Pass deg for disse to vanlige formene for telefonsvindel

Slik unngår du å bli lurt.

NTB scanpix/Shutterstock
  • Christine Gulbrandsen

- Vårt sikkerhetsmiljø ser at det dessverre er mye plagsomme anrop om dagen. Majoriteten kommer fra utenlandske nummer, typisk Guinea, Somalia og Kasakhstan, men 9165xxxx serien har vært misbrukt lenge, sier Caroline Lunde, informasjonssjef for samfunn og sikkerhet i Telenor Norge.

Hun forklarer at dette er et problem som går i bølger, men at de generelt får en god del henvendelser om svindelsamtaler på telefon.

- Vi har et eget miljø som har ekspertise til å håndtere slik type svindel, og som hjelper kunder som plages av falske innringere eller som opplever å få sine telefonnumre misbrukt.

Les også

Denne boligen ligger et steinkast unna sentrum, ifølge annonsen. Men sannheten er en helt annen.

To vanlige typer telefonsvindel

Ifølge telegiganten er det spesielt to typer telefonsvindel som er vanlig. Det ene er Microsoft-svindel eller såkalt ”spoofing”, der noen ringer fra et nummer som ser ut til å være norsk – og utgir seg for å være PC-leverandøren.

- Målet er å få deg til å laste ned skadevare eller å fiske ut personinformasjonen din, forteller Lunde.

Men hun minner om at verken Microsoft eller andre PC-leverandører kontakter folk for å be dem laste ned programmer.

- Vi ser at mennesker fra alle samfunnslag kan falle for denne typen svindel. Det handler mer om at svindlerne treffer på dem under visse omstendigheter, som gjør at det svindleren sier høres logisk ut for den som svarer. Men heldigvis er det flere og flere som blir kritiske til fremmede som kontakter dem på telefonen, sier hun.

Les også

Klagerekord i fjor – dette klaget vi mest på

Dersom du får nummeret ditt misbrukt, vil det si at svindlerne utgir seg for å ringe fra numre som faktisk er i bruk. Programvare vil da ofte sende ut tusenvis av anrop fra dette nummeret.

- Hvis alle de som har ubesvart anrop fra dette nummeret da ringer tilbake, så vil de komme fram til nummerets rettmessige eier. Det kan være plagsomt dersom flere hundre ringer opp igjen.

Skulle du oppleve å få nummeret ditt misbrukt, anbefaler Lunde at du kontakter mobiloperatøren din. De kan da hjelpe deg med å håndtere problemet.

Vil ha deg til å ringe opp igjen

Den andre typen telefonsvindel omtales gjerne som ”one-ring”. Det vil si at noen legger igjen et ubesvart anrop, for å få deg til å ringe opp igjen til et svært høyt taksert nummer.

- Det er mange som tror at de kan takseres med høye priser hvis de svarer på et slik anrop. Men det er en myte. Så lenge du befinner deg i Norge, koster det deg aldri noe å motta anrop uansett hvor det er fra, men ring aldri opp til et ukjent utenlandsk nummer, understreker hun.

Det finnes mange nettjenester der man kan rapportere inn telefonnumre i forbindelse med pågående svindler. Dersom du googler nummeret du er oppringt fra, kan du sjekke om det ligger noe informasjon på det.

- Vær skeptisk

Pia Cecilie Høst, leder for Forbrukerdialog i Forbrukerrådet, sier at man enkelt kan reservere seg mot telefonreklame i Brønnøysundregistrene, men at det nok ikke vil stoppe useriøse aktører som ringer fra utlandet.

- Det er derfor grunn til å være skeptisk om du får en mystisk telefon på litt brokete engelsk, for det er lite sannsynlig at seriøse aktører tar kontakt på den måten. Ikke ta telefonen om du er usikker, eller konfronter dem med at du opplever dette som en useriøs henvendelse, sier Høst.

Plages du av hyppige telefonoppringninger fra samme nummer, kan du også sjekke om telefonen din har blokkeringsmulighet. Både iOS og Android har innbakt støtte for å blokkere telefonnumre.

- Vær også obs når du for eksempel er med i gratiskonkurranser på nettet, for da kan det hende at kontaktinfo blir solgt til handelsfolk med uærlige hensikter, sier Høst og understreker at Forbrukerombudet alltid oppfordrer folk til å være kritisk til hvor de legger igjen personopplysninger.

Sperrer numre

I fjor sperret Telenors sikkerhetsmiljø mer enn to og en halv millioner verifiserte telefonsvindelanrop.

- Det sparer svært mange for å bli forsøkt svindlet, forteller informasjonssjef Lunde.

Men selv om sperringen er et effektivt verktøy, er det fortsatt vanskelig å holde alle svindlerne unna. For det er relativt lett å gjemme seg bak telefonnumre som ikke er ens eget.

- Så selv om vi i Telenor blokkerer et nummeret, kan den som svindler endre avsendernummeret til et annet. I svindel ser vi ofte at svindlerne bruker en hel nummerserie, og da blir det litt som katt og mus. Vi sperrer numrene de bruker, så går de til neste nummer og da må vi sperre det nye. Men, det kan være verdt det for alle dem som slipper å få disse anropene.