Lyst på basseng i hagen? Dette bør du være obs på, mener eksperten.

Er du en av dem som drømmer om basseng i sommervarmen? Vi har bedt en ekspert svare på spørsmålene du helt sikkert har.

BASSENG I HAGEN: Muligheten til å kjøle seg ned og ta en frisk dukkert i egen hage, kan være fristende for mange. Det er imidlertid flere ting du bør tenke på før du går til anskaffelse av et basseng.

Eksperten: Arne Nesje

Utdanning: Sivilingeniør ved Bygningsingeniøravdelingen ved Norges Tekniske Høgskole

Jobber som: Seniorforsker ved Sintef Byggforsk

EKSPERTEN: Arne Nesje, seniorforsker ved Sintef Byggforsk.

1. Kan «alle» få basseng i hagen, forutsatt at man har nok plass?

– Man må vurderer grunnforhold. Det kan bli dyrt hvis man må sprenge mye i fjell og berggrunn. Det samme er hvis man har ujevne grunnforhold, noe berg, noe jord eller leirmasse som kan gi skjevsetninger av bassenget, sier Nesje.

2. Hvilke forholdsregler bør man ta når man bestemmer seg for å få basseng i hagen?

– Hvor ofte blir det brukt? Hva vil det koste i forhold til brukstiden? I hvilke klimastrøk ligger tomten? Det påvirker hvor mye strøm går med til oppvarming og brukstiden. Man bør generelt ha overtrekk på bassenget for å hindre varmetap, anbefaler Nesje og legger til:

– Sikkerhetsregler må ivaretas, bassenger må ikke stå tilgjengelig for uvedkommende uten oppsyn. Søknad til kommunene og nabovarsel er nødvendig hvis bassenget skal være en permanent installasjon.

Les også

De bor landlig midt i storbyen: – Da vi flyttet inn her, var nok stilen min mye mer barnslig og sukkersøt med pasteller og shabby chic.

3. Hva ligger prisen på?

– Det kommer an på type, størrelse, graving, egeninnsats, installasjoner (vannrenseutstyr) og arealer rundt. Her må man kontakte leverandør for å få tilbud.

BADELYKKE: Familien Nordahl i Asker utenfor Oslo var aldri i tvil om at de ville ha utebasseng og har heller aldri angret. Løsningen de valgte er blant de enkleste på markedet. Her har familien utedusj, flyttbar sofa og fantastisk utsikt.
Les også

Hjemme hos familien Nordahl utgjør bassenget på terrassen hele forskjellen: – Det er jo åpenbart superdeilig

4. Hvor mye jobb må man belage seg på når man har et basseng?

– Det må vedlikeholdes, ikke minst rengjøres. Ligger det landlig til med mye trær og løv og planter, blåser og lander mye i vannet, påpeker Nesje.

– Man må ha et effektivt klorbehandlingsanlegg så ikke bakterier vokser i vannet. Det kreves jevnlig etterfylling og tilsyn både med pumper, sirkulasjon og kjemikalietilsetning. Noen tapper ned bassenget for vinteren, andre beholder vannet i. Begge deler kan medføre is og frostskader hvis bassenget ikke beskyttes på riktig måte.

Les også

Paret byttet ut 40 kvadratmeter i byen med 400 kvadratmeter på landet

5. Hvor lenge varer et basseng? Må det renoveres etter en viss tid?

– Varigheten styres av hvilke materialet som er benyttet. Bassenger med epoksymalt betong har kortest varighet siden malingen ofte flasser etter tre til fem år. Det må da repareres, noe mange kan gjøre selv. Men resultatet blir best ved å bruke kvalifiserte fagfolk.

– Bassenger med PVC-duk kan vare i flere år hvis den beskyttes og vedlikeholdes. Lengst holdbarhet har flislagte betongbassenger hvis arbeidene er korrekt utført og det får nødvendig beskyttelse ved kuldegrader. Et slik basseng kan gjerne stå i 20–30 år ved normalt ettersyn.