Hytte i Sunnmørsalpene: Denne rustne hytta skiller seg mildt sagt ut

Familien har vært interessert i fjellet, klatring og skisport i generasjoner. I den nye hytta kan naturen også nytes innendørs.

UVANLIG: Tobarnsfaren var opptatt av å skape noe spennende.

I sørhellingen på Fjellseter i Sykkylven, i et område med eldre fritidsboliger som ligger spredt, skiller den nye og moderne arkitekturen seg ut i den trauste tømmerbebyggelsen.

Men utgangspunktet var likevel det samme.

En gammel hytte som byggherren hadde arvet etter foreldrene sine, og som han ønsket å utvide med et påbygg.

VELKOMMEN: Gangveien opp til inngangsdøren er belagt med naturstein som er funnet på tomten.

Invit Arkitekter AS i Ålesund fikk oppdraget, og arkitektene tegnet først et terningformet anneks.— Tanken var at det skulle se ut som en stein som hadde falt ut av fjellet. Men underveis fant vi ut at det ville være bedre å rive den gamle hytta og bygge en ny. Dette er en skiglad klatrefamilie, og det skal kanskje campe 15 personer her samtidig. Derfor har vi laget tre svære soverom der dobbeltsenger og enkeltsenger er stablet i høyden, forteller arkitekt André Klevberg.

Flyttet og forvandlet huset:

Les også

Først kjøpte de et gammelt tømmerhus for 5000 kroner...

LANDLIG: Fritidsboligen ligger på Fjellseter, som vinterstid er utfartsområdet for Sykkylven og Ålesund.

For oppdragsgiveren var det viktig å ha en åpen hytte, og unngå den innelåste følelsen med små vinduer, hvor man må anstrenge seg for å se ut.

Terrasse og stue kan gjøres til ett rom

Han er svært tilfreds med de to store glasspartiene med takoverbygg som skråner ut og opp.

NATUREN INN: De majestetiske omgivelsene kommer tett på i stuen som har fritt utsyn til Sunnmørsalpene. Nabolaget består av eldre og nyere, tradisjonelle hytter.

Den ene glassveggen fungerer som en foldedør, som gjør at stuen og terrassen utenfor kan brukes som ett stort rom.

TAKHØYDE: Fjellene speiler seg i de store vindusflatene foran stuen. Den største glassveggen er en foldedør som kan åpnes ut til terrassen.

Tobarnsfaren var opptatt av å skape noe spennende, der arkitekturen skulle bygge opp under det hyttelivet som han og ungdommene drømte om. Vi garanterer at du får et ryddigere hjem hvis du følger disse tipsene:

Les også

Ti ting det er på tide å bli kvitt

Brukte stålplater som ruster

— Siden hytteeieren selv er ingeniør, er han nysgjerrig og glad i å utforske nye, røffe naturlige materialer og måter å bruke dem på. Vi fikk med oss en flink snekker, Elliott Rees fra Gingabygg som bygget fritidsboligen, sier arkitekt André Klevberg.

RUSTIKK: Bak de skrå, lange vinduene er det tre soverom. I bygningen til høyre ligger stuen.

Utvendig er hytta platet med ubehandlede stålplater som ruster, i kombinasjon med eik behandlet med jernvitriol og mørkbeiset furu.

HVILEKROK: I de rolige, mørke partiene innendørs kan man trekke seg tilbake og ha en stille stund for seg selv. Dagsengen står i stuen.

Den mørke bygningskroppen i midten av den todelte hytta gir assosiasjoner til den opprinnelige, gamle fjellhytten som nå er borte.

KJØKKENET: Den mørkbeisede kjøkkeninnredningen står i stil med fargen på vegger og tak.
MANGE SOVEPLASSER: - Dette er en skiglad klatrefamilie, og det skal kanskje campe 15 personer her samtidig. Derfor har vi laget tre svære soverom der dobbeltsenger og enkeltsenger er stablet i høyden, forteller arkitekt André Klevberg.

Les også: