessert i interiør? Les mer: