Skal du selge boligen? Disse grepene kan være lønnsomme

– Men i enkelte tilfeller er det ikke vits å prøve å gjøre utbedringer i det hele tatt, og heller kalle en spade for en spade, eller i dette tilfellet et oppussingsobjekt for et oppussingsobjekt.

OPPGRADERE? Man kan male glorete vegger for et mer helhetlig inntrykk a la dette.
 • Christine Gulbrandsen

– Oppussing av kjøkken og bad lønner seg sjelden før et boligsalg, sier Gro Lillian Netland Hulløen, eiendomsmegler hos Sørmegleren til Abito.no, Fædrelandsvennens boligsatsing.

Den hun derimot anbefaler, er å ta tak i lister man aldri ble ferdig med da man flyttet inn eller pusset opp sist – og som man så ikke lenger legger merke til.

– Først og fremst bør du få dem opp – og male dem ferdig, sier hun.

Det er Leyla Ünal Rønning, eiendomsmegler hos Exbo, helt enig i.

– Folk tenker ofte ikke over hvor viktig det er å gjøre ferdig ting, enten det er å fullføre listingen eller å bytte ut det knekket håndtaket som alltid har manglet, sier hun.

Som Rønning påpeker, er det aldri er noe fasitsvar på innsats og uttelling. Likevel er hun helt sikker på at enkle grep som dette, kan gjøre boligen mer attraktiv ved et boligsalg.

– Det er helhetsinntrykket som teller. Folk kommer gjerne på visning og tenker at de vil – eller kan – endre på ting. Men dersom det blir for mye å gjøre, så kan de fort miste interessen, sier hun.

Sjekk hvordan det gikk da vi stylet en leilighet før salg for 200 kroner. Her er før- og etterbildene.

Les også

Boligstyling: Mener ledninger og hakk i parketten bevisst blir skjult under tepper

SMÅFLIKKING: Ikke puss opp badet eller kjøkkenet – skru opp listene i stedet.

Mal et strøk

Hulløen har også troen på at småflikking kan være positivt, som for eksempel å reparere småskader.

– Og så kan man eventuelt male vegger lyse, dersom de er mørke, glorete eller om det er mange forskjellige farger på dem, sier hun og forklarer at lyse, enhetlige vegger gir et mer behagelig inntrykk av boligen.

Har man et gammelt, utdatert bad, kan man lett gi det et lite løft med å for eksempel male fliser eller bytte ut innredning, mener Rønning.

– På kjøkkenet kan man gjøre noe så enkelt som å bytte håndtak eller skifte de gamle utdaterte flisene over benken. Det kan gi kjøkkenet et mer datert utseende, sier Exbo-megleren.

Det samme kan du oppnå ved å male slitte kjøkkenskap i en frisk farge, eller å gi benkeplaten et strøk olje.

Rønning synes også at man bør ta tak i ledninger som henger og slenger.

– Det er aldri populært. Få inn en elektriker og fiks det. Det er en myte at elektrikere er så dyre, det kan koste deg mer å ikke få det fikset!, mener hun.

Les også

Stylingbudsjett: 200 kroner. Sjekk hvordan vi fikset leiligheten før visning

– Ikke alltid verdt bryet

Lasse Marcussen, eiendomsmegler i Sørmegleren, anbefaler at man i boliger med normal standard, begynner å rydde utvendig, spesielt rundt inngangsparti.

– Det er det første møtepunkt med kjøper. Mitt inntrykk er at boligkjøpere er meget observante, og legger merke til detaljer.

– Men i enkelte tilfeller er det ikke vits å prøve å gjøre utbedringer i det hele tatt, og heller kalle en spade for en spade, eller i dette tilfellet et oppussingsobjekt for et oppussingsobjekt. Da blir gjerne malingsforsøk og lignende gjennomskuet, og min erfaring er at da kan man heller spare seg bryet, sier Marcussen.

TIPS

 • Gjør ferdig uferdige prosjekter
 • Skift pakninger og reparer kraner
 • Fullfør listingen
 • Fiks opp i ledninger som henger
 • Mal vegger
 • Mal fliser
 • Bytt innredning på gamle bad
 • Bytt håndtak på kjøkken
 • Rydd – ute og inne
 • Mal utvendige vegger – prioriter dører og karmer

Artikkelen er skrevet av Abito.no, Fædrelandsvennens boligsatsing.