Pusse opp kjøkkenet? Dette bør du vite

Det er mange valg å ta før man kan sette i gang med å pusse opp kjøkkenet. Dette er de beste rådene.

Nordmenn er på oppussingstoppen i Europa, i følge tall fra Prognosesenteret. Kjøkkenet er blant de rommene som fornyes oftest, og et nytt kjøkken er gjerne dyrt. Men uansett om du velger en kostbar eller rimeligere løsning, er det viktig med god planlegging i forkant. Det øker sjansen for at ditt nye drømmekjøkken kan bli et sted du trives i mangfoldige år fremover.

Vi ba noen av kjøkkenprodusentene om deres fem beste tips til den som skal bytte til nytt kjøkken. Dette er svarene vi fikk:

 - Du kan bli positivt overrasket over hvor mye du kan få for pengene, sier Janne Nordahl i Sørlandskjøkken.
Janne Nordahl er salgs - og markedssjef i Sørlandskjøkken

Sørlandskjøkken, Janne Nordahl:

Lag deg en ønskeliste for drømmekjøkkenet ditt, og ta med både store og små detaljer, sier Janne Nordahl og lister opp det hun mener er aller viktigst å huske på før man setter i gang:

 1. Tenk på løsninger du har i dag. Hva er du fornøyd med og hva er du ikke så fornøyd med? Ha også budsjettet klart, for det er et viktig utgangspunkt før man begynner den konkrete planleggingen.
 2. Du kan bli positivt overrasket over hva og hvor mye du kan få til en fornuftig sum.
 3. Mål opp rommet så godt du kan, merk av hvor vann og avløp er plassert.
  Før du bestemmer deg for farge på vegger og gulv, er det lurt å besøke ulike leverandører og finne ut hvilken kjøkkenmodell du liker. Husk å ta med ønskelista!
 4. Ta kontakt med rørlegger så du får avklart hva som er mulig i forhold til vann og avløp. Dette gjelder også det elektriske. Kanskje sikringsskapet må oppgraderes? Hvis man gjør dette tidlig i prosessen er det mange ting som går mer smidig underveis.
 5. Vil du montere selv? Klargjøre vegger og gulv selv? Hvis nei, bestill håndverkerne du ønsker å bruke.
 Tenk gjennom hva som fungerer fint i dag, og hva du ikke er så fornøyd med. Da blir det lettere å planlegge ditt nye drømmekjøkken, sier Berit Erzeid Toft i HTH Kjøkkenforum.
 Berit Erzeid Toft i HTH Kjøkkenforum.

HTH Kjøkkenforum Berit Erzeid Toft

 1. Tenk over hva som fungerer bra i dag, sier Berit Erzeid Toft. Her er hennes beste tips til den som skal i gang med oppussing av kjøkkenet:
 2. Det kan være lurt å sette opp et budsjett, så vet man først som sist hva man har til rådighet. I den forbindelse er det lurt å hente inn pristilbud fra rørlegger, elektriker, maler og snekker i tillegg til prisene på selve kjøkkenet.
 3. Sett opp en tidsplan. Ofte har man gammelt kjøkken som skal rives, og elektriker, rørlegger og eventuelt maler som må gjøre sine jobber før det nye kjøkkenet kan monteres.
 4. Ta en god gjennomgang av det som fungerer fint i dag, og tenk også gjennom hva du ikke synes fungerer i det gamle kjøkkenet ditt.
 5. Det er ikke alltid at vask og oppvaskmaskin skal på samme plass som før. Før du får tegnet nytt kjøkken, er det smart å undersøke med rørlegger om hva som er mulig.
  Hva ønsker du rundt ventilasjon? I dag er det mange muligheter for utlufting, så undersøkt og hent inn informasjon om dette.
 Monica Lohnås Roland i Strai Kjøkken.
 - Bruk gjerne nettsider eller magasiner for å definere stilen din, og tar gjerne med bilder av ting du liker i kundemøte, tipser Monica Lohnås Roland i Strai Kjøkken.

Strai Kjøkken, Monica Lohnås Roland

 1. Ta gjerne et bilde av det gamle kjøkkenet ditt, råder Monica Lohnås Roland. Her er hennes tips til sørlendinger som skal ha nytt kjøkken:
 2. Ta med en skisse av kjøkkenrommet eller en plantegning når du oppsøker den nye kjøkkenleverandøren din. Det kan også være lurt å ta med et par bilder av rommet.
 3. Tenk gjennom hvordan du og resten av familien bruker kjøkkenet. Eller, kanskje like mye hvordan dere drømmer om å bruke det fremover.
 4. Merk av hvor vann og ventilasjon er i dag, sjekk om det er mulig å flytte det for å eventuelt få en bedre løsning.
  Hvor mye har dere til rådighet? Det er alltid lurt å tenke gjennom og ha budsjettet klart.
 5. Bruk nettsider, Intagram eller magasiner for å få inspirasjon. Det er lurt å ha en formening om hva man liker, både med tanke på stil og farger, før man ber om et møte med kjøkkenleverandøren. Ta gjerne med et inspirasjonsbilde til første møte.