Julegran og røde nisser ingen adgang

Hun elsker å pynte til jul, men tradisjonell julegran og røde nisser har ikke adgang hos Kristin Adelaide Østebø.

Velkommen til bords! I Kristin Østebøs julehjem får det gjerne bugne av det meste, men hun holder seg helst unna den tradisjonelle julerøde fargen. Hos henne er det heller dyp burgunder og blått, metaller og grønt som gjelder.

Selv om ektemannen Torbjørn ymter frempå at han ønsker seg rød jul, er det ikke så mye av den tradisjonelle fargen å se hjemme hos familien Østebø i desember.

– Nei, jeg er nok ikke så «rød» av meg, men burgunderrødt fungerer, sier 41 år gamle Kristin Adelaide Østebø.

Hun pynter med mørkeblått, svart og grønt til jul, sammen med glass, messing og mye blomster og planter.

På spisebordet ligger det to tjukke planker på langs med et lag mose på. Oppå har hun lagt julekuler i burgunderrødt og mørkeblått, sammen med små papirjuletrær. Vaser i forskjellige høyder med amaryllis, grantrær og små blomster bygger i høyden, sammen med små tynne stearinlys. Serviset er klassisk hvitt med gullkant, glassene krystall og bestikket i messing.

Kristin Østebø elsker å style med interiør og å dekke bord, og til jul lar hun det bugne. Grønne planter, tekstiler, levende lys og papirstjerner er bare litt av det som signerer stilen hennes. Hun liker også dype farger som burgunderrødt, mørkeblått og svart til jul. Det sjarmerende spisebordet er pusset og malt. I hjørnet står en såkalt svart tuja som skal være årets juletre.
En lekker liten detalj på bordet er det svarte bestikket bundet sammen med burgunderrødt fløyelsbånd og en liten rosa blomst. Det kommer visuelt ekstra godt frem ved å ligge på en grå linserviett.
Kristin Østebø er ikke redd for å la det bugne til jul. Hun lager lekre små stilleben overalt, og på skjenken bak spisebordet blandes nydelige rosa- og lillatoner sammen med messing, glass og levende planter.

Det er ikke så ofte det ikke er dekket på i spisestuen hjemme hos Vennesla-familien. Hun elsker å teste ut forskjellige borddekkinger og stylinger, og dokumenterer det gjerne på Instagram-kontoen sin @kristin_adelaide.

– Jeg tar mye bilder og liker å endre på ting. Det er gøy å prøve ut forskjellige uttrykk, det er noe jeg virkelig koser meg med. Vi trenger ikke å vente gjester for at jeg skal lage et fint festbord, sier hun.

Les også

Juletreet er forsikret for en halv million kroner: – Jeg blir liksom aldri helt ferdig

Familien Østebø bor på et småbruk i Vennesla, i et hus fra 1938 på 150 kvadratmeter. På gården har de også et uthus, et anneks, kaninbur og bur til endene.
Kristin Østebø liker å pynte utendørs med kranser, grantrær og lys, det skaper en fin stemning på småbruket i Vennesla. Både hun og døtrene Ithilie og Thilla gleder seg til jul.

Liker å stæsje på

Kristin Østebø bor sammen med mannen Torbjørn, døtrene Thilla og Ithilie, samt flere katter og en kanin på et lite småbruk i Vennesla i Agder.

Til daglig er hun ansatt i en skobutikk i Kristiansand, og det var nettopp gjennom jobben hun tidligere hadde i en kles- og interiørbutikk at hun fikk opp øynene for Instagram. Nå følger nesten 12.000 med på bildene hun legger ut av borddekkinger og interiørstylinger i sitt eget hjem.

Les også

Silje Svindland (30) kjøpte besteforeldrenes hus og pusset opp. Nytt og gammelt preger «dukkehuset».

I sofakroken er det lyse farger som får regjere. Den lysegrå sofaen har selskap av et gammelt stuebord, og puter i rosa- og gulfarger. På bordet står et fat med årets adventsstake. Den er laget av fire kirkelys, vaser med amaryllis og furukvister, og pynt av edelgran, lerkekongler og brudeslør.

Huset de bor i er fra 1938 med 150 kvadratmeter fordelt på tre etasjer. Kristin og Torbjørn flyttet inn i 2005, og har pusset opp mye siden den gang. Det siste som fikk en makeover er kjøkkenet, og en totalrenovering av badet er også på gang.

Østebø er nok kanskje aller mest glad i detaljene og den siste finishen, og det er heller ikke noe unntak til jul.

– Jeg liker veldig godt å pynte og styre med jul, og liker å «stæsje» på. Jeg er glad i å bruke naturmaterialer og levende lys sammen med annen pynt, sier hun.

På kjøkkenbordet er det dekket på til et deilig måltid med oster, marmelade og brød. Levende lys, blomster og lekker borddekking setter stemningen! Bordet er for øvrig av noen gamle bordbein som Kristin arvet, og en pallekarm med beslag som bordplate.
Hver kuvert på bordet er holdt enkel, i kontrast mot den bugnende og lekre dekorasjonen som ligger på langs over hele bordplaten. Små grantrær revet opp med roten og avskåren amaryllis bygger i høyden, mens fløyelskuler, papirpynt og tynne stearinlys ligger og står på mosen nederst. Under dekorasjonen har Østebø lagt to tjukke planker.
Det svarte arkivskapet er arv, mens TV-benken bortenfor er kjøpt brukt og pusset opp. Begge skapene har fått samme farge som veggen bak. Også her er stillebenet bygget i høyden der det starter med lave telysestaker, høyere lysestaker og så til slutt lange avskårne amaryllis i vase.
Kristin Østebø lager forskjellig adventsstake fra år til år, og denne gangen har hun satt fire kirkelys på et fat fra. Hun har pyntet den med amaryllis og furukvister som står i lange glassvaser, og granbar, lerkekongler og brudeslør som ligger ved siden av.

Svart tuja som juletre

Når hun dekker bordet, prøver hun ut stadig nye ting, og hun deler gjerne noen gode tips.

– Ikke vær redd for å blande stiler. Jeg liker gjerne et røft bord som jeg laget til her nå, sammen med et mer klassisk servise og glass. La gjerne blomstene hente opp igjen farger du har ellers i interiøret, og prøv å gå litt utenfor det tradisjonelle i både stil og når du pynter, sier hun.

Kristin er heller ikke så tradisjonell når det kommer til juletre.

– Vi pleier å ha et sedertre i julen, men nå følte jeg meg litt lei av det. I år prøver vi noe som heter svart tuja, sier hun.

– Det er jo ikke noe juletre, kommenterer yngstedatteren Ithilie med et lurt smil.

Familien til Kristin er vant til at mor eksperimenterer med pynt og interiør. Selv om de kanskje ikke alltid er helt enig i ideene, synes de resultatet blir fint.

Lå på knærne og dro opp grantrær

Østebø liker godt å pynte med små grantrær i vaser som hun har hentet fra skogen rett ovenfor huset.

– For en stund siden var jeg på tur i skogen, og lå på knærne oppi der og dro opp små grantrær fra bakken. Folk må jo ha trodd jeg var gæren om de så meg, sier hun og ler.

Hun lager også litt pynt selv, som kranser av eukalyptus, vakre blomsterbuketter og adventskalender til døtrene. Adventsstaken forandrer også utseende fra år til år. Denne gangen har hun satt fire store kirkelys på et fat og pyntet resten av fatet med amaryllis og furukvist i vase, og granbar, lerkekongler og brudeslør.

Det er dessuten viktig for Østebø å ta vare på gode førjulstradisjoner. Hele familien drar alltid på noen julemarkeder, og noen dager før jul samles slekt og familie til julegrøt hos bestemor. Kristin og døtrene lager også pepperkakehus eller pepperkakeby som de setter på skjenken i stua.

– Hver jul må jeg se Kvelden før kvelden og Tre nøtter til Askepott. Det blir ikke jul for meg uten, sier Kristin Østebø.


Kristins borddekkingstips:

  • Ikke vær redd for å blande stiler. Røffe materialer som tre, skinn og mose passer fint sammen med klassisk servise og glass.
  • La gjerne blomstene på bordet hente opp igjen farger du har ellers i interiøret.
  • Tenk pynt i forskjellige høyder, det gjør at det bugner mer. Men pass på at folk ser hverandre over bordet.
  • Hent pynt fra naturen! Små grantrær, kvister og mose er mine favoritter. Husk at det er best å hente det inn før frosten kommer.
  • Gå litt utenfor det tradisjonelle når du pynter, både på farger, stil og materialer.
  • Test ut borddekkinger selv om du ikke skal ha gjester. Da får du nye ideer og kan tenke kreativt uten at det er noe press.