Bolig

Velger campingvogn fremfor hytta: – Det er en helt spesiell stemning som gjør at jeg klarer å senke skuldrene

Familien på ni har både hytte og campingvogn, men det er sistnevnte som er favoritten.

SPIKERTELTET: Denne delen er påbygget til campingvognen. Det er laget av panel og malt hvitt. Noen bygger spikerteltet på stedet, andre har en ferdigbygget modul som de setter inntil campingvognen. Det er spotter i taket, mange vinduer og mye lys, tv og tegnesaker til jentene. Dukkevognen har fått plass her. Sofaen har kan gjøres om til dobbeltseng. Foto: Silje Katrine Robinson

  • Kristine Askvik

– Jeg får en veldig god ro når jeg kommer hit. Det er en helt spesiell stemning som gjør at jeg klarer å senke skuldrene. Her er det ikke noe husarbeid eller andre ting som må gjøres. Her er vi bare sammen og koser oss, sier Linda Waardal Rongved.

Denne helgen har hun tatt med de fire yngste barna på tur til campingvognen som står plassert campingplassen Kvernavollen på Kvamskogen, én times kjøring fra Bergen i retning østover.

GAMMELT BLE NYTT: Melissa, Savannah og Linda står i åpningen til campingvognen. Kommoden som står til høyre har Linda kjøpt på Fretex og pusset opp selv. Hun har satt på stjerneknotter og snekret stjerner på hylledørene. Kommoden lager et naturlig skille mellom stuen i spikerteltet og inngangspartiet. På baksiden av kommoden har Linda snekret panel og laget oppheng til jakker og skibukser. Foto: Silje Katrine Robinson

Hjemme i Bergen er det bart. Men her er det kommet snø. Det er fine muligheter for både skigåing og aking.

Lørdag formiddag koser ungene seg både ute i snøen og litt inne med nettbrett og tegning.

Les også

Hekta på camping: Nå fremstår vognen som en fresh utgave av ei hytte på hjul

Reiser alene med fire barn

Linda og mannen Rune Rongved har syv barn.

De to eldste Ida Michelle (25) og Adrian (20) er ikke så ofte med lenger.

Amanda på 16 er med noen ganger. Men det yngste firkløveret er ofte med til campingvognen.

– Mannen min jobber en del, så jeg bruker å reise opp med de fire yngste på fredagen. Så kommer han gjerne opp på lørdagen. I vinterferier og høstferier bruker jeg å være her alene med ungene. De synes det er veldig kjekt å være her. Det er ulike aktiviteter for ungene, og alltid noen å leke med her, sier Linda.

SAMLES HER: Victoria (12) (til høyre) og Savannah (7) sitter i kjøkkenkroken og prater. Dette er samlingsstedet i vognen. Her spiser de alle måltider, og det også gjøres om til en dobbeltseng ved behov. Foto: Silje Katrine Robinson

Inne i vognen er det ryddig og pyntet.

Linda har innredet vognen med mye blått og hvitt, og mye stjerner. Hun pynter alltid med tente lys.

– Det første jeg gjør når jeg kommer inn her, er å sette på varmen og tenne lys. Jeg synes tente lys gjør det så hjemmekoselig.

Les også

Susanne og Stian har snart spart 300.000 på å bo i campingvogn

KJØKKEN OG TOALETT: Til venstre: Her lager de all maten og tar også mesteparten av oppvasken. Dersom man har behov for større kjøkken eller oppvask kan man bruke felleshuset på campingplassen. Til høyre, toalettet: Her kan man pusse tenner, gå på do og dusje om man vil. Foto: Silje Katrine Robinson

SAMLER: Stjerner, lys og kaniner går igjen i hele campingvognen og spikerteltet. – Jeg samler når vi er på ferie. Jeg er alltid på utkikk etter lykter, kurver, stjerner og kaniner, sier hun og ler. Høyre: Her var inngangen til den forrige campingvognen før. Linda har snekret igjen og laget hyller i stedet, tapetsert med stjerner og hengt opp pynt. Foto: Silje Katrine Robinson

Én til to helger i måneden

Hun anslår at familien er her i snitt en til to helger i måneden. Om sommeren tar de vognen med seg og drar på tur.

Men også om sommeren trives familien med å være på den faste campingplassen.

– Da bader ungene i elven og er mye ute og leker. Vi voksne setter oss rundt bålpannen og prater når ungene har lagt seg. Vi har mange kjente her og det er alltid noen vi kan være sammen med, sier Linda.

Les også

Dette er Norges beste campingplasser

Familien er her både sommer og vinter. Campingvognen har vannbåren varme som styres av strøm eller gass. Om natten blir gassen skrudd av.

Noen ganger har det vært kaldere enn tyve røde utenfor.

Da blir det lett ned mot 15 grader inne, men temperaturen kommer raskt opp når gassen blir skrudd på igjen.

Linda anslår at det bare tar rundt én time å få god temperatur i spikerteltet når de kommer opp for helgen.

HOVEDSOVEROM: Her sover mor og far, eller mor og Melissa. Linda er veldig glad i puter og stjerner og pynter mye med dette. Blått er favorittfargen. Hyllene over sengen rommer sengetøy og håndklær. Foto: Silje Katrine Robinson

KVERNAVOLLEN: Campingplassen har langrennsløyper i gåavstand og skitrekk like ved. Om sommeren kjører de ti minutter for å komme til stranden i Norheimsund. Foto: Silje Katrine Robinson

I fjor kjøpte familien hytte på Fitjar, sør for Bergen. De trives der også, men Linda peker på at det er mer sosialt å være på campingplassen.

– Vi kjenner hyttenaboene også, men hvis de ikke er der så er vi der alene. På campingen møter vi alltid flere, forteller hun.

På hytta er det mye bedre plass, men den barnerike familien trives likevel enda bedre i campingvognen.

Men for at det skal være fint for to voksne og fire-fem, seks barn å være på tur er det viktig å ha noen felles kjøreregler.

MYE UTE: Melissa (4) (til høyre) og Savannah (7) sitter i snøen utenfor campingvognen og leker med akebrett. – Jeg liker godt å gå på ski her. Om sommeren liker jeg å gå til elven og finne steiner, sier Savannah. Foto: Silje Katrine Robinson

– Må være ryddige

– Vi er vant med å være mange, så det går fint. Utfordringen er at man har mye mindre plass enn hjemme, så alle må huske å rydde. Det er helt nødvendig at barna rydder på plass tingene sine og ikke lar ting ligge rundt omkring, sier Linda.

Da familien kjøpte sin første campingvogn for elleve år siden, hadde de kun campingvogn og ikke spikertelt.

Da tok alle av seg våte sko og ytterklær rett innenfor inngangsdøren til campingvognen.

– Det ble det mye rot. Det var ingen gang eller sted å gjøre av ytterklær og sko. Med spikertelt er det en helt annen verden, utbryter Linda.

Helt bak i campingvognen er det en etasjeseng med hele tre etasjer.

Like ved siden av er det en sittegruppe som man kan lage om til seng. Her kan to små barn få plass.

Hovedsoverommet har plass til mor og far, og den yngste jenten.

Den største sittegruppen kan også legges ned og gjøres om til soveplass.

Her kan det være plass til to voksne eller tre barn. Ute i spikerteltet er det også soveplasser.

Les også

Trodde du camping var harry?

– Her sover vi nærmere hverandre

– Jeg tror vi har vært åtte-ni personer her på det meste. Vi har hatt med fem barn selv, pluss noen venner av barna.

Barna har vokst opp med campingliv året rundt, og viser at de setter pris på det.

– Når vi sover her er vi nærmere hverandre. Det er mye bedre enn å sove alene på rommet mitt slik jeg gjør hjemme, sier Savannah (7). Hun har nederst køye på rom med tvillingsøstrene på 12.

De yngste barna bruker gjerne toalettet i vognen, mens de andre bruker fellestoalettene på campingplassen.

Dusjen i campingvognen bruker de ikke. Det er bedre å bruke den som finnes på campingplassen.

– Så unngår vi også kø på badet om morgenen, sier Linda og ler.

– Hva skal til for å trives med å bo så tett, tror du?

– Du må like å ha det litt lite og så bør du være litt ryddig. Også må du absolutt like campinglivet. Jeg kan ikke tenke meg noe bedre enn å sitte utenfor her med tekoppen i kjempeflott vær – og se ungene løper rundt og koser seg.

Har du tips om spenennde hjem og hytter? Send oss en e-post!

Les mer om

  1. Bergen
  2. Reise
  3. Hytte
  4. Reise med barn
  5. Hyttemarked
  6. Fjellhytte
  7. Ferie