Bolig

-Folk gidder ikke fryse på fingrene

Nå er det slutt på å sage til juletreet så det passer i foten, og plukke barnåler på stuegolvet fram til påske. I alle fall hvis du hiver deg på trenden med kunstig juletre.

  • Kari Byklum

-Romantikk er viktig i jula, og på noen av de kunstige trærne våre kan du dimme lyset. Du kan til og med laste ned et app og dimme lyset fra mobilen, så du slipper å reise deg, sier Helge Røsstad ved Oddernes Gartneri.

Denne jula planlegger han å selge minst 500 kunstige juletrær til sørlendinger som er lei av brune greiner allerede før Sølvguttene synger jula inn.

-Vi ser en kjempestor endring. Salget vårt på vanlige juletrær har gått tilbake, mens kunstige juletrær er blitt en av våre store varegrupper.

Og det er alle slags mennesker som har konvertert til plastikk. Alt fra eldre som bor i leilighet til barnefamilier. Røsstad mener det har sammenheng med at flere vil ha det enkelt.

Det kunstige treet er produsert i Kina, men ser ut som det er hentet rett fra skogen.

-En del av kundene sier at de ikke lenger gidder å drasse med seg juletreet til hytta på fjellet hvert eneste år. Det kunstige treet kan man bare pakke sammen og folde ut igjen. År etter år.

Flere av produsentene har opp mot 12 års garanti på ledlysene som følger med trærne.

Les også Tips til riktig opptenning

-Vi selger flere trær

Hilde Poppe ved Plantasjen sier at det naturlig nok er for tidlig å vite hvordan juletresalget går, men forteller at stadig flere kjøper mer enn bare ett tre. Hun tror årets juletresalg kommer til å øke, samlet sett.

-Det har vært en oppadgående trend på kunstige trær de siste årene, så det kan godt være at trenden er i ferd med å flate ut. Salget av kunstige trær går ikke på bekostning av ekte trær hos oss, men mange velger å ha flere trær hjemme. Og en del pynter også juletre på hytta.

Det kunstige treet er produsert i Kina, men ser ut som det er hentet rett fra skogen.

Alle prisklasser

Kunstige juletrær fås i alle prisklasser. Ved Oddernes Gartneri spriker prisen fra rundt 2000 til 13.000 kroner.

Helge Eikeland ved Oak-Land i Sørlandsparken forteller at deres kunstige juletrær koster fra en tusenlapp til 10.000 kroner, og at det er trærne med støpte nåler som ser mest ekte ute – og som er dyrest.

-De kunstige trærne er blitt veldig fine, det er omtrent ikke mulig å finne ekte trær som er like flotte som de kunstige, forteller han.

Til tross for at venndølen er vokst opp med en far som var selveste juletrekongen i bygda, har også han hevet seg på trenden med trær av plast.

-Vi er store på hagemøbler, og trengte et produkt å selge i vintersesongen. Det endte opp med at jeg selv designet et sortiment med kunstige juletrær som blir produsert i Kina, forklarer Eikeland.

Hans synes ikke det er rart at stadig flere velger å synge «du grønne glitrende» rundt en busk av plastikk. Både fordi trærne er blitt så naturtro, men også fordi folk er litt late.

– Vi liker ikke å stå ute og sage til treet mens vi fryser på fingrene. Og så er jo kunstige trær utmerket for de med allergi, mener Eikeland.

Les mer om

  1. Trend
  2. Abito