Bolig

Oppussingsbudsjett på 100.000 kr: – Å se farger i flere lag gir meg endorfinrush

Du kan si det har skjedd ting etter at Monica Johansen flyttet inn i en grå rekkehusleilighet på Holmlia.

De blå dørene har fått tre strøk og gir hjemmet karakter. De er malt i en blåfarge som ikke kan oppdrives i Norge, svindyr og spesialbestilt fra England. Blåfargen har to navn – Yves Klein Blue eller Majorelle Aquamarin.
  • Karen Gjermundrød

I november 2020 fikk samboerparet Johansen og Johnsen nøklene til rekkehusleiligheten i det grønne, rolige og barnevennlige nabolaget Åstun på Holmlia.

– Da var det veldig grått, så du kan si det har skjedd ting her i løpet av det første halvåret, sier Monica Johansen, bedre kjent som sangeren Minnie-Oh.

De har pusset opp nesten alle rom i den 100 m² boligen og lagt et lyst gulv i andre etasje.

– Fra vi kjøpte i september i fjor og til vi tok over i november, hadde jeg fargesatt hele huset i hodet mitt, forteller Johansen.

Sammen med samboeren Eivind Sten Johnsen begynte de å planlegge umiddelbart. De gjorde så mye de kunne før de flyttet inn.

– Dette er oppussing på budsjett. Vi har stort sett kun malt. Vi har hverken byttet kjøkken eller bad. Flisene og benkeplaten på kjøkkenet er fornyet med et strøk epoksymaling. Det er deilig med en malepause nå, sier hun.

– Med bildeveggen la jeg først alt utover stuegulvet og prøvde meg litt frem. Plassering og sammensetning gikk helt på feelingen av hva som var best og finest, og ideen om å blande ulike type bilder, forteller Johansen.
Johansen er lykkelig over endelig å ha et soverom hun bare skal sove og slappe av i, som ikke er kombinert kontorplass.
Johansen har dilla på tepper og tekstiler. Det har mye å si for helheten.
Porselenspanteren voktet tidligere disken i vintagebutikken Flashdance.

Intuitiv fargeplan

Johansen var tro mot fargeplanen hun hadde tenkt ut.

– Det har vært veldig gøy å sitte og nerde med fargekart og fargevifter. Utgangspunktet var at hele huset skal være en helhet, at fargene nede også skal passe til fargene oppe selv om du ikke ser dem ved siden av hverandre. Men de skal gi deg en helhetsfølelse i underbevisstheten, forklarer Johansen.

Gult er kult. På budsjett blir man nødt til å tenke kreativt. Å male om blir sjelden feil. – Jeg bare elsker å åpne malingspannene og ta det første strøket. Så blir jeg raskt lei. Men det er en veldig kul følelse å se at fargene man har tenkt ut, funker live, sier Monica Johansen.
Neonlys går igjen i hele hjemmet. Gulvet oppe var den dyreste investeringen.
Oppussingsbudsjettet har vært på 100.000 kroner. Kjøkkenet er malt, og benkeplaten og flisene har fått en fornyelse i form av et lag epoksy.
– Å se farger i flere lag og overganger når det funker, gir meg et endorfinrush, sier Johansen. Hun opplever vill respons på det nyoppussede hjemmet på Instagram.

Det er fortsatt et par rom som gjenstår. Hun gleder seg til å gå løs på dem.

– Det beste er følelsen man får ved å stå i et rom og se over i neste rom og se hvordan fargene harmonerer innover, sier hun mens hun betrakter soverommet fra gangen.

Fargekombinasjonene som bare intuitivt kom da hun så leiligheten, tror hun kommer av at hun har et trent øye i å se hva hun liker.

– Jeg bruker Instagram veldig aktivt. I årevis har jeg opprettet mapper over alt jeg kommer over av ting eller fargekombinasjoner jeg faller for. Mange frø sås der. Ser jeg først noe jeg liker, blir jeg veldig fort sikker, konstaterer hun.

Til tross for intense farger har det vært viktig for Johansen at det skal gi et rent uttrykk.

– Jeg har kost meg så sykt mye med dette. Å se at ideene jeg hadde i hodet har fungert, er så tilfredsstillende, sier hun.

Johansen har fått mye respons og hyggelige meldinger på Instagram i løpet av oppussingsprosessen.

– Mange forteller at de ikke får gjennomført ideer fordi partneren aldri ville godta det. Det er ukjente problemer i min verden, sier hun tilfreds.

Alvin (1,5) spankulerende i sitt fargerike hjem.
– Walk-in closet var drømmen min. Så kom vi hit, og her var det plass til det. Her systematiserer jeg smykker, solbriller og klær, og jeg får plass til alle veskene jeg samler på, sier Monica Johansen.

En samler

Hjemmet er også preget av ulike unike popkulturelle objekter fra tiden Johansen drev vintagebutikken Flashdance i Posthallen i Kvadraturen. Det sitter fremdeles i blodet å lete etter spesielle ting.

– Du kan si at jeg på den tiden tok en mastergrad i Ebay. Det var en spesiell butikk jeg hadde. Jeg håndplukket alt, og det fantes bare én av hver ting. Som for eksempel Star Wars T-skjorten fra 1981 som er vanskelig å få tak i. Eller en helt spesiell paljettjakke, forteller hun.

Abyssinerne Lana og Leon trives i sitt nye hjemmet.

I hjemmet på Holmlia er det en blanding av nytt og noe vintage, uten at det er noe retrohjem. Noen gjenstander fra 80-tallet er å finne, men utover det er ganske mye nytt.

– Det er dødsgøy med alle tilbakemeldingene. Jeg føler jeg bidrar til å ufarliggjøre dette med fargebruk, og det kan jeg like, smiler hun.

Les mer om

  1. Oppussing
  2. Interiør
  3. Instagram