Derfor kan naboer bli erkefiender

Tre spesielle historier om underlige naboforhold.

NABOSKAP OG UVENNSKAP: Noen av oss krangler så busta fyker med naboen. Om feilplassert søppelbøtter, for høye tujahekker, om utsikt, innsyn, solforhold og gamle grantrær.

«Delte naboens uthus i to», «16 år i nabokrangel om antenne. Naboene møtes i retten for 26. gang.», «Skjøt med pistol i nabokrangel», «Fikk 120.000 kroner i erstatning for plagsom nabo»

De er alle overskrifter fra de siste årene. I tillegg er det saker om naboer i masseslagsmål over parkeringsplass, en nabo skal ha dumpet flere tonn stein foran naboens hus på grunn av en låve og naboer som møtes i retten på grunn av krangler om trær.

Det koster dem et godt forhold til naboen, tusenvis av kroner og gjerne nattesøvnen også.

Hvordan kan nabokonflikter gå så langt?

— Nordmenn tåler ikke å bli tilsnakket

Ronny Berg og Olav Brekke Mathisen har skrevet boken «Den Jævla Naboen. Om nabokrangler, tujahekker og norsk smålighet». De har snakket med mange som hater naboen.

En som har spredt kloakklukt til naboen, menn som diskuterer på nettet hvordan man kan drepe naboens tre, og en som er redd naboen skal drepe henne.

Er du lei overfylte skap og skuffer?

UNDERSØKT NABOFEIDENE: Ronny Berg og Olav Brekke Mathisen (på bildet) har gått i dybden i nabokranglene.

— Kranglene kan starte på en hvilken som helst måte. At noen setter søppelkassen sin på en måte du ikke liker, eller skuffer snø inn i oppkjørselen din ved et uhell. Noen eksploderer umiddelbart, mens andre trekker på skuldrene, sier forfatterne.I arbeidet med boken fant de ut at naboene som krangler kan være hvem som helst.

Ung, gammel, kvinne, mann, psykolog, tidligere statsministre, biskoper, finansfolk, politifolk, arbeidsfolk... Problemet er at man ikke lar følelsene gå. Man setter ikke strek over krangelen.

Er det noe som tyder på at vi er blitt dårligere naboer med årene?

— Forskere vi har snakket med tror at dagens nabokrangler kan bli helt avsindige fordi nordmenn ikke lenger tåler å bli tilsnakket, kanskje handler fenomenet om at det har vokst frem en ny, norsk smålighet, sier forfatterne.

Har du og naboen hatt en krangel som løste seg? Send oss en mail!

- Tidligere naboer brast sammen i gråt

Den vanligste krangelen består av to familier som har sluttet å hilse.

Den aller mest overraskende historien sto en dame fra Nesodden i Akershus for. Naboen skal ha spylt henne med hageslangen, og hun spylte naboen med hageslangen, ifølge forfatterne.

NABOKRANGEL OG KRIG: - Følelsene i disse kranglene er kjempesterke, og forskere forteller at det er de samme følelsene som leder nasjoner til krig, sier forfatterne Ronny Berg (bildet) og Olav Brekke Mathisen.

Som hevn bygget hun et digert gjerde, fire meter høyt og ti meter bredt. Naboens side ble malt mørk grønn. På den grønne bakgrunnen malte hun «Skrik» av Edvard Munch.— Bare for at han skulle få noe vilt å se inn i hver eneste morgen. På siden som vendte mot henne anla hun blomster, som hun satte lyskaster på, for å gjøre det pent, sier forfatterne.

Underveis i boken jakter dere på Norges verste nabo. Fant dere ham?

— Ja, en svært spesiell person, med enorm personlighet. En slags «larger than life»-karakter. Hvem som er «verdens verste» blir jo subjektivt, og antagelig mener nok de fleste at nettopp deres nabo er den verste.Vi syntes han var en kul, gammel mann med en utrolig historie, men da vi ringte noen av hans tidligere naboer brast de i gråt, sier forfatterne.

Men de har ikke angret:

— Ekstreme folk som gjør ekstreme ting

Anders Leisner, leder av juridisk avdeling i Huseiernes Landsforbund, snakker ofte med folk som er sinte på naboen. Konfliktenhar gjerne pågått en stund, men det er gjerne en utvikling underveis – begeret blir gradvis fullt.

SNAKK SAMMEN: Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund får ofte telefoner fra sinte folk.

— Det vil nok lønne seg med en hyggelig prat. Hvis det ikke funker, sjekk det juridiske – hvem har rett? Men man kan sikkert få ulike svar, og få fyrt opp konflikten ytterligere, sier Leisner.- Alle vet at man ikke bør ripe opp naboens bil og dele uthus i to. Det er ofte snakk om ekstreme folk som gjør ekstreme ting, legger han til.

Går det i stå kan man prøve konfliktråd, forliksråd, advokater som kan megle, eller gå til domstolen, tipser Leisner om. Styr impulsene, og forhold deg til reglene i samfunnet.

— I et sivilisert samfunn må man finne ut av det. Hvis du får en dom mot deg, «de trærne må bli stående», må du bare akseptere det.

Etter å ha lest disse tipsene får du det mer ryddig hjemme:

Her er tre historier fra boken:

1. Norges verste nabo?

Hvor: Holmenkollen, Oslo

«Norges verste nabo?» var overskriften på Dagbladet da mannen ble dømt til å betale en bot på 20.000 kroner for mobbing av naboene i 2002. Mannen, som bodde i en kjedet enebolig, drev ifølge naboene med psykisk terror.

I rettssaken ble oppførselen beskrevet som «konge på haugen» og «en blanding mellom Dr. Jekyll og Mr. Hyde». Det var summen av en haug med tilsynelatende små ting.

HVA SKAL MAN GJØRE? Går det i stå kan man prøve konfliktråd, forliksråd, advokater som kan megle, eller gå til domstolen. Bildet er en illustrasjon.

For eksempel skal han ifølge boken ha renset tåneglene foran naboene som satt ute og spiste middag, ropte «skattefuten kommer!» inn til naboen om natten, hoppet frem fra en hekk foran naboen sin og kom etter henne. Blant annet.Som advokaten i sameiet sa: «Jeg har aldri opplevd noen som har plaget så mange, på så mange ulike måter, om så mange ulike ting.»

Ifølge boken begynte naboene å lure seg inn til husene sine via en skråning de måtte ake ned, og terrassene sine.

«Han som bor der, tok jeg godt. Da han kverulerte som verst, løftet jeg ham opp, bar ham bort til en søppelbøtte og plasserte ham nedi, så han satt fast. ...», sa mannen da han ble med forfatterne på besøk i sitt gamle nabolag.

Mannen selv mener det ble produsert mange løgner om ham.

Ikke en søppelkasse:

2. Sendte kloakken til naboen

Hvor: Aust-Agder

Etter å ha kranglet med naboen i flere år på grunn av en byggesak opplevde mannen fra Sørlandet en del underlige ting. For eksempel ble fortøyningen til barnas båt kappet, det var bråk om natten, og ukjente menn kom med tilnærmelser mot kona hans.

I hagen hadde han en 4000 liter stor septiktank som inneholdt resultatet av hans families toalettbesøk. Tanken skulle tømmes annethvert år.

I stedet for å tømme septiktanken i 2013 bestemte mannen seg for å pumpe dritten inn til naboen. Han brukte en vannpumpe fra Biltema og en sugeslange som skulle føre gjærsaften over til naboen.

En vifte fra Clas Ohlson fikk jobben med å spre drittlukten. Den kunne mannen styre med fjernkontroll.

TIL SLUTT: - I et sivilisert samfunn må man finne ut av det. Hvis du får en dom mot deg, «de trærne må bli stående», må du bare akseptere det, sier Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund. Bildet er en illustrasjon

En lørdagskveld fikk han prøvd ut installasjonen for første gang. Vindretningen var riktig, og naboene hadde gjester.«og så kom eimen ned til dem ... Å, herregud ... De skreik! Det er ikke tull: De skreik som om de holdt på å dø.»

Det ble ikke siste gang han sendte kloakkduften til naboen:

«Da tok det bare sekunder fra jeg trykket på fjernkontrollen til jeg hørte: Uæææh! Kona og jeg lo så vi nesten datt ut av senga. Vi lo så vi fikk vondt i magen. Det var nokså vellykket.»

Etter å ha søkt etter årsaken til drittlukten i en god stund, sjekket naboen hagen. Der fant han installasjonen og skjønte tegningen. Mannen fikk 5000 kroner i bot november 2014. Sjekk gartnerens hemmelige triks:

3. Den stirrende naboen

Hvor: Oslo

Kvinnen saksøkte leilighetens tidligere eier for 125.000 kroner på grunn av naboen.

Vedkommende stirret og stirret, rett inn i hennes leilighet, på henne. Flere i samme blokk meldte om det samme, i tillegg til at han la gaver og lapper i postkassene deres.

«Kvinnen ble stadig mer fortvilet ... Der satt mannen i en stol og stirret opp mot henne. Flere timer senere kikket hun på ny ut av vinduet og mannen stirret fremdeles.»

Hun orket ikke bruke balkongen, som var rettet mot mannen, og saken endte i retten. Der tapte hun, og måtte betale 24.999 kroner i saksomkostninger.

Les også:

— Jeg tente på: Dømt for å ha satt fyr på naboens uthus