Bruk trendfargene – uten å male hele stua rosa

Men styr unna de gulhvite-fargene på listverk og vinduer, råder interiørekspert.

En ren hvitfarge på karmer og listverk, er enkel å kombinere med trendfargene.

Ett typisk norske hjem er preget av forsiktige fargevalg – hvor hvitt og grått er gjengangerne. Derfor spørs det om årets trendfarger, gult og rosa, blir fargevalget folk flest maler hele stua eller gangen med.

– Men hvis man ønsker å freshe opp stua og prøve seg med litt farger, kan man jo ta i bruk en trendfarge på én vegg, for å komplementere de nøytrale fargene man allerede har, sier Mette Dahl hos Nordsjö til ifi.no.

En måte å bruke trendfargene, er altså på mindre flater, i kombinasjon med andre mer nøytrale farger. En annen måte, ifølge ifi.no, er å finne frem til mer dempede toner av trendfargene. Disse egner seg kanskje enda bedre til å bruke på store flater på veggene.

– Grønn er lett å lykkes med

Fargeekspert Dagny Thurman-Moe snakker heller om fargebølger enn fargetrender. Hun mener de forskjellige fargenes popularitet beveger seg i bølger. Noen er lange og brede, mens andre er korte og spisse.

– Vi er nå på vei inn i en tid hvor det er nye nøytrale farger på vei inn i hjemmene våre, og det er blått, blågrønt og grønt, har hun tidligere uttalt til Fædrelandsvennen.

Hun mener grønn er en enkel farge å lykkes med, det samme er blått. Det er fordi begge har det hun kaller en lang og bred bølge, noe som vil si at de vil holde seg relevante omkring ti år fremover. Hun forklarer at når disse fargene kommer på veggene, blir det igjen enklere å tilføre andre farger, siden kontrasten ikke blir så sterk og hard som den blir mot hvite eller grå vegger.

En ren hvitfarge på karmer og listverk, er enkel å kombinere med trendfargene.

Men også de varme fargene, som rødt, oransje og gult, er trendy farger, ifølge fargeeksperten. De kommer i veldig mange nyanser, fra sennep til sitron.

– De har begynt sitt inntog på detaljer og møbler, men etter hvert også i større grad på veggflater, uttalte hun tidligere i år.

Les også Derfor bør du male huset nå

– Mal karmene i ren hvitfarge

Men når det gjelder karmer og listverk, råder ekspertene til å styre unna gulhvite farger.

– Det er veldig underlig at produsentene leverer den gulhvite fargen på alt ferdigustyr av lister og dører, sier interiørekspert Halvor Bakke og forklarer at «ingen liker egghvitt» lengre.

Han får støtte av Thurmann-Moe. Hun har tidligere uttalt at hun synes det er absurd at farger som Egghvit og Bomull, men henholdvis fargekode 0502-Y eller S 0502-Y, er så mye brukt på listverk og vinduer. Det er fordi hun mener fargene passer dårlig til trendfarger som blått, grønt, blågrønt og grått.

Les også Det tok ni måneder å bare legge gulvet i denne boligen

Vi kan tilpasse farge

Geir Nergård, driftssjef prosjekt i Rindalslist AS, som produserer listverk til hele landet, bekrefter at de bruker den gulhvite fargen i store deler av sin produksjon.

– Ja, det er fordi fargen er standarden som de aller fleste storprodusentene bruker, det har den vært i mange, mange år.

Men Nergård sier at de prøver å rette seg etter markedet, og at de selvsagt kan tilpasse farge etter behov.

– Vi ser at klassisk hvit kommer mer og mer, og vi får en del spesialbestillinger på listverk i den fargen, sier han.

En ren hvitfarge på karmer og listverk, er enkel å kombinere med trendfargene.

FAKTA

Slik kan trend-fargene brukes

1\. Ta utgangspunkt i trendfargene og velg en mer dempet tone. Da kan du dra på med farge på store flater. Og ikke vær redd for å sette farge på alle fire veggene.

2\. Velg en kulørsterk trendfarge på en mindre flate, og bruk den i kombinasjon med mer nøytrale farger.

3\. Kombiner flere trendfarger. Det kan virke trygt å ha en farge på en vegg og hvitt på de tre andre, men det kan også være fint å kombinere flere farger i et rom. Gult kan for eksempel passe godt sammen med en dempet rosafarge.

Kilde: Ifi.no