Villedende og irriterende: Slik avdekker du lokkepris

– På det verste fikk man ikke engang en leilighet til 500.000 kroner over prisantydning.

IKKE GREIT: Man bruker masse tid og ressurser på visninger på objekter utenfor sin prisramme om boligens prisantydning er lokkepris.

Fem spørsmål om hvordan man avdekker lokkepris.

Eksperten: Tonje Hovde Skjelbostad

Utdannet: Jurist

Jobber som: Fagdirektør i Forbrukerombudet

1. Hvordan kan man avdekke at prisantydning er lokkepris?

– Hvorvidt en pris er troverdig, må undersøkes i det enkelte tilfellet opp mot prisstatistikk, kvadratmeterpris i området, standard og beliggenhet. Sjekk nylige salg i området og prisutviklingen i området ditt den senere tiden for å se om den virker troverdig.

Det kan også være spesielle forhold ved et objekt, som gjør at prisene varierer i samme nabolag og for objekter som tilsynelatende ser like ut, påpeker hun. Oppussingsbehov, utsikt og lignende forhold.

EKSPERTEN: Tonje Hovde Skjelbostad.

2. Men er det så farlig om det er lokkepris?

– Ja, det er irriterende. Man bruker masse tid og ressurser på visninger på objekter utenfor sin prisramme. Det kan dessuten være villedende. For eksempel hvis meglerens prisantydning ikke samsvarer med en objektiv vurdering av leilighetens verdi. Forbrukerne lider under dette dersom markedet utvikler slik det gjorde i fjor. Da visste «alle» at man ikke fikk en leilighet til prisantydning. På det verste fikk man ikke engang en leilighet til 500.000 kroner over prisantydning.

– Ved å sette riktig pris er det mye mer forutberegnelig for forbrukeren. De kan enklere vurdere om de har råd til boligen, og trenger ikke dra på visninger på boliger som egentlig ligger langt over budsjettet.

PLANLEGGING: Setter man riktig pris kan forbrukeren planlegge og reelt vurdere om boligen er aktuell.

3. Hva kan man gjøre om man tror boligen ligger ute for lokkepris?

– Ta kontakt med megler og be om en begrunnelse for prisingen. I 2016 da Forbrukerombudet jobbet mye med dette, så fikk foretakene beskjed om at det vil stilles krav til dokumentasjon for prisene som settes. Det skal alle foretak nå ha på plass.

RIKTIG PRIS: – Nå er kanskje den vanskelige jobben til meglerne å justere ned selgernes forventning, og som alltid sette en realistisk pris ut fra dagens marked.

4. Kan selger avvise bud til prisantydning?

– Det gir ingen konsekvenser for kjøper eller selger. Man har ikke krav på å få boligen til prisantydning. Men blir ikke boligen solgt til prisantydning første gang, fordi selger avslo bud på prisantydning eller høyere, så må boligens pris oppjusteres når den legges ut på nytt.

5. Nå er boligmarkedet tregere, og noen boliger selges under prisantydning. Blir det ikke lettere å slippe unna feilprising?

– Vi har ikke gjort noe tilsyn som viser tendenser i den retning.
Men regelen er klar, megler plikter å sette en realistisk prisantydning i både nedadgående og oppadgående marked. Synker prisene, og sammenlignbare objekter går lavere, er det grunn til å sette prisen ned. Det bør ikke komme som noen overraskelse på meglere i Oslo at prisene nå synker, og at de dermed må justere prisene realistisk.

– Nå er kanskje den vanskelige jobben til meglerne å justere ned selgernes forventning, og som alltid sette en realistisk pris ut fra dagens marked.