Dette er den mest miljøvennlige måten å vaske huset på

Du trenger sjelden kjemiske midler for å få rene gulv og flater.

– Den mest miljøvennlige rengjøringsformen er å bruke mikrofiber og ingen vaskemidler, sier Håkon Lindahl, fagsjef i Fremtiden i Våre hender.

Mikrofiberkluten løser opp fett på samme måte som såpe gjør det. Og derfor kan du i mange tilfeller klare deg helt uten andre vaskemidler.

Mikrofiberkluten og mikrofibermoppen passer godt til de fleste overflater, men de er mindre egnet til blant annet linoleum, oljede tregulv og emaljerte overflater.

– Men vær obs på at noen mikrofiberkluter kan inneholde sølv som kan være miljøskadelig. Inneholder de det, er de som regel merket med det. Velg da sølvfrie alternativer, påpeker Lindahl.

Les også: Disse rengjøringsmidlene må du aldri finne på å blande

– Velg sølvfri mikrofiber

Også Miljødirektoratet mener mikrofiberkluter og mikrofibermopper er et godt alternativ, som gjør det mulig å redusere forbruket av vaske- og rengjøringsmidler, bekrefter Pia Sørensen, sjefingeniør i Miljødirektoratet.

Hun oppfordrer alle til å bruke minst mulig kjemikalier i rengjøringen hjemme.

– Det et det beste for både helse og miljø, sier hun.

Ikke bruk mer enn du trenger

Trenger du rengjøringsmidler, bør du velge produkter som har miljømerkene Svanen eller Blomsten. De er de mest miljøvennlige på markedet, ifølge Miljødirektoratet.

Produkter med disse merkene, bidrar til mindre farlig avfall og produseres med mest mulig utslipp av farlige stoffer og klimagasser.

Ekspertenes råd: Disse ti stedene bør du faktisk vaske hver eneste dag

Men de kan inneholde allergifremkallende parfymestoffer, påpeker Lindahl, så du bør også se etter parfymefrie alternativer.

– Let etter produkter anbefalt av Norges Astma- og allergiforbund. De oppfyller svanemerkets kjemikaliekriterier og er garantert parfymefrie, understreker fagsjefen.

Eksperten råder også til at man ikke bruker mer rengjøringsmiddel enn man trenger. Et godt råd er å følge veiledningen på emballasjen når man doserer vaskemiddelet.

Butikkhylle med diverse vaskemiddel. Mange av disse bør du aldri blande.

Styr unna klor

– Spesialvaskemidler som stekeovnsrens, møbelspray, teppespray og metallpuss inneholder generelt flere helse- og miljøbelastende stoffer enn vanlige rengjøringsmidler, sier Sørensen i Miljødirektoratet.

Klor er ikke spesielt skadelig i seg selv, ifølge forskning publisert i American Chemical Society, men det er dokumentert at det dannes andre, mer skadelige forbindelser i innemiljøet når du bruker det.

Klor er et desinfeksjonsmiddel, og det er ikke nødvendig å bruke bakteriedrepende stoffer som dette ved vanlig rengjøring.

Les også: Dette hører ikke hjemme i oppvaskmaskinen

Med dersom man er utsatt for smittefare, for eksempel om det går omgangssyke, kan det være lurt å vaske med bakteriedrepende stoffer, råder sjefsingeniøren.

For noroviruset, som fører til omgangssyke, dør ikke ved vanlig vask. Faktisk kan en klut med vanlig vaskemiddel bidra til å spre smitte. Men bruker du bakteriedrepende stoffer som klor, vil viruset dø.

– Et alternativ til klor, er vaskemidler med hydrogenperoksid, som for eksempel Domestos Fresh. Det desinfiserer omtrent like bra som klorholdige vaskemidler, men er mindre problematisk for innelufta, avslutter Lindahl.

Tips:

1\. Kjøp miljømerkede rengjøringsmidler. Se etter miljømerkene svanen eller blomsten. Da unngår du stoffer som klor, optisk hvitt og en del tensider.

2\. Styr unna produkter med faremerker, som for eksempel merkene ”giftig”, ”brannfarlig”, ”helsefare”, ”miljøfare”, ”etsende”.

3\. Se etter alternativer til klor. De finnes andre mindre miljøbelastende midler, som er like gode som de klorholdige.

4\. Unngå i størst mulig grad desinfiserende midler. Kokende vann kan desinfisere for eksempel kniver og skjærebrett brukt til å kytte kylling.

5\. Doser riktig. Da belaster du ikke miljøet unødig.

Kilder: erdetfarlig.no, Framtiden i våre hender, Miljø- og Fødevareministeriet