Bolig

Oppussingsobjektet kostet dem én million. På tre måneder ble huset en bonderomantisk drøm.

Takker storfamilien for speedrenoveringen: – Hadde vi vært alene, hadde vi aldri kommet i mål.

De kjøpte huset for én million kroner og har renovert for et sted mellom 700.000 og 900.000 kroner. Gina Albrethson, Jonas Hølland og Alma (3) bor i Kvinnherad.
 • Irene Jacobsen

12. august 2020 overtok Gina Albrethson og Jonas Hølland huset på Sæbøvik i Kvinnherad. I løpet av de 12 neste ukene ble 1947-modellen isolert, alle vinduer og ytterkledning skiftet, gulvene malt, kjøkken og bad ribbet til beinet og bygd opp igjen.

De la varmekabler i gangen og på badet. De bygde om inngangspartiet, fjernet den gamle kokskaminen, monterte ny stålpipe og renovert en gammel etasjeovn. De rakk også å fikse det elektrisk anlegget og legge nye rør.

– Mye god hjelp fra venner og familien er eneste grunnen til at huset kunne bli ferdig på tre måneder, sier Jonas Hølland.

– Hadde vi vært alene, hadde vi aldri kommet i mål. Vi ville fortsatt stått ute og spikret på en vegg, sier Gina Albrethson og ler.

Før: Loftsgangen
Før: Soverom
Før: Spisestue og stue
Før: Kjøkken

Umulig å finne det de ville ha

I utgangspunktet var ikke Gina Albrethson og Jonas Hølland på jakt etter et renoveringsobjekt. De hadde bestemt seg for å selge leiligheten på Valen. De ønsket seg hus. Kravlisten de hadde laget, var både lang og detaljert.

– Etter å ha fulgt med på boligmarkedet en stund, fant vi ut av vi ble nødt til å tenke nytt. Det var umulig å finne det vi ville ha. Vi måtte rett og slett vurdere å kjøpe noe gammelt og lage det vi drømte om selv, sier hun.

De så på mange hus. Et av dem som lå ute for salg, var huset i Nordevågen på Sæbøvik. Elektroingeniør Jonas Hølland fikk ingen god følelse av det han så, mens hun, journalisten i lokalavis, så stort potensial.

– Han så råtten kledning, skjeve vegger, dårlige vinduer, et gammeldags lite bad, upraktiske løsninger i inngangspartiet, en ovn som ikke fungerte, utrolig mye arbeid. Jonas var skeptisk, men jeg var kanskje allerede litt forelsket i huset og hagen med det lille uthuset.

Mye av inspirasjon til farger og tapeter har de fått på Instagram, særlig på kontoene @froken.frida, @kvarteret_krukan, @bjorkallen106 og @angadalen
Veggskapet hang på kjøkkenet fra før. Etter en runde med pussing, sparkling og maling var det klart for å henges opp igjen. Jonas Høllands bestefar sto for renoveringen av både skapet og den svære kjøpmannsdisken under kjøkkenbenken.
Prospektet og annonsene opererte med to ulike byggeår, 1947 og 1952. Men da de begynte å rive vekk gamle tapeter og veggpapp, fant de tømmervegger og en del hint om at huset kanskje er en god del eldre. Lommeboken oppå skrinet fant de inni tømmerveggen da de rev og gjorde klart til å fikse badet. Lommeboken var stappfull av rasjoneringskort fra krigen.

Litt naive

De bestemte seg derfor for å ta med broren hans på visning. En snekkers kritiske blikk og vurderinger var viktig før de gikk videre. Sammen ble de enige om at det var liv laga å fikse dette. Huset ble deres for én million kroner.

– Selv om vi hadde sett for oss mye av det som måtte gjøres, ble det enda mer av alt. Det ene tok det andre. Vi var nok naive med tanke på både arbeidet og pengene som kom til å gå med, men nå er vi veldig glade både for ny isolasjon og vindsperre, innrømmer Hølland.

De flyttet inn hos hennes foreldre siste del av byggeprosjektet. Familiene på begge sider ble involvert i det som skulle bli en imponerende speedrenovering. Folk jobbet i alle kriker og kroker samtidig.

Smart utnytting: Oppe på loftsgangen er det klesskap i kneveggen.
Brystningspanel har de brukt mange steder i huset. De ble kjøpt ferdigmalte, men er malt på nytt i farger som matcher tapetene.
De trodde først det skulle holde med ny tapet og maling, men alt var så skjevt at de fornyet veggene med brystningspanel og plater.
Nesten alle lampene i huset er kjøpt på bruktmarkedet. Den over spisebordet er fra Gina Albrethsons foreldre.

Dugnadsgjengen

Tanter, naboer og bestemødre kom med mat til arbeidsfolkene. Snekkerbroren var der stort sett hver eneste dag fra han var ferdig på jobb til klokken 22 om kvelden.

Hans far, som jobber i Nordsjøen, var her hele friperiodene sine. Onkler stilte opp med verktøy og arbeidslyst. På det meste sto det ni biler parkert utenfor.

Hans bestefar tok ansvaret for å renovere den svære kjøpmannsdisken og veggskapet som skulle bli til kjøkkeninnredning. Begge deler er tålmodig pusset, sparklet og malt. Og det var alltid noen som hadde lyst til å passe Alma (3) etter barnehagen, sånn at foreldrene kunne jobbe med huset.

Den gamle kommoden kjøpte de i Etne for en tusenlapp. Da så den slitt og herpet ut. Høllands bestefar, Svein, har brukt mange timer på å få den til å se ut som dette. Til og med håndtakene er pusset og slipt.
Skapet på barnerommet er et bruktfunn som er restaurert og malt. Vognen er laget på Valen sykehus og er en julegave fra besteforeldrene.
Her sover Alma. Putene er bruktfunn, mens sengen er lånt av Albrethsons foreldre. Den har fulgt henne gjennom hele oppveksten.
De har dilla på tapeter og brystningspanel.

Null erfaring

Paret hadde omtrent ingen erfaring med oppussing og renovering fra før.

– I den forrige leiligheten hadde vi kun malt litt vegger. Da vi skiftet en baderomsinnredning, syntes vi at vi hadde gjort noe stort, sier Albrethson.

– Dette her kunne ikke sammenlignes. Men vi har lært mye underveis, blant annet at det er lurt å spørre om råd. Spør heller to ganger for mye enn en for lite. Ved å bruke den lokale trevareforhandleren fikk vi mye god hjelp. De kom til og med innom og ga råd og tips.

Gangen var liten og trang, så de ofret et soverom for å få mer plass. Samtidig la de varmekabler i gulvet.
Før var badet enda mindre. I motsatt ende av badekaret var nemlig inngangsdøren og en knøttliten gang.
De fjernet døren og tok vekk deler av veggen for å få et større rom og sammenheng mellom kjøkkenet og spisebordet.
De eneste skapene de kjøpte nye til kjøkkenet, er to små ved siden av oppvaskmaskinen og komfyren. Den lille skråveggen er der trappen går opp til andre etasje.
Sofaen er omtrent det eneste møbelet de har kjøpt nytt. Resten er fra bruktmarkedet og helst så gammelt som mulig.

Gamle, brukte møbler

Det er stort sett bare sofaen i stua som er av nyere dato. I leiligheten de flyttet fra, hadde de hatt en mer 70-talls retrostil med mye teak. Nå er det byttet ut med møbler som helst har bikket 100 år.

De solgte teaken og har skaffet seg spisebord, vitrineskap, stoler og småmøbler på Finn, Facebookgrupper, brukt- og antikvitetsbutikker.

Etter at huset var ferdig, har de satt opp stakittgjerde, laget hage, lagt løeheller i inngangspartiet, malt og fikset uthuset. De har bygget lekehytte til Alma og bygget hagestue av gamle vinduer fra hennes barndomshjem.

– Nå drømmer vi om å plante eplehage på nedsiden av huset. Vi må bare bli kvitt noe plagsomt kratt først, sier han.

Alma (3) har fått sitt eget lille dukkehus, og hagestuen har de bygget av gamle vinduer. Den er ferdig utvendig. Til våren gjøres resten inne.
Deler av statikkgjerdet fikk de gratis på Finn. – En kompis lurte på hvorfor vi ikke heller ville ha PVC-gjerde. Han tenkte det var så praktisk med tre. Men nei, det er motsatt. Tre er lett å reparere og finere er det også, sier Jonas Hølland.

Deres tips til andre som skal renovere

 • Ta alltid med fagfolk på visning når du vurderer å kjøpe noe som du vet krever renovering. Å ha med noen som ikke har forelsket seg i huset, er viktig.
 • Når du får hjelp av venner og familie, husk å handle inn pizza og kaker underveis til arbeidsgjengen din.
 • Vær åpen for at det du har sett for deg ikke alltid kan bli sånn. Med gamle hus må en ofte improvisere underveis.
 • Sjekk bruktmarkedet før du kjøper kjøkken- og baderomsinnredninger. Det gjelder både om du går for en moderne eller gammel stil.
 • Ved å velge lokale forhandlere kan du få mye god service og hjelp.
 • Alt som har med strøm, vann og ildsteder å gjøre, må du bruke fagfolk på.
 • Gjør deg ferdig mens du holder på. Sett opp de siste listene også.
Kommoden med marmortopp ble kjøpt brukt. Det ble også den nye vasken som er montert på toppen. De brukte et steinbor for å få hull i marmoren.
Gyngestolen har de fått fra hans foreldre, elefantplakaten fant de på Gjenbruksløa i Sveio.
Mens de renoverte huset bestemte de seg også for å skifte helt stil på interiøret. Alle 70-talls teakmøblene ble solgt, og de trålte bruktmarkedet for å få den landlige stilen de drømte om.

Les mer om

 1. Oppussing
 2. Bolig
 3. Kjøkken
 4. Møbler