Bolig

Eksperten svarer: Slik blir du kvitt ugresset

– Det er lurt å være tidlig ute.

UGRESS: Løvetann er blant ugresset vi helst ikke ønsker på plenen. Gartner Marianne E. Utengen mener det er forebyggende arbeid som gjelder. Jens Fremming Anderssen / Marianne E. Utengen

 • Kathrine Humberset
  Journalist

Fem spørsmål og svar om ugress

Eksperten: Marianne E. Utengen

Utdanning: Gartner

Jobber som: Journalist i Det norske hageselskap

1. Hva betegnes som ugress?

– Ugress er alt det som vokser der du ikke ønsker at det skal vokse: Blomster som har frødd seg i kjøkkenhagen eller gress som spirer i blomsterbedet. Ugress er altså ikke en bestemt plante eller plantegruppe. Når det er sagt, er det jo noen «kjeltringer» – planter med særlig spredningsvilje som ingen vil ha i hagen, slik som skvallerkål, løvetann, groblad og kveke.

EKSPERTEN: Marianne E. Utengen i Det norske hageselskap Jens Fremming Anderssen

2. Hvordan oppstår ugress?

– I all jord er det massevis av frø. Vi kaller det jordens frøbank. Når forholdene ligger til rette for det, vil de spire. Som når vi skal lage et blomsterbed i hagen og fjerner en del av gressplenen: Straks gresstorven er borte, vil frøene i den øverste jorden - de som nå får lys og vann - benytte muligheten og spire. Frøene som spirer kan være hva som helst: Blomster, trær, gress, eller de vi gjerne kaller ugressplanter.

Les også

Den beste tiden å planlegge drivhuset på er nå

3. Er det noe man kan gjøre for å unngå å få ugress?

– Når det gjelder ugress, er det forebyggende arbeid som gjelder. Vi kan ikke hindre frø i å spire, men vi kan luke det som kommer opp. Husk at et frø spirer bare én gang!

AVFALL: Sleng aldri planteavfall ut av hagen. Rotugress leveres til gjenvinningsanlegget, resten i komposten. Marianne E. Utengen

– Er det såkalt flerårig rotugress i jorden, slik som skvallerkål og kveke, er problemet større. De lar seg ikke enkelt luke bort. Er det et større område infisert av rotugress, anbefaler jeg faktisk å dekke med lystett duk et par sesonger før du planter. Man kan spørre seg om det er verdt å vente så lenge. Men vil du heller luke i 30 år?

4. Har planting og vanning noe å si for vekstforholdene til ugresset?

– Ja. Ved å plante så tett at jorden alltid er dekket av planter, hindrer vi nytt ugress fra å etablere seg. Mange ugressplanter har grunne røtter som stjeler vann og næring, med det resultat at nye planter kan dø i kampen mot ugresset.

Man må belage seg på at ugress er en del av hagearbeidet.

5. Hvordan kan man enkelt og effektivt bli kvitt det? Må man alltid bruke kjemikalier?

– Enkelt og effektivt er ikke ordene jeg vil bruke om ugresskamp. Å holde ugresset under kontroll er en pågående jobb man aldri blir ferdig med. Man må belage seg på at ugress er en del av hagearbeidet, sier Utengen og utdyper:

– Mange ugress har for eksempel flyvende frø - tenk bare på løvetann. Og så er de altså naturlig i jorden. Men noe av grunnen til at de vanligste ugressene er overalt, er nettopp at de har effektive spredningsmetoder, vokser raskt og er tidlig ute om våren.

– Men nei, man må ikke bruke kjemikalier. Fjern mest mulig ugress før du planter, hold jorden dekket og luk jevnlig. Det er min oppskrift. Man skal ikke bli hysterisk av å ha litt ugress i hagen, men det er lurt å være tidlig ute. Og så kan man klippe plenen før frøene er modne og stikker av fra løvetannen.

Les også

Grønn hjemmeoase – slik får du til grønne planter hjemme

FOREBYGGING: Gå i gang tidlig i sesongen med å fjerne ugresset som dukker opp. Marianne E. Utengen

Fem tips for å stoppe ugresset:

1. Gå i gang tidlig. Mye ugress overvintrer som rosetter og starter veksten straks snøen går. Det er dessuten mye lettere å luke i vårfuktig jord.

2. Når du luker. Fjern hele planten - også røttene. Mye ugress vokser straks opp igjen fra roten om den får stå.

3. Hakk aldri i bed med rotugress. Mye rotugress lager nye planter med ørsmå rotbiter og blir flere om vi deler røttene.

4. Legg aldri rotugress i kaldkomposten, da risikerer du å spre det til hele hagen.

5. Sleng aldri planteavfall ut av hagen. Rotugress leveres til gjenvinningsanlegget, resten i komposten. Så langt det er mulig, bør vi kompostere eget hageavfall - ikke transportere det bort. Selvlaget kompost er næringsrik og miljøvennlig jord vi bør gjenbruke.

Kilde: Marianne E. Utengen

Les mer om

 1. Fem spørsmål om
 2. Hage

Relevante artikler

 1. BOLIG

  Sliter du med ugress? Unngå at ugresset får gode vekstvilkår.

 2. BOLIG

  Ønsker du mindre ugress til neste år, bør du gjøre en innsats nå

 3. BOLIG

  Hva gjør jeg med de brune flekkene på plenen og hvordan blir jeg kvitt ugresset? Gartneren svarer.

 4. BOLIG

  Hva gjør man med tørr plen? Vi har spurt gartneren.

 5. BOLIG

  Vil du ha finere vårhage enn naboene? Her er åtte triks.

 6. BOLIG

  Gartner: Dette kan du gjøre i hagen nå