Bolig

Flyttet kjøkkenet inn i garasjen

Sjekk hva arkitektene gjorde for å gjøre huset større.

I GARASJEN: Arkitektene flyttet kjøkkenet i dette huset ut i garasjen. Foto: Alice Casey/TAKA

  • Klikk.no
  • Trine Jensen

Stadig flere av oss bor i by. Vi flokker til urbane strøk med ønske om å bo nærmere jobb, utdanningsinstitusjoner, kulturtilbud og venner og familie som også bor i byen.

MYKET OPP: Arkitektene har benyttet seg av farger og planter for å myke opp og tilføre farge til fronten på dette byhuset i Dublin. Foto: Alice Casey/TAKA

Men å skulle bo sentralt, midt i en storby, kommer ofte med en del kompromisser når det gjelder plass og beboelige kvadratmeter.Å skulle tilføre mer plass ved å bygge om eller bygge ut er heller ikke alltid like enkelt og få til – så hva gjør du? Flytter? Kaster ut halvparten av klærne dine for å frigjøre litt skapplass? Eller rett og slett tenker helt nytt?

Tok i bruk garasjen

Det var ifølge design— og arkitekturnettstedet Dezeennettopp et behov for mer plass som gjorde at eieren av dette lille byhuset i Dublin tok kontakt med de lokale arkitektene hos arkitektkontoret TAKA.

— Eieren av dette huset, som er en typisk «mews-house» bygget tidlig på 1990-tallet, kom til oss og lurte på om vi kunne hjelpe henne med å skape litt mer plass i huset, og om det var mulig å ta i bruk husets garasje, som lå vegg i vegg, forteller arkitekt Cian Deegan hos TAKA til Klikk Bolig.

— Garasjene er i utgangspunktet husenes eneste parkeringsmulighet, da det ikke er gateparkering i gaten husene ligger. Men i dette tilfellet dreide det seg om et endehus, som faktisk hadde alternativ parkeringsmulighet i en smal sidegate på husets ene side.

Arkitekten forklarer at det var muligheten til å parkere alternativt som gjorde at eieren klarte å få byggetillatelse hos byggeetaten for å gjøre om garasjen til en del av boligen.

— Så snart den var på plass, kunne vi begynne jobben med å kvitte oss med garasjen og gjøre det lille huset både større og også langt mer praktisk.

LYS: Sjekk hva arkitektene gjorde med dette mørke og trange byhuset i Dublin. Foto: Alice Casey/TAKA

BEDRE PLASS: Vegger i første etasje ble fjernet for å plass til større rom og bedre tilgang på dagslys. Foto: Alice Casey/TAKA

Flyttet kjøkkenet i garasjenDet første arkitektene gjorde var å se på planløsningen i boligen, som i utgangspunktet var nokså kronglete og mørk.

— Kjøkken og stue, som lå i den enden av huset som vendte ut mot hagen, var delt opp i to rom, og var begge trange og mørke, forklarer Deegan.

Kjøkkenet. Foto: Alice Casey/TAKA

— Disse rommene ble åpnet opp for å skape et større område for spisestue og stue, samtidig som vi dyttet kjøkkenet ut i det som til nå hadde vært husets garasje.

SMARTE GREP: Det var ikke så mye som skulle til for å gjøre dette lille huset langt mer praktisk og funksjonelt. Foto: Alice Casey/TAKA

Garasjedøren ble byttet ut med et stort vindu ut mot gaten.

HAGEN: Store vinduer fører lyset inn fra hagen og gjennom huset. Foto: Alice Casey/TAKA

— For å hindre innsyn men bevare utsyn, er vinduet på utsiden kledt med en stålplate, forklarer arkitekten.- Denne er brettet som et stykke kreppapir, og gjør at man fra innsiden av huset kan se ut og nyte av dagslyset som kommer inn, mens man fra utsiden av vinduet ikke har noe videre innsyn til det som skjer på innsiden. Dette gjør at man ikke på noen måte føler at man lever på utstilling, til tross for at vinduet vender ut mot gaten.

UTEROM: Det lille byhuset har en romslig hage på baksiden. Foto: Alice Casey/TAKA

For å myke opp eksteriøret og tilføre litt farge, ble det plantet bregner i kasser i vinduet.— Dette myker opp det harde stålet litt, forklarer Deegan til nettstedet Dezeen.

— Og gjør også sitt til at det skapes en visuell kontakt til hagen på baksiden, som kan skimtes om man står direkte foran vinduet i front.

Fjernet vegger og åpnet opp

På innsiden av huset ble flere vegger tatt ned for å skape åpenhet, flyt og lys i hele boligens første etasje.

— Dette gjorde også at det ikke ble noen brå overgang mellom det som opprinnelig var huset og det som hadde vært garasjen, forklarer arkitekten.

— Nå fløt rommene naturlig i hverandre, med bare møbler og innredning som forteller deg hvilken sone du egentlig befinner deg i.

Henter lys fra hagen

Også på husets bakside ble det satt inn et stort vindu som skal sørge for mest mulig naturlig dagslys inn i huset.

— I tillegg var det et ønske om å utnytte utsikten bakover, hvor denne hagen grenset mot en pen og velstelt mye større hage, tilhørende ett av de klassiske georgianske byhusene, som man finner flere steder i Dublin.

For å ytterlige skape plass inne i huset, valgte man også å flytte vaskerommet ut i hagen.

— Vi bestemte oss for et hageskur – eller lite uthus om du vil, som skjuler både vaskemaskin og tørketrommel.

Les også:

Her er det høy bokvalitet

De trengte bare 6,5 meter

Spleiset på tomt uten å kjenne hverandre

Artikkelen er skrevet av klikk.no

Les mer om

  1. Design
  2. Interiør
  3. Bolig
  4. Hjemme hos