Ny undersøkelse: Seks av ti nyere bad har feil eller mangler som bør utbedres: – Overraskende og skuffende

Det er fem feil som går igjen.

DÅRLIG JOBB: – Det hjelper ikke at det er profesjonelle som utfører jobben dersom de ikke tar seg tid til å gjøre det ordentlig, sier Lars-Erik Fiskum i Sintef. Seks av ti nyere bad har feil eller mangler.

Hele seks av ti baderom som er fem år eller nyere har behov for feilretting på grunn av for dårlig arbeid.

Det viser en omfattende undersøkelse av mer enn 5200 bad over hele landet, utført av Anticimex og forsikringsselskapet If.

ANSVARLIG FOR IF BOLIGSJEKK: Jann O. Brevig.

– Funnene er overraskende og skuffende. Man forventer jo at nyere bad gjort av profesjonelle fagfolk blir bygget i henhold til norsk standard, men det ser dessverre ut til at man ikke har noen garanti for det, sier ansvarlig for If Boligsjekk, Jann O. Brevig.

Flere hundre boligeiere med så godt som nye bad har opplevd at badet er i så dårlig stand at det bør utbedres umiddelbart. Det har fått den dårligste tilstandsgraden 3 (TG3).

SLUKET: En feil med monteringen av sluket gjorde at det ble lekkasje på badet hjemme hos trønderfamilien.

Lekkasje på nytt bad

At også arbeid utført av fagfolk i mange tilfeller viser seg å være feil eller mangelfull, fikk en familie i en kommune utenfor Trondheim erfare. De kjøpte en splitter ny bolig sommeren 2014. To år senere oppdaget de lekkasje på badet.

– Jeg var tilfeldigvis på badet i førsteetasje og så at det dryppet ned fra den ene spotten i taket, forteller familiefaren, som av hensyn til barna ønsker å forbli anonym.

Sluket på badet i annenetasje var ikke rengjort på en stund og var delvis tett. En feil gjort under montering, gjorde at det begynte å lekke til etasjen under.

– Fukt står for de aller verste og dyreste skadene du kan få i et hus. Har det oppstått fukt, sopp og råte bak flisene, må man ofte ta hele badet. Det blir fort kostbart, sier Brevig i If.

Les også

Par vant frem i Høyesterett: – En seier for alle boligkjøpere

Det hjelper ikke at det er profesjonelle som utfører jobben dersom de ikke tar seg tid til å gjøre det ordentlig.
FLIS OG FUGER: Også fugingen på flisene hos trønderfamilien måtte utbedres.

– Har kostet tid og bekymringer

I trønderfamiliens tilfelle er det ingenting som tyder på at lekkasjen gjorde skade på resten av huset. En konflikt med utbygger om utbedringsmåte, gjorde imidlertid at feilen ikke ble utbedret før i august i fjor. Da hadde ikke familien kunnet bruke badet på et halvt år.

– Dette har ikke kostet oss penger, men tid og bekymringer. Det har vært mye papirarbeid og lange mailer frem og tilbake.

– Hva tenker du om at noe sånt kunne skje, til tross for at dere har kjøpt bolig i et nybygg?

– Jeg hadde helt klart ikke forventet dette da jeg kjøpte et nytt bygg fra et stort og kjent, velronemert firma. Jeg forventet selvsagt at alt var i tipp topp stand. Men slik var det ikke, sier han og fortsetter:

– Før lekkasjen var utbygger her to ganger for å utbedre andre ting, som for eksempel fugingen på baderomsflisene. Det virker som at ting er gjort i hui og hast under byggingen.

Les også

Arbeidet fagfolk må fikse: Dette har du ikke lov til

FORSKNINGSLEDER: Lars-Erik Fiskum i Sintef.

Slurv fører til mange feil

Forskningsleder hos Sintef Byggforsk, Lars-Erik Fiskum, sier at han ser mye hastverksarbeid utført på norske bad.

– Mange av feilene er slurv fra håndverkers side. Det hjelper ikke at det er profesjonelle som utfører jobben dersom de ikke tar seg tid til å gjøre det ordentlig. Det går noen ganger litt for fort og det er ikke alltid de har kompetanse eller erfaring med alle type produkter.

Ofte er det snakk om monteringsfeil som nødvendigvis ikke fører til akutt lekkasje, men som gir større risiko for skade over tid og kortere levetid på badet, sier han.

Les også

Derfor bør du skru igjen hovedstoppekranen når du reiser bort

Fem års reklamasjonsfrist

Dersom tallene fra If og Anticimex er representative, har mer enn 43.000 nordmenn nyere boliger med bad som er så dårlig at de bør utbedres etter mindre enn fem års bruk. I tillegg kommer tusenvis av boligeiere som årlig bygger nytt bad i eldre boliger.

Brevig i If oppfordrer huseier til å følge med på oppussingen fra starten, og minner om at håndverkere er pålagt å dokumentere arbeidet med bilder underveis.

– Har man brukt fagfolk, har man fem års garanti på arbeidet som er gjort.

Også Fiskum i Sintef har en oppfordring til boligeiere:

– Sørg for å rense sluket jevnlig. Da vil også en feilmontert sluk i de fleste tilfeller fungere greit. Dersom klemringen til sluk er montert feil og du i tillegg ikke renser det, vil vannet stå så langt opp at det kan skape problemer.

Dette er fem av de vanligste feilene på nyere bad:

  • Utilstrekkelig fall på gulvet
  • Utilstrekkelig høydeforskjell mellom dør og sluk
  • Rørmansjetter mangler i gjennomføringer
  • Løse fliser
  • Påklint membran/fliselim i overgang mellom mansjett/membran og gulvsluk. Dette er et kritisk sted at det er tett. Amatørmessig påføring gjør det umulig å kontrollere. Erfaringen er også at det ofte er feil utført.

Kilde: If