Bolig

– Ikke la deg blende av flott kunst på veggene

Her er viktige ting du må huske på visningen!

Sjekk boligen nøye når du er på visning. Ikke la deg blende av fancy kunst og fine møbler, råder megler.
  • Christine Gulbrandsen

– Folk bruker generelt for liten tid på visningen, særlig sett i lys av at det å kjøpe bolig er en av de største investeringene man gjør – og at man ikke har noen angrerett, sier Fredrik Melgaard, eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1 i Søgne.

Han forklarer at det finnes mange eksempler på at folk har kjøpt boliger de tror har vært greie, men som viser seg å ha alvorlige feil og mangler.

– Og så oppdager man dessverre at mulighetene for å reklamere er relativt begrenset i henhold til norsk lov, fortsetter Melgaard.

Derfor oppfordrer han alle boligkjøpere til å gjøre et grundig forarbeide – både før visning og før man byr på en bolig.

Les også Hun bor på en av Venneslas høyeste topper. Se hvordan hun har det!

– Blir blendet av Nupen-kunst

Eiendomsmegleren opplever at boligkjøpere er svært forskjellige når det kommer til å befare boligen de er interessert i. Noen er grundige og sjekker ting nøye, andre ikke.

– Noen er mer opptatt av fancy møbler og flott kunst de ser på visningen. Men disse ytre faktorene bør man ikke la seg blende av når man er på visning, sier Melgaard.

– Og har du ikke kompetanse til å vurdere boligen selv, så bør du vurdere å ta med deg en fagmann. Alt for å unngå negative overraskelse i etterkant av boligkjøpet.

Han anbefaler også boligkjøpere om å gå på mange visninger, for da finner man fort ut hva man vil ha – og ikke vil ha.

Les også Slik unngår du at malingen begynner å flasse

De viktige forberedelsene

Norges Eiendomsmeglerforbundhar laget en egen sjekkliste på hva man bør huske å sjekke i forbindelse med boligvisning. Rådene skal gjøre det enklere for boligkjøpere å oppdage skjulte feil og mangler, og unngå å kjøpe katta i sekken.

LES NØYE: Last ned og les alle pairene om boligen før du går på visning. Men pass på at du leser veldig nøye. Og de viktigste papirene er ofte dem uten bilder.

SAUMFAR KJØKKEN OG BAD: På visningen må du sjekke alle rom med vanntilførsel ekstra nøye. Bruk mye tid på både kjøkken, bad og vaskerom. Se etter fuktskader under kjøkkenbenken, inne i dusjen eller bak badekaret. Finn også ut når badet sist ble renovert.

LUKTER DET I KJELLEREN? I underetasjen og kjelleren må du passe på å bruke nesen ekstra godt. Lukter det fuktig eller mugg? I så fall kan boligen ha fuktskader, som må utbedres. Det kan fort bli dyrt. Sjekk også når dreneringen for huset sist ble skiftet.

GÅ OPP PÅ LOFTET: Det holder ikke å bare stikke hodet opp på loftet, du må helt opp. Ha med deg ei lommelykt på visningen, slik at du kan se alle kriker og kroker. Ser du fuktskader i taket eller på bjelkene?

SJEKK ELEKTRISK ANLEGG: Hva slags stand holder det elektriske anlegget? Spør både selger, megler og takstmann. Det holder ikke å bare se inn i sikringsskapet.

UT PÅ TOMTEN: Vær grundig når du sjekker tilstanden utendørs. Hvordan ser taket ut? Finn ut når det sist ble skiftet. Spør også om når boligen sist ble malt. Hvordan er tilstanden på kledningen? Er det mange råtne bord? Og sist men ikke minst, sjekk i papirene at tomtegrensen går det gjerdet står. Du bør også sjekke hva slags rettigheter og plikter som følger med eiendommen, som for eksempel veirett eller byggerett.

Les mer om

  1. Abito