Advokaten svarer: Dette kan du gjøre dersom du blir plaget av naboens røyk
Mange trekker ut på balkongen for å røyke. Men hva gjør du hvis naboens røyk er til sjenanse?
Eksperten: Ola Fæhn
Utdanning: Jurist fra Universitetet i Oslo
Jobber som: Daglig leder og advokat i Forbrukeradvokaten, med boligtvister og forbrukerrettigheter som spesialfelt
1. Hva slags regler finnes når det gjelder naboens røyking på balkong, i bakgård eller foran inngang?
– Røykeloven gjelder på offentlige plasser. I private hjem beskytter den foreløpig bare barn. I tillegg til røykeloven finnes det flere lover som slår fast at man ikke skal påføre naboen skade eller ulempe, men samtidig er det bestemmelser som beskytter privatlivet og retten til vanlig livsutfoldelse, sier Ola Fæhn og fortsetter:
– Selv om røykeloven har kommet langt i å beskytte mot passiv røyking, er den fortsatt ikke et effektivt vern mot røyk som kommer fra folks private hjem. Her er det jo stadig en utvikling, så det kan være at det kommer lovbestemmelser om dette en dag. Inntil vi får klare lovbestemmelser, gjelder den alminnelige regel om å vise hensyn.
2. Er det mulig å få endret reglene i sameiet/borettslaget når det gjelder røyking utendørs?
– Bor du i et borettslag eller et sameie og det siger røyk inn fordi bygningen ikke er isolert bra nok, så er det et utbedringstiltak man kan kreve at boligselskapet dekker, sier advokaten.
I borettslag og sameier kan det fastsettes vedtekter og ordensregler om at det ikke skal kunne røykes i fellesområder eller at røyking i disse områdene skal skje på bestemte måter og tidspunkter. På denne måten kan man hindre røyking i bakgården og foran inngangsdøren. Bor man i enebolig finnes ikke de samme mulighetene for å hindre at røyking skal skje utendørs.
– Kommunaldepartementet har fastslått at det ikke kan gis generelt forbud mot å røyke inne i den enkeltes leilighet. Det samme gjelder for balkonger og terrasser som ikke er fellesareal, legger Fæhn til.
3. Hvordan går man frem dersom man blir plaget av naboers røyking?
Uansett hvordan du bor og hvordan røyken siger inn til deg, er det beste rådet å snakke med naboen først, mener Fæhn.
– Kanskje kan man finne enkle leveregler som gjør at bomiljøet blir bedre for dere begge, som for eksempel å bli enige om å stenge en lufteluke eller lukke et vindu på bestemte tider, sier han og fortsetter:
– Du må lære deg å leve med naboen først som sist, hvis ikke er det ikke bare sur røyk som kommer til å ødelegge freden. Blir dere ikke enige kan du ta opp med borettslaget eller sameiet at du ønsker ordensregler om røyking.
Konfliktrådet kan være til hjelp for å løse fastlåste diskusjoner:
– Der møter man en nøytral meglingsmann som kan hjelpe til å få i gang kommunikasjonen. Det er selvfølgelig også en mulighet å få hjelp av en advokat og i spesielle tilfeller gå til retten.
Slik unngår du muggsopp i boligen din
4. Vil man kunne nekte naboen å røyke dersom man har astma eller allergi?
– Reglene om røyking er like for dem som har astma og allergi også. Et generelt forbud kan ikke bestemmes, men i slike tilfeller er det enda viktigere at man kommuniserer for å finne en løsning med naboen.
Pusse opp hjemme? Her er en god grunn til å vente til sommeren
5. Hvilken erfaring har du med denne problematikken som advokat?
– Vi i Forbrukeradvokaten har ikke hatt mange henvendelser om passiv røyking, men vi løste en sak for noen år siden hvor røyken seg gjennom utettheter i bygningen. Vi fikk da borettslaget til å ta kostnaden og naboene kunne smile til hverandre i trappen igjen, forteller Fæhn.