Slik gikk boligprisene i juni: Ny rekordmåned for enkeltsteder

Boligprisene steg i alle områder for tredje måned på rad.

– Boligprisene stiger for tredje måned på rad, sier Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Boligprisene i Norge steg med 0,8 prosent nominelt fra mai til juni 2020. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 1,0 prosent. Boligprisene er nå 3,5 prosent høyere enn for ett år siden.

Spesielt sterk var utviklingen på det sentrale østlandsområdet og i Bergen. I Oslo, Asker/Bærum, Follo og Romerike var oppgangen den sterkeste i en juni-måned i boligprisstatistikkens historie, ifølge Eiendom Norge. Prisene steg sesongkorrigert med 3,1 prosent i Asker og Bærum.

– Boligprisene stiger for tredje måned på rad, sier Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge.

  • Det tok 50 dager å selge boliger i juni. Kortest i Oslo med 25 dager. Den lengste i Stavanger og omegn med 71 dager.
  • Det ble solgt 14,5 prosent flere boliger juni i år, sammenlignet med juni i fjor. Samtidig er det solgt 1,7 prosent færre boliger hittil i år, sammenlignet med 2019.
  • Det er også lagt ut 9,9 prosent flere boliger juni i år, sammenlignet med juni i fjor. Hittil i år er det lagt ut 4,5 prosent færre boliger enn samme periode i 2019.
  • Antall usolgte boliger har hatt en økning i løpet av juni, men lavere enn i fjor.

Lauridsen tror boligprisene blir noe svakere fremover, på grunn av den økonomiske situasjonen.

– Folk som skal selge og kjøpe bolig, vil oppleve at det er trygt og stabilt. Arbeidsledigheten har sunket, og vi har sett at de ledige har en lavere deltagelse i eiermarkedet, sier Lauridsen.

Han peker også på at renten er historisk lav og mener konkurransen om lånekundene er velfungerende.

Tallene ble lagt frem av Eiendom Norge fredag formiddag i samarbeid med Finn og Eiendomsverdi.

Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Regionale forskjeller

Oslo: Boligprisene steg nominelt med 1,4 prosent og 1,7 prosent sesongkorrigert. Tolvmånedersveksten er på 5,4 prosent. Det tyder på en kraftig innhenting i Oslo.

Bergen: En sterk måned i Bergen. Boligprisene steg nominelt med 1,2 prosent og sesongjustert 1,7 prosent. Tolvmånedersveksten er på 5,1 prosent. I Bergen har det vært en kraftig salgsvekst, opp 25 prosent sammenlignet med juni i fjor. Forrige måned var det en solid nedgang i antall omsatte boliger. Det er en kraftig innhenting, mener Lauridsen. Flere boliger er ute på markedet og for året så langt er nivået ordinært.

Trondheim: Boligprisene sank nominelt med 0,1 prosent og opp 0,2 prosent sesongkorrigert. Tolvmånedersveksten er på 1,8 prosent. Trondheim er svakere enn en del andre byer, ifølge Lauridsen. Det er en oppgang på 12 prosent solgte boliger. Det er en innhenting fra mai. Boliger lagt ut for salg i juni er normalt. Det har vært en økning i tilbudssiden og det er generelt en del boliger ute for salg, ifølge Lauridsen.

Stavanger: Boligprisene forble uendret nominelt og sesongkorrigert steg prisene 0,6 prosent. Tolvmånedersveksten er på −0,5 prosent. Det er solgt mange boliger i Stavanger, en kraftig innhenting i markedet. Men det er noe lavere salgstall hittil i år, sammenlignet med i fjor.

Kristiansand: Prisene steg 0,3 prosent nominelt, 0,8 prosent sesongkorrigert og tolvmånedersveksten er på 3,7 prosent.

Obos: – Korona har påvirket lite

Obos-prisene steg 0,4 prosent i Oslo og 0,2 prosent på landsbasis i juni. Koronautbruddet har påvirket boligprisene i liten grad, og Obos-markedet har tatt seg opp de tre siste månedene, mener Obos. Rentenedsettelsen har bidratt, tror de.

– Prisoppgangen i Oslo i juni i er litt høyere enn normalt, men på samme nivå som i juni i fjor. Juni pleier å være en måned med svak prisvekst. I snitt har juni-prisene i Oslo falt med 0,2 prosent i perioden 2004 til 2019. I fjor steg de derimot med 0,4 prosent, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos ifølge en pressemelding.

På landsbasis er kvadratmeterprisen 57.676 kroner og i Oslo 66.146 kroner.

Dette kostet boligene der du bor:

Tallene under er fra Eiendom Norges boligtyperapport for 2019. Materialet er laget i et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.

Boligprisstatistikken gis ut av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no. Finn.no og Schibsted-avisene er i samme konsern.