Bolig

Planlegger du å dra på hyttevisning på fjellet i høstferien?

Da gjelder det å ha pengene klare så ikke drømmehytta ryker foran nesa di. Det er nemlig stor rift om det lille som legges ut, sier megler.

Kort kjørevei og vakker natur lokker mange til Ljosland.
  • Kari Byklum

-Det er stort rift om det lille som legges ut, og derfor gjelder det å være klar til å ta en rask avgjørelse, sier eiendomsmegler Camilla Stenberg Rimestad hos Sørmegleren.

Hun kjenner hyttemarkedet på Bortelid godt og innrømmer at hun gjerne skulle hatt mer å selge på nå i høstferien.

Vær klar til å kjøpe

-Folk har vært tidlig ute. Fjellhyttesesongen startet rett etter sommerferien, og mange er veldig på. Folk som planlegger å kjøpe hytte må glemme det de har hørt om et tregt marked, for nå er det så lite hytter til salgs at det gjelder å smi mens jernet er varmt.

Les også Dette bør du sjekke før du kjøper fjellhytte

Men hvorfor selges ting så mye raskere enn før?

-Det har nok blitt mer harmoni mellom kjøper og selgers forventinger, og da går markedet nærmest av seg selv, forklarer hun.

Kort kjørevei og vakker natur lokker mange til Ljosland.

Ferske tall viser at interessen for fjellhytter er rekordhøy. Den føyk i været i fjor, og holder seg gjennom denne sesongen også. Det er heller ingenting som tyder på at interessen dabber av med det første.

-Mange steder legges det ut nye hyttetomter i takt med interessen, så vi forventer ingen generell priseksplosjon på fjellhytter. Men interessen for hytte til fjells er likevel helt enorm, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Mange vil til fjells

Folk lar seg lokke av frisk fjelluft og norsk natur som aldri før, og på Hovden er det bare halvparten så mange brukte hytter til salgs nå, sammenlignet med tidligere år. Eiendomsmegler Svenn Erik Kvannes i Exbo sier at det er hyttene i prisklassen 2,5 til 3 millioner i nærheten av Hovden sentrum som selges først.

-Folk vil ha god standard og hytte i nærheten til butikker og alpinanlegg. Det som gjerne blir liggende litt lenger, er hytter av lavere standard som ikke er sentrumsnære.

Ingen prisrekord

Prisene på Hovden vært rimelig stabile de siste årene, det har kun vært normal prisstigning.

-Det er helst interessen som er endret, og nå ringer folk nesten daglig for å spørre om det snart kommer flere hytter for salg.

Pipa er den samme over hele fjellet. Det selges flere enheter og de selges fortere enn før, men ikke nødvendigvis til høyere pris.

Kort kjørevei og vakker natur lokker mange til Ljosland.

-Vi har solgt mye på Hovden allerede denne sesongen, og i forrige uke solgte vi faktisk to hytter usett. Det hadde neppe skjedd for noen år siden.

Den utviklingen gjør at mange ikke tør å vente med å kjøpe, og dermed går det unna i de fleste fjellområdene i landsdelen.

Kort kjørevei

På Ljosland kan de ikke lokke med like stort alpinanlegg eller like mange butikker som på Hovden, men eiendomsmegler Kjetil Lossius i Sørmegleren sier naturen, lavere pris og kortere avstanden til byen, gjør dette området spesielt attraktivt.

-De med hytte på Hovden bruker gjerne hele helga hvis de skal opp, men vi ser at en del med hytte på Ljosland gjerne kjører opp lørdag morgen. Kjøreturen er så kort, bare 1 ¾ time fra Kristiansand, og dermed brukes hytta mer.

Kort kjørevei og vakker natur lokker mange til Ljosland.

Nå gleder Lossius seg til å vise hytter i høstferien, men det er ikke mengden hytter han lokker folk til fjells med.

-Nei, det er jo ikke så mange objektene. Men jeg legger ut fem nye hytter i begynnelsen av høstferieuka. Det blir ikke fellesvisninger som i byen, men mer åpne visninger. På fjellet ønsker folk heller å stikke innom når det passer dem, forklarer Lossius.

Fleksible selgere

Det er en trend de andre meglerne også merker. Man drar på privatvisning sammen med megler, eller avtaler direkte med selger og møter dem på hytta. I noen tilfeller får man også låne nøkkel og kan kikke på egenhånd.

-Folk som skal selge hytte på fjellet må være mer fleksible, og det merker vi at de er, sier Camilla Stenberg Rimestad i Sørmegleren.

Les mer om

  1. Hytte
  2. Hyttemarked
  3. Abito