Bolig

Familiebedrift fra Norge headhuntet til verdens største hageshow: – En opplevelse for livet.

– Alle fortjener en fantastisk hage!

SIGHTSEEING: Cruiseturistene som kommer til Haugesund har tilbud om hagevandring hjemme hos familien Lønning Krogstad i Tysvær. En cruiseturist utenom det vanlige dukket opp, og med det er Leif Bjarte Krogstad, Anne Lønning Krogstad og Siri Lønning Krogstad snart på vei til London og verdens største hageshow.
  • Irene Jacobsen

– I Norge har vi stort sett tenkt på hagen ut fra et praktisk perspektiv. Vi trenger levegger mot vinden, murer i bratte bakker og hekker for å hindre innsyn, sier anleggsgartner og hagedesigner Leif Bjarte Krogstad.

Nå ønsker folk seg en estetisk opplevelse av uterommene, mener han.

– Folk vil ha «pinterest-hager», sier han og viser til den populære billeddelingstjenesten.

I slutten av mai drar han til verdens største hagemesse – Chelsea Flower Show – sammen med datteren Siri Lønning Krogstad (20) og kona Anne Lønning Krogstad. Datteren er lærling, kona hagedesigner. I tillegg reiser to kolleger, hagedesignerne Nina Helle og Kristin Kallheim Bruflodt.

FREMTIDIG GARTNER: Siri Lønning Krogstad (20) er en av få norske kvinner som utdanner seg til anleggsgartner. Etter to år på medielinje hoppet hun over og legger nå skifer, snekrer, planter og skaper fra bunnen av.

Cruiseturisten

I 17 hektiske dager skal de fem rogalendingene fra familiebedriften Komplett Utemiljø være med å bygge showhagene til de kjente, britiske designerne Robert Barker og Mark Gregory.

– En opplevelse for livet, tror 20-åringen.

I London skal hun og foreldrene være planteteamet til Barker. Helle og Bruflodt skal jobbe sammen med Mark Gregory.

SKIN DEEP: Dette er skissene av hagen som snart reiser seg på Chelsea Flower Show. Konsepthagen til Robert Barker handler om menneskehud. Betongblokker skal representere ulike sorter hud, plantene i denne hagen er valgt ut fra form og tekstur–og reflekterer ulike hudtyper, fra fødselsmerker til rynker.–De 17 dagene det tar å bygge visningshagene er stedet hektisk som en travel Tokyo-gate. Det koker, sier Leif Bjarte Krogstad.

Hvordan havnet rogalendingene i London? Historien startet med en telefon fra Haugesunds turistsjef en regnvåt sommerdag for snart fire år siden:

«Det står en ivrig brite her på kaien som er rimelig oppsatt på å se hagen deres».

Krogstads hage sto på listen over mulige aktiviteter turistene kunne bli med på. I regnværet var det bare én som ville. Turistsjefen lurte på om han var «en slags skribent».

VÅG MER: Matthew Biggs spår at vi i årene som kommer vil se på hagen som en kunstform. Hans beste tips: Våg mer og vær eventyrlysten!

Det viste seg å være en av Storbritannias store hageprofiler som ventet på kaien i Haugesund. Matthew Biggs har vært med på BBC Radio 4s hageprogram i over 20 år, er forfatter og redaktør av flere hagebøker og jevnlig bidragsyter i store hagemagasin.

– Jeg spurte til og med om det gikk an å låne en sykkel, ler Biggs på telefon fra England.

– Da jeg skjønte at gruppeturen ble avlyst måtte jeg jo finne meg en måte å komme dit på. Det er alltid ekstra gøy å se hvordan hagedesignere har gjort det hjemme hos seg selv.

PARTYHUS: I familiens hage i Tysvær er det også et gammelt produksjonsdrivhus. Dette er blitt til et partyhus med mange rom og funksjoner.
HØST: I august ser det slik ut i kjøkkenhagen i Tysvær. Grønnsaker og blomster vokser i store cortenstålringer.

På turen hadde Biggs allerede sett en del norske hager, og likte det han så. Mye minnet ham om den engelske «cottage garden», ikke minst var han imponert over den kjente hagebedriften utenfor Stavanger, Flor og Fjære.

– Absolutely outstanding! Her snakker vi hagekunst. I verdenssammenheng er hagen på den lille øya utenfor Stavanger helt unik.

IMPONERT: – Jeg har aldri sett noe lignende, men er blitt fortalt at det finnes en hage på Vancouver i Canada som kan minne litt om den, sier Storbritannias hageprofil, Matthew Biggs, om øyhagen Flor og Fjære på Sør-Hidle i Ryfylke.
Les også

Eksperten svarer: Slik blir du kvitt ugresset

Billetten inn

Det skulle bli en lang ettermiddag i Tysvær for briten. Biggs var sistemann om bord da cruiseskipet la fra kai den kvelden.

Et hagevennskap var født, og Leif Bjarte Krogstad hadde fått en kontakt som kunne hjelpe ham inn på verdens største hageshow som bakkemannskap. Det var drømmen.

HAMPTON COURT: Denne premierte hagen–av Mark Gregory–var familien fra Tysvær med på å bygge i fjor.

I mai 2015 hjalp Krogstad til med å bygge hagen til en av Matthew Biggs venner, Mark Gregory. I fjor var både han og kona Anne med på en tilsvarende hagemesse på Hampton Court. Der ble vennekretsen utvidet enda en gang.

Nå er det hagen til Robert Barker de skal være med å lage.

– For oss er dette et eventyr, sier Anne Lønning Krogstad.

– Det blir hektiske dager, mye jobb, men mye inspirasjon å ta med seg hjem. Det har aldri vært noen drøm eller plan om å bygge vår egen hage på en av disse messene, vi er der for å lære og for å bli inspirert.

SUKSESSRIK: Han har nådd toppen i løpet av få år, Robert Barker. I 2010 gjorde han et karrièrebytte og satte seg å skolebenken for å studere hagedesign. Nå er han snart på plass på Chelsea Flower Show–med tre rogalendinger i teamet sitt.

– Alle fortjener en fantastisk hage å bo i!

– Jeg kunne selvfølgelig funnet kvalifiserte folk i England, men jeg ville veldig gjerne ha nordmennene med i teamet mitt, sier designeren Robert Barker.

Da han ble antatt på Chelsea, gikk en av de første telefonene til Tysvær. Selv har han gjort rask karrière i hagebransjen.

– I 2010 kunne jeg ikke navnet på en eneste plante. Et besøk på Chelsea Flower Show endret alt. Plutselig visste jeg hva jeg ville, byttet karrière og gikk fra å være en sliten artist til hagestudier. Du kan godt si det har gått bra med meg.

Mange av designerne som deltar på de store hagemessene har showhager som det eneste de fokuserer på. Barker er opptatt av å lage hager til vanlige folk også.

– Alle fortjener en fantastisk hage å bo i!

Les også

Ekspertenes tips til en sommerfin hage

FLERE INTERESSERER SEG FOR HAGE: Marianne Utengen i Det Norske Hageselskap ser at det ikke lenger bare er tradisjonelle hagefolk som liker å lage hage.

Instagram, selvdyrket mat og design

Instadamer, selvdyrket mat og design er tre hovedtrekk i den norske hageinteressen om dagen, forteller Marianne Utengen i Det Norske Hageselskap. De ser at det vokser frem flere grupperinger innenfor interessefeltet hage. Det er nemlig ikke bare tradisjonelle Hagefolk med stor H som liker å hage lengre.

Utengen forklarer det slik:

– «Instagramdamene» pynter ute og de pynter inne, hage skal se pent ut. De liker pelargonia og peoner, duftsyriner og roser–og du finner dem på Instagram. Miljø og mat: Disse er opptatt av å dyrke selv og ha sunn mat til familien. Det er ikke så viktig at det ser pent ut, men det må være giftfritt. De komposterer og er bevisste på å ikke kaste noe de kan ha bruk for.

Den siste gruppen er dem som er opptatt av hagedesign, påpeker Utengen:

– Her sitter pengene løst. Det er lav terskel for å kjøpe verktøy, veksthus og utstyr. De har sett bilder og vil ha det bygd fiks ferdig. Når fritiden er knapp vil mange heller grille enn å grave–og da er gjerne løsningen å både kjøpe hagetegninger og noen som kan bygge hagen for deg.

– Tror du interessen for designhager er økende?

– Jeg tror heller at det er sånn at du ser det du interesserer deg for. Er du opptatt av hagedesign, er det du legger merke til. Det vi i Hageselskapet ser at har fått en større oppmerksomhet, er pollinerende insekter. Vi har jobbet med det i mange år og ser at flere tenker på humlene og biene når de kjøper planter til hagen.

Les også

Ekspertene: Dette er tingene du bør gjøre utvendig på boligen nå

Gjør det igjen

Den eneste fra Norge som har bygd sin egen showhage på Chelsea Flower Show, er Darren Saines–opprinnelig brite, nå nordmann i flere tiår. Han var med i 2010 og kom hjem med sølv i kofferten.

– Chelsea er OL for vår industri. Du forstår egentlig ikke presset før du er der. Som designer henger alt på deg. 3000 journalister fra hele verden kommer og bedømmer det du har gjort, de må faktisk søke om plass og betale seg inn, det nytter ikke å vifte med pressekortet, forteller han.

I fjor bygde Saines 100 designhager til kunder over hele Norge. I løpet av de neste tre-fem årene tror han det vil være mye vanligere å bruke hagedesignere også her til lands.

– Hagene er blitt mindre. Folk ønsker seg private uterom, områder under tak, utekjøkken og grillplass. Drivhus, robotklippere, grønnsaksparseller, utebelysning–og ofte en hage som krever lite vedlikehold.

Neste år er Darren Saines med på listen over designere som deltar på Chelsea Flower Show.

Les mer om

  1. Hage
  2. Rogaland
  3. Miljø
  4. Design
  5. Natur