Ukens grønne tips: Tre tips for lavere strømregning uten store investeringer
60 prosent av strømregning går til varme. Slik sparer du inn.
Bakgrunn: Gjennom en serie artikler gir vi forbrukere tips og triks for å kunne leve grønnere liv. Ingen pekefingre, kun opplysning.
En eldre, trekkfull bolig har mest potensial hvis man skal redusere strømregningen. En nyere bolig skal være bygget etter gjeldende forskrifter og er godt isolert.
1. Oppvarming er størsteparten av strømregningen
En eldre enebolig på 120 kvadratmeter kan typisk bruke 25.000 kWt strøm i året. 60 prosent av forbruket er oppvarming og dermed den største kostnaden, forteller Kjersti Gjervan i Enova.
Se på hvordan du kan redusere oppvarmingsbehovet. Mye kan gjøres før man begynner å vurdere oppvarmingskilden, forteller Gjervan.
Har du det for varmt? Hvis du senker temperaturen fra 22 til 21 grader, reduserer du energibruken med cirka fem prosent. Bruk tøfler!
Gå gjennom huset. Har du på varme der det ikke trengs? Del opp huset i ulike temperatursoner. Soverommene trenger ikke være varme. Behagelig temperatur er viktigst i rommene man oppholder seg i.
2. Lekkasje fra vinduene
Er vinduene utette? To enkle tiltak kan stoppe noe av varmetapet.
Sett inn tetningslister: Harde lister har gjort sin nytte. Er listen fremdeles myk, gjør den nytte hvis den er tykk nok for sprekken. Vurder hvor stor glipen er, før du kjøper tetningslist. Har hele eller deler av karmen gliper? OBS! Limer du inn tetningslist der det er tett, kan det bli vanskelig å lukke vinduet.
Dekk vinduet med folie: Thermocover gir et ekstra lag «vindu» som isolerer. Det festes over glasset i vindusrammen. Er du nøye når du fester folien, synes den ikke særlig godt. Så lenge limet sitter, og det er tett, varer folien i noen år.
3. App eller smart kontakt
Gjervan i Enova tipser om systemer som kan installeres, så temperaturen senkes om natten og når man er ute. Temperaturen kan heves igjen til man er hjemme fra jobb.
En appbasert strømplugg kan gjøre noe av det samme.
Vurderer du å bytte ut panelovnen for varmepumpe eller gjøre andre mer kostbare tiltak? Les denne saken.
Er du opptatt av å leve grønnere?
Nedenfor finner du flere saker om temaet: