Bolig

Ferske boligpriser: Sterkere oppgang enn vanlig

– Januareffekten er tydelig. Noen steder er den kraftig.

Januar er normalt en sterk måned. Blant annet fordi desember er en treg boligmåned.
 • Synne Hellum Marschhäuser
  Journalist

Boligprisene i Norge steg med 3,3 prosent nominelt januar 2020. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,9 prosent.

Den sterkeste sesongkorrigerte prisene hadde Kristiansand med 3,5 prosent og svakest Ålesund med omegn på 0,3 prosent. Prisene er generelt sterkere enn vanlig i Agder og Rogaland og på Østlandet.

Boligprisene er 3,2 prosent høyere enn for ett år siden. Sterkest tolvmånedersvekst hadde Oslo med 5,5 og svakest Stavanger med omegn med 0,1 prosent.

Januar er kjent for den såkalte januareffekten. Boligprisene pleier å gå opp.

– Januareffekten er tydelig. Noen steder er den kraftig. Mange boliger er til salgs på markedet og det er en moderat prisutvikling. Vi har et marked som er i god balanse og det er et marked selgerne og kjøperne opplever som trygt og forutsigbart, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

 • Det tok 67 dager å selge bolig i januar. Raskest i Oslo med 32 dager og tregest i Kristiansand med 100 dager.
 • Prisveksten er sterkere enn normalt i januar. Likevel forventer Eiendom Norge en stabil vekst fremover.
 • Det ble lagt ut 7209 boliger til salgs i Norge. 3,9 prosent flere enn januar i fjor. Det ble solgt 7375 boliger, 1,7 prosent flere enn januar 2019.

Tallene ble lagt frem av Eiendom Norge onsdag formiddag i samarbeid med Finn og Eiendomsverdi.

Les også

Stor landsoversikt: Dette koster boligene der du bor

Regionale forskjeller – noen steder med kraftig vekst

Bergen: Utmerker seg med veldig sterke januartall. Prisene steg med 5,3 prosent og sesongkorrigert 0,5 prosent. Tilbudssiden har hatt en liten nedgang, men det er fortsatt et stort antall boliger ut på markedet. Det ble solgt 515 boliger i Bergen.

Oslo: Prisene steg 1,7 prosent nominelt og 0,4 prosent sesongkorrigert. Tolvmånedersveksten er på 5,5 prosent. Antallet brukte boliger for salg i Oslo har falt. Eiendom Norge bekymrer seg for prisoppgangen i Oslo og for tilbudssiden i årene som kommer. Det handler om at igangsettingen går ned, at markedet er sterkt og at de er usikre på om det er nok byggbare tomter. Det er regulert lite nytt de to foregående årene.

Trondheim: Boligprisene steg med 3,6 prosent nominelt, sesongkorrigert 0,5 prosent. Tolvmånedersveksten ligger på 1 prosent. Det har vært en nedgang i antall boliger for salg, men det ligger fortsatt på et høyt nivå.

Stavanger: Det har vært en veldig kraftig vekst i januar. Nominelt med 5,7 prosent og sesongkorrigert 2,9 prosent. Hovedforklaring er tidligere nedgang. Man tar igjen nedgangen i et jafs, ifølge Lauridsen.

Kristiansand: Prisene steg 5,9 prosent nominelt og sesongkorrigert langt over landsgjennomsnittet med 3,5 prosent. Tolvmånedersveksten er på 4 prosent.

Tromsø: Prisene steg 3,6 prosent nominelt, ganske på snittet, og 0,6 prosent sesongkorrigert. Tolvmånedersveksten ligger på 3,7 prosent.

Obos: Kraftig prishopp

Mandag meldte Obos om prisoppgang på 9,6 prosent i Oslo. Det etter nedgang på 5,6 prosent i desember. Kvadratmeterprisen lå på 65.259 kroner. På landsbasis steg prisene 8,2 prosent.

– Nedgangen i desember har sammenheng med at det var en del boliger som hadde ligget lenge til salgs som ble solgt. Samtidig var det relativt få salg i desember, noe som påvirker statistikkgrunnlaget. Vi tror at prisene nå er tilbake på et mer riktig nivå, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i en pressemelding.

Dette kostet boligene der du bor:

Tallene under er fra Eiendom Norges boligtyperapport for 2019. Materialet er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.

Boligprisstatistikken gis ut av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no. Finn.no og Schibsted-avisene er i samme konsern.

Les mer om

 1. Eiendom
 2. Boligprisstatistikk
 3. Boligpriser
 4. Eiendom Norge
 5. Boligsalg
 6. Boligmarkedet
 7. Bolig