Bolig

– Finner du en bolig du liker, så kjøp den. Vi tror prisene skal opp.

Eiendomsmegler Claus Eftevaag ser lyst på boligmarkedet i sør fremover.

Boliger på Galgebergtangen i Kristiansand.
  • Christine Gulbrandsen

Boligmarkedet i sør har vært som forventet fra nyttår frem til nå, mener Claus Eftevaag, regionsjef Agder i EiendomsMegler 1 Kristiansand.

– Sørlendinger er litt tregere enn folk i andre landsdeler, men dersom eiendommene prises riktig, kommer salgene, sier han.

Les også: Meglernes beste tips til deg som skal selge bolig

– Vi tror på prisoppgang

I 2016 kostet en norsk gjennomsnittsbolig 3,4 millioner kroner. Tilsvarende tall for Vest-Agder var 2,9 millioner kroner, mens det i Aust-Agder var 2,4 millioner kroner.

I løpet av fjoråret merket eiendomsmeglerne langs sørlandskysten usikkerheten rundt nedbemanning i oljebransjen – og konsekvensene dette fikk. Men likevel gikk 2016 bra, mener Eftevaag.

– Men vi tror 2017 blir enda bedre. Så finner du en eiendom du liker, kjøp den. Vi tror prisene skal opp, sier han.

Prisnedgang siste måned

Boligprisstatistikken for april i år, viser at det har vært en liten prisnedgang på 0,3 prosent i Kristiansand. Likevel har prisene gått opp 1,5 prosent siden samme tid i fjor, ifølge statistikken fra Eiendom Norge.

– Vi forventer at markedet blir som foregående år med en moderat prisvekst. Det er fortsatt mye til salgs i Kristiansand i forhold til innbyggertallet. Nå er det 1037 boliger til salgs i Kristiansand, mens det i Stavanger er 874 og i Oslo 2795, sier Andreas Jølstad, eiendomsmegler hos Sørmegleren.

Boligmarkedet i sør har de siste årene hatt en lav prisvekst. Det bygges mye nytt i Kristiansand, noe som gjør at utbudet for kjøperne er stort.

– Det kan se ut til at mange selgere planlegger å selge boligen sin mellom påske og høstferien, noe som ofte gjør at det er litt stille i boligmarkedet i begynnelsen og mot slutten av året. Nå merker vi at markedet har tatt seg opp etter påske. Det kommer mange interessenter på visning og det selges bra, sier han.

– Tror ikke på de store endringene

Gustav Sædberg, eiendomsmegler i Meglerhuset Sædberg, tror på en flat prisutvikling i Kristiansand fremover – uten de store endringene.

– Det har også sammenheng med den nye utlånsforskriften som har strammet inn reglene for belåning, begrunner han.

På landsbasis har omsatte boligeiendommer økt med 6 prosent fra første kvartal i fjor til første kvartal i år, viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). I Aust-Agder ble det tinglyst 1262 omsetninger, i Vest-Agder 1847.

Les også:– Derfor er onsdag beste dag å ha visning på

Sædberg opplever årets første kvartal, har vært noe mer aktivt enn tidligere.

– Vi hadde lite snø i sør i dette kvartalet, slik at flere la ut boligene sine for salg da, isteden for å vente til våren når hagen har vært klar, sier han og fortsetter:

– Dessuten er mange boligprosjekter ferdigstilt i løpet av det siste halvåret, og det merkes jo, avslutter eiendomsmegleren.

FAKTA:

I 2016 kostet snittboligen i Norge 3,4 millioner kroner. I Vest-Agder kostet snittboligen 2,9 millioner kroner, mens den i Aust-Agder kostet 2,4 millioner kroner. I Oslo var snittprisen 6,0 millioner kroner.

Etter første kvartal bak oss, er Oslo fortsatt det fylket med den høyeste gjennomsnittlige kjøpesummen på 7,1 millioner kroner, fulgt av Akershus på 4,8 millioner kroner. På landsbasis var tallet 3,7 millioner kroner i gjennomsnitt per omsetning.

I årets fire første måneder ble det tinglyst 42.000 omsetninger av fast eiendom. Samlet verdi av disse utgjorde 90 milliarder kroner, noe som er 14 prosent mer enn i samme kvartal året før.

I april i år tok det 63 dager å selge en eiendom i Kristiansand. Snittet i landet for øvrig var 33 dager, mens det tilsvarende tallet i Oslo var to uker.

Kilde: NEF, SSB

Les mer om

  1. Boligmarkedet
  2. Boligpriser
  3. Boligsalg
  4. Abito