Bolig

Dette er boligekspertenes beste tips til førstegangskjøpere

Carsten Pihl anbefaler boligkjøpere til å ta seg god tid før de kjøper.

Et av rådene er å vurdere om man bør kjøpe bolig sammen med andre.

  • Christine Gulbrandsen

– Med dagens skatteregler og boligprisutvikling har det vist seg å være gunstig økonomisk å eie bolig selv, sier Hans Jacob Brekke i Sparebanken Sør.

Men det å komme seg inn på boligmarkedet kan være utfordrende. Det er en rekke ting man skal ha tenkt igjennom før man kjøper sin første bolig, dessuten er det flere praktiske ting som skal være på plass.

Vi har spurt en rekke boligeksperter om deres beste og viktigste tips til dem som planlegger å kjøpe sin første bolig.

Skaff egenkapital

– Snakk med banken og ordne finansieringen, slik at du vet hva du har råd til, anbefaler Brekke.

Men for å få finansieringen i orden, må du først ha nok egenkapital. Minimumskravet til dette ligger normalt på 15 prosent av kjøpesummen.

– Dersom du ikke har klart å spare opp nok egenkapital, og ikke vil vente til du har gjort det, kan en kausjonist være løsningen. Mange førstegangskjøpere får hjelp av foreldre til å komme inn på boligmarkedet. Dersom boligen til foreldre står som sikkerhet for deler av boliglånet, kan man låne inntil 100 prosent av kjøpesummen, sier han.

Les også: Dette er den vanligste feilen unge boligkjøpere gjør

Kjøp sammen med noen

En annen løsning som kan gjøre det enklere å komme seg inn på boligmarkedet, er å kjøpe sammen med noen, for eksempel venner eller familie.

– Dere får råd til en bedre bolig enn hver for dere, og kan dele på de faste utgiftene. Men det er da viktig å lage tydelige og skriftlige avtaler om eierforhold, ansvar og regler for å unngå konflikter, tipser Brekke om.

Les også: Dette ser banken etter når du søker boliglån

Bruk tid

– Det aller viktigste tipset, tror jeg, er at man skal være forberedt på bruke litt tid på boligjakten, sier Carsten Pihl, forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund.

For det å kjøpe bolig er en læringsprosess, og ved å gå på en god del visninger i ulike områder, vil man etter hvert lære seg mye om boliger, om hvordan de forskjellige områdene er, og ikke minst hva man skal se etter.

Les også:Slik vinner du budrunden

– Det er også viktig å laste ned salgsoppgavene, lese gjennom dem, og spørre eiendomsmegleren på visning dersom det er noe man lurer på, legger han til.

Carsten Pihl anbefaler boligkjøpere til å ta seg god tid før de kjøper.

Følg med på prisnivået

Også Monica Grevsen Amundsen, eiendomsmegler hos EiendomsMegler 1, trekker frem hvor viktig det er å bruke tid på boligkjøpet.

– Når du har sett deg ut et område, bør du gjøre deg kjent i det. Da har du større forutsetning for å vite hva du skal by på.

Følg med på nett, slik at du har oversikt over hva slags boliger som er til salgs i området, og hvilke som går først.

– Når du ser at en bolig er solgt, kan du ringe til megler for å høre hvor mye den gikk for. På den måten får du fort oversikt over prisnivået i området.

Går du på visninger, kan du også sette deg opp på liste. Da får du fortløpende informasjon om bud som kommer inn på boligen.

Les også: Slik bestemmer meglerne prisantydningen på en bolig

– Be om hjelp

Når du finner boliger som du virkelig er interessert i og som du tror du kunne tenkt deg, bør du få med deg noen erfarne boligeiere på visning. Tar du med deg en fagkyndig, kan han eller hun hjelpe med å vurdere det tekniske i boligen.

– Og unge førstegangskjøpere tenker nok ikke alltid på de samme tingene som de mer erfarne boligeierne gjør. Så få med deg noen som er handy, eller som er praktisk anlagt, som kan hjelpe deg å se og vurdere hvor praktisk boligen er, både innvendig og utvendig.

Les mer om

  1. Boligmarkedet
  2. Abito