Åtte konkrete råd for å drepe brunsneglene

Her er ekspertenes aller beste råd. Åtte konkrete råd for å drepe sneglene.

INVADEER: Brunskogsneglen er en kjent fiende for mange hageeiere. Det viktigste du gjør er å plukke dem.

Brunskogsneglen er et uønsket, slimete skadedyr som fortviler norske hageeiere.

Sneglen spiser seg gjennom blomsterbed og grønnsaksåkre, og kan være vanskelig å bli kvitt.

FELLER: Brunskogsneglen kan fanges i feller med øl. Det er blant sneglene favoritt.

Brunskogsneglen, som også er blitt kalt mordersnegl og iberiasnegl, koster samfunnet mellom 50 og 500 millioner i året. Regnestykket er utført på vegne av Miljødirektoratet av Vista Analyse og Norsk institutt for naturforskning.— Kombinasjonen av plukke og drepe og å holde hagen ryddig, er mest effektiv. Gjør hagen til et mindre sneglevennlig sted – fjern skjulesteder og fjern fuktighet, sier Erling Fløistad, kommunikasjonsrådgiver i NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomi).

Nå våkner skadedyrene fra dvalen:

1. Plukk og ta livet av dem

Sneglene bør plukkes og drepes. Regner det, kan du plukke hele dagen.

Er det opphold, kommer sneglene frem fra gjemmestedene litt før det blir dugg i gresset om kvelden.

Gartner Morten Bragdø plukker sneglene i en bøtte med pølseklype.

Han anbefaler å plukke fire kvelder på rad med lykt.

Etter fire kvelder er man sannsynligvis kvitt de fleste sneglene for et par måneder, erfarer han.

— Dette er et nasjonalt problem:

2. Forskjellige typer sneglemiddel

For privatpersoner er det midler med jernfosfat eller nematoder som fås kjøpt. Poenget er å få sneglene til å spise midlene så de blir forgiftet.

Midler med jernfosfat: Når sneglene får i seg jernfosfat hemmes videre næringsopptak, ifølge NIBIO, og sneglene dør.

— Midler med jernfosfat virker, men bare på de sneglene som får i seg midlene. Det har begrenset lokkevirkning og ingen smitteeffekt på nye snegler, sier Fløistad i NIBIO.

Midler med nematoder: Middel som inneholder levende nematoder går inn i sneglene og dreper dem med en bakterie. Løs opp middelet i vann, og vann det ut der det er mye snegler. Eller det kan blandes med døde snegler og fungere som åte for andre snegler.

GJEMMESTEDER: Pass på at sneglene har så få gjemmesteder i hagen som mulig, mener ekspertene. Samtidig bør hagen være ganske tørr.

— Effekten er veldig variabel. Det fungerer best på små brunskogsnegler, og det bør altså brukes tidlig vår og sen høst. Noen mener de får effekt, mens andre mener de får null effekt. Det viser seg at voksne brunskogsnegler tåler å ha det i kroppen, sier Fløistad.På Facebook-gruppen «Vi som vil mordersneglene til livs» drømmes det om middelet Sluxx, som kun kan selges til yrkesbrukere og ikke er tillatt brukt i privathager.

Gruppens medlemmer mener Sluxx er det mest effektive middelet i kampen mot brunskogsneglene.

Dette må du vite:

3. Sneglefeller

En sneglefelle kan lages av en plastboks, for eksempel en isboks, og rør på 16 mm i diameter. Hell øl eller lignende i boksen. Sneglene vil slite med å komme seg ut, og de vil drukne i ølet.

Kjøp det aller billigste ølet du finner, og tøm fellene jevnlig. Det har ingenting å si om det er alkohol i ølet, eller ikke.

Vil du bruke noe mer i fellen, kan du blande ølet i fellen med nematoder. Når de har fått i seg blandingen, kan du klippe dem opp og bruke dem som lokkemat andre steder i hagen – og nematodene kan spres. Legg lecakuler eller lignende i bunnen av boksen sånn at sneglene ikke drukner.

TV 2 hjelper deg har testet hva sneglene foretrekker, og kommet frem til at de fleste sneglene foretrakk øl og pizza.

Her finner du snegleeggene:

4. Sneglebarrièrer

Barrièrer kan være effektivt, mener Fløistad i Bioforsk.

Man kan lage barrièrer av blant annet kaffegrut, sagmugg, eller kalk, aske i bedene, grovt salt, tang, furunåler, hønsegjødsel eller jernfosfat, for å hindre at sneglene kommer inn i hagen.

Sneglene liker ikke å bevege seg på fersk bark, fersk kakaoflis, kalk, eller jordforbedringsmiddelet alginat.

— Har man kjøkkenhage, kan man strø barrieren i en halvmeter bred og minst 0,5 centimeter tykk stripe rundt for eksempel kjøkkenhagen. Det må være et ordentlig lag, sier Fløistad, som beskytter salatplantene hjemme med kaffegrut.

Barrièrer av kaffegrut og aske må fornyes hver uke, mens bark må fornyes minst én gang i året.

Man kan også kjøpe fysiske barrièrer av plast, eller metall, eller strømførende gjerder mot snegler. Se til at sneglene ikke kommer under, og at de ikke kan krype over via planter.

IKKE BRUK SALT: Brunskogsneglen skal ikke drepes med salt eller salmiakk. Det er dyreplageri.

Sjekk hvordan: Han fanget 1000 snegler på tre uker

5. Slik dreper du sneglene

Del dem i to med saks, eller sparkelspade festet på et kosteskaft, hell kokende vann over dem, eller putt dem i en beholder i fryseren i ett døgn.

Ikke bruk salt, eller salmiakk på brunskogsneglene, det er dyreplageri.

6. Klipp og rydd og fiks i hagen

Pass på at sneglene har så få gjemmesteder i hagen som mulig, mener ekspertene. Samtidig bør hagen være så tørr som mulig.

UNGE OG GAMLE: En brunskogsnegl lever stort sett i underkant av ett år. De parer seg på slutten av sommeren, og da er det viktig å plukke eggene.

— Sneglene liker å gjemme seg der det er fuktig og mørkt. Men det er litt delte meninger her også. Hvis man har naturlige forhold i jordoverflaten, får løpebiller gode forhold, sier gartner Bragdø.Fjerner man alt av gjemmesteder, løv, kvister, steiner og lignende fjerner man også løpebillenes gjemmesteder.

Løpebillene spiser både egg og unge brunskogsnegl, ifølge forskning.no.

Hvis man beholder gjemmestedene, må man holde sneglene under oppsyn, mener Fløistad i Bioforsk.

Zoolog vil sette bløtt mot bløtt:

7. Husk å plukke eggene!

I august er det parringstid for brunskogsneglene. Da bør du være ekstra opptatt med å lokke, plukke og drepe snegler.

Sneglene vil legge egg til frosten kommer. Eggene, som bør ødelegges, er kulerunde, melkehvite og cirka tre millimeter i diameter.

Eggene finner du under steiner og planker, eller andre fuktige skjulesteder. Sjekk også sprekker i jorden.

— Hver snegl legger inntil 400 egg. Ganger du det med for eksempel 25, så får du 10.000 snegler til våren, sier Fløistad.

- Det er utrolig ekkelt:

8. Unngå disse plantene i hagen

Brunskogsneglene er så å si altetende, men har enkelte favorittplanter.

De foretrekker ifølge NIBIO unge, spirende planter med saftig bladverk.

Forskning.no skriver at brunskogsneglen er veldig glad i blant annet sommergeorginer og tagetes.

— Busker og trær er helt sikre mot angrep, og Pegonia er nesten helt sikker. Blant brunskogsneglenes favoritter er løvetann og annet ugress, sier Fløistad.

Planter som Femtunge (Scaevola), Astilbe, tårer (Fuchsia), lavendel 'Hidcote', prydgress (Festuca), pelargonia, flittiglise, løvemunn, begonia og roser, er ikke populære blant sneglene, ifølge Mester Grønn. Brunskogsneglene liker heller ikke aromatiske kryddervekster og busker.

Kilder: Erling Fløistad i NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomi), Morten Bragdø ved Randesund Planteskole, Facebook-gruppen «Vi som vil Mordersneglene til livs», Mester Grønn, Forskning.no, TV 2 hjelper deg

Les mer om snegler:

Regjeringen varsler krig mot brunsnegler

Les mer om hagen: