Bolig

- Når vi sitter på kjøkkenet, føler vi nesten at vi sitter ute

Derfor falt familien for den prisnominerte boligen.

TAKHØYDE: Det åpne trappeløpet og høyden under taket gir lys og romfølelse. Carl Martin Nordby

  • Kirsti Ellefsen

Et stort hull i bakken. Det var hva Elin Anundskås og samboeren kjøpte for snart to år siden. Men de hadde sett tegninger, hørt om arkitektens visjoner og var overbevist – her ville familien bo.

UTEPLASS: I hagen har Linde og Markus mye boltreplass til lek og fotballspilling. Carl Martin Nordby

Nå, to år senere, leker barna Markus (8) og Linde (6) fornøyd i hagen utenfor, mens Elin Anundskås tenner i den takhengte peisen Gyrofokus – en designperle som er som skapt for en takhøyde over to etasjer.

Fortetting med kvalitet

Her lå det tidligere en stor enebolig. I dag er den gamle villaen på Ullernåsen erstattet av fem arkitekttegnete eneboliger – et prosjekt som ble nominert til Oslo bys arkitekturpris for 2014, som «nytenkende og gjennomarbeidet fortettingsprosjekt».

De fem husene ligger rundt et felles tun, der barn og voksne møtes og ungene sykler og leker, som gir en følelse av felleskap, selv om hver bolig er en selvstendig enhet.

Med fem familier og ti barn i alderen ett til 19 år, er det sjelden noe problem å finne noen å leke med, snakke med eller invitere over på grilling.

TAKHENGT. Den takhengte design-peisen var noe av det Elin og Bjørn falt for.

Elin Anundskås, samboer Bjørn Korsveien og de to barna, bodde tidligere midt i byen.

De trivdes godt med det urbane livet, men de ønsket mer plass og et godt og stabilt oppvekstmiljø for barna.

— Vi skjønte at disse boligene hadde det vi var ute etter. Det var både praktisk og nyskapende med en arkitektur og design vi falt for. Særlig de store vindusflatene, og måten huset er bygget inn i terrenget, likte vi veldig godt. Når vi sitter på kjøkkenet, føler vi nesten at vi sitter ute.

Se, materialbruken her!

Les også

Hytte i Sunnmørsalpene: Denne rustne hytta skiller seg mildt sagt ut

250 kvadratmeter

Boligen er på 250 kvadratmeter, og har tre etasjer, garasje med direkte utgang fra kjelleretasjen og takterrasse med fjordutsikt. Hagen er lettstelt og praktisk, med plass til både trampoline og fotballmål.

KOSEKROK: Både sofaen og maleriet ble med fra forrige bolig. I den opphøyde stuen passet de perfekt. Carl Martin Nordby

Det åpne kjøkkenet med spisestue er nok favorittrommet. Her spiser vi alle måltider, her gjør barna lekser og her sitter vi når vi har gjester, sier Elin Anundskås.

Eik går igjen i kjøkkeninnredningen, og det italienske spisebordet med plass til tolv personer.

Noen tips er smartere enn andre, har du prøvd disse?

Les også

Disse triksene tetter vinduene dine

Ellers er det betong, tre og glass som går igjen i materialvalget. Det meste var allerede bestemt av arkitekten, og familien har kun gjort små justeringer og personlige løsninger.

— Alt var jo så fint og gjennomtenkt. Arkitektene har vært veldig ambisiøse, og hele boligen står i stil med vår smak.

Tenkte på småbarnsfamilier

Thomas Thorsnes i R21 arkitekter, forteller at de tenkte på småbarnsfamilier og familier i etableringsfasen, da de tegnet boligene.

VISUELT. Trappen er gjennomgående, og et visuelt element i seg selv. Carl Martin Nordby

— Vi tenker at det å velge å bo i denne typen boliger ikke skal være noe kompromiss mot det å bo på en mer romslig villaeiendom. Jeg tror mange moderne familier ønsker nettopp denne boformen. De vil ha et praktisk hus, moderne arkitektur og muligheten til å være sosial, men samtidig privat, sier Thorsnes. Se, den spesielle hemsen i stuen!

Les også

Droppet loftet siden hele familien er høye mennesker

Både stuen og kjøkkenet er stramt og elegant, ingen dominerende TV, ledningskaos eller forstyrrende rot. Her er det tydelig de to designbevisste voksne i familien som regjerer. Det kan de tillate seg, for i etasjen under har Markus og Linde både spill og stor flatskjerm-TV og lov til å herje og leke. Her er det også vaskerom, et stort bad og bodplass nok til å oppfylle enhver utstyrsfreak eller oppbevarings-organisators våte drøm. Fra den underjordiske garasjen kommer man rett inn i en mellomgang som fører inn til vaskerommet i kjelleren.

Fornøyd familie

— Det er utrolig praktisk å kunne gå direkte fra bilen og inn i huset. Har vi vært bortreist, er det bare å ta med bagene rett inn i vaskerommet og tømme ut skitne klær.

VID UTSIKT: Alle boligene har takterrasser med utsikt mot byen og Oslofjorden. Carl Martin Nordby

Markus og Linde er veldig fornøyd med det nye huset sitt. Her har de hvert sitt rom, kjellerstue, hage og mange lekekamerater nesten vegg i vegg.Boligene har skjult elektrisk anlegg og vannbåren varme, og åpne trappeløp som gir lys og høyde.

Utvendig er det brukt mørk teglstein, som arkitekten valgte for å gi et rolig og ryddig uttrykk som harmonerer med naturen rundt.

— Vi mener det er et veldig godt svar på hvordan man kan fortette. Her bodde det én familie i et stort hus. Nå bor det fem familier med veldig god bokvalitet, sier arkitekt Thomas Thorsnes.

PÅ KONTORET: Rommet øverst i trappen kan brukes både som kontor og lekeplass. Carl Martin Nordby

Linde, Markus, Elin og Bjørn har fått tid til å bo seg inn og finne seg til rette i sitt nye hjem— Så langt kan jeg ikke komme på noe vi er misfornøyd med. Når vi først valgte å flytte, føles dette som et veldig riktig og bra valg, sier Elin Anundskås.

Her har vi plukket ut tre boligreportasjer vi er stolte av:

  1. Les også

    Kunsthuset i Gamlebyen: Kjøpte Harald Zwarts gamle hus

  2. Les også

    Slik holdt de oppussingsbudsjettet på et minimum

  3. Les også

    Det øgle-lignende huset kan forstørres fra 45 til 72 kvadratmeter

RETT UT: Kjøkkenet på bakkeplan har store vindusflater og direkte utgang til hagen. Carl Martin Nordby

MASTER-BED. Eli og Bjørns soverom er lys og med god skapplass. Carl Martin Nordby

PÅ UTSTILLING: Hyllen Balance gjør seg godt mot den grå betongveggen. Carl Martin Nordby

BYGGESETT: Hyllen fra Montana var med fra forrige bolig, og har nå blitt delt opp og plasser rundt om i boligen. Carl Martin Nordby

Les mer om

  1. Bolig
  2. Arkitektur
  3. Hjemme hos

Relevante artikler

  1. BOLIG

    Sentralt hus på 90 kvm: – Vi ønsket å bo sentrumsnært og ha noe vedlikeholdsfritt uten hage

  2. BOLIG

    Funkishus med sjøutsikt var den store og urealistiske drømmen. Så skjedde det noe uventet.

  3. KULTUR

    – Bruk klageretten i fortettingsprosjekter!

  4. BOLIG

    Falt pladask for utsikten og boltreplassen

  5. BOLIG

    Familiens hus har fått internasjonal oppmerksomhet og kommunens arkitekturpris

  6. BOLIG

    Fire døtre på 5, 8, 10 og 11 år: Slik får familien full kontroll