Bolig

For 8,5 millioner kroner kan denne øya bli din

Hytta er fra 1960 og trenger oppgradering.

Her fra en av badebuktene.
  • Christine Gulbrandsen

– Det er ganske sjelden vi får ei slik øy på 17–18 mål til slags. Så det er litt av ei perle, sier eiendomsmegler Tore Stray i Stray & Co eiendomsmegling.

Den private øya Gillerholmen og tilhørende holmer, svaberg og skjær, ble nylig lagt ut til salgs med prisantydningen 8,5 millioner kroner. Øya ligger i skjærgården utenfor Tregde i Mandal kommune.

Det er ikke så ofte egne, private øyer legges ut til salg. Et raskt søk på Finn.no, viser at dette er den eneste fritidseiendommen med egen øy som er til salgs i Vest-Agder og Aust-Agder nå.

Naturtomten Gillerholmen består i tillegg av ei hytte på knappe 50 kvadrat fra 1960, en utedo, en utvendig bod og egen brygge.

Her fra en av badebuktene.

– Hytta går over ett plan og inneholder stue med kjøkkenavdeling, gang og tre soverom. Den er av enkel standard, og den har behov for oppgradering, opplyser megler Stray og fortsetter:

– Det er heller ikke innlagt strøm og vann i hytta, så det er enkle kår. Men for dem som måtte ønske det, vil det være mulig å gjøre noe med, sier han.

Les også: Dette må du dobbeltsjekke når du skal kjøpe hytte

Trenger dispensasjon for å rive og bygge nytt

Etter plan og bygningsloven er vedlikehold av eksisterende bygninger ikke søknadspliktig, og en tommelfingerregel for hva som regnes som vedlikehold, er at man skifter likt mot likt, opplyser Ida Jordal, avdelingsingeniør i Mandal kommune.

Men for hytta på Gillerholmen gjelder byggeforbudet i 100-metersbeltet langs sjø.

– Så dersom en ny eier ønsker å gjøre noe med eksisterende bygninger utover vedlikehold og fasadeendringer, må det søkes om dispensasjon fra lovverket, informerer hun.

– God interesse

Den enkleste atkomsten til Gillerholmen er via Tregde Marina. Øya ligger omkring 900 meter sydvest fra denne. Og fra brygga som er bygd på øya, går det en gangsti opp til hytta.

Les også: Slik ser meglerne for seg årets markedet for de sjønære hyttene

Eiendomsmegler Stray har allerede merket god interesse for øya og han forventer at eiendommen skal bli godt mottatt i boligmarkedet.

– Men det er jo ikke alle som har råd til å kjøpe en fritidseiendom til over 8 millioner kroner, så jeg forventer ikke en storm av interessenter. Men at den er av interesse for folk: Ja, det er helt klart!

Stray mener den største målgruppa ligger vestover, men han ser ikke bort fra at også østlendinger som liker skjærgården og ønsker feriested på Sørlandet, vil la seg friste.

FAKTA:

SJEKK DETTE FØR DU KJØPER HYTTE:

Taket: Se nøye på tak, både utvendig og innvendig, og se etter synlig vannskader. Sjekk også tilstanden til takbelegget.

Kjeller/krypkjeller: Sjekk om kjelleren viser tegn til fukt eller vannskader. Sjekk også bjelkelaget under hytten – særlig langs kantene for å se om det ser ok ut.

Utvendig panel og vinduer: Vurder vinduenes tilstand, om de er gode eller trenger å skiftes. Panelene bør også gjennomgås, og vær særlig nøye nederst mot grunnmuren. Er det tørt og fint, eller er det tilløp til råte? Husk å sjekke rundt hele hytta.

Vann og kloakk: Finn ut om hytta er tilkoblet det kommunale vann og kloakkanlegget eller om det er brønn og septik som gjelder. Sjekk også om kommunen har planer for å koble hyttene på det kommunale nettet. Det kan blir dyrt!

Tomten: Få nøyaktige tegninger om hvor tomtegrensene går. Hytter har ofte tomt delvis med innmark og delvis med utmark. Noen ganger er det gjerder, men det er ikke sikkert at grensen går ved gjerdet. Tomtegrenser kan også sjekkes på Kartverkets seeiendom.no. Sjekk kart mot terreng på visning.

Området rundt: Finn ut hva slags planer det er for området rundt hytta. Skal det bygges flere hytter i området? Hva vil det ha å si for trafikken? Og hva med utsikten?

Kilde: NEF

Fædrelandsvennen er i samme Schibsted-konsern som Finn.no

Les mer om

  1. Boligmarkedet
  2. Boligsalg
  3. Abito