Bolig

– Du må ikke legge den i plastikkpose

Er sølvet på bunaden begynt å mørkne, kan du vaske det. Bruk en liten, myk børste og vask med lunket vann tilsatt få dråper med Zalo og en teskje salmiakk pr. liter vann. Tørk det deretter helt tørt, for eksempel med en hårføner. Foto: Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Slik skal du oppbevare bunaden.

  • Christine Gulbrandsen

– En ting er sikkert, og det er at bunaden ikke må lagres i plastikk, sier Kathrine Holmegård Bringsdal. I over 40 år har hun jobbet med bunader i Husfliden.

– Plastikk blir for tett, da kan det lett gå jordslag eller mugg i bunaden. Og det vil vi jo ikke, sier hun.

Derimot skal bunaden oppbevares i en tøypose, gjerne et gammelt dynetrekk.

Fjern flekkene

Etter bruk – og før lagring, bør du gå over bunaden, for å sikre at den holder seg best mulig til neste gang.

– Ja, før du legger den vekk bør du både lufte den, slik at den kvitter seg med lukt og fukt, men også gå over den og fjerne flekker, sier Holmegård Bringsdal.

Fuktflekker fra saft, syltetøy, vin, is, og lignende, anbefaler hun at man fjerner ved å helle oppkokt vann over.

– Legg flekken over en bolle, og kok opp vann og hell over tøybiten hvor flekken er. Det kan du gjøre med alle typer stoff, sier bunadsspesialisten og fortsetter:

– Men du må ikke blande såpe oppi, for da setter flekken seg bare fast.

Holmegård Bringsdal råder også til å støvsuge bunaden, dersom det er nødvendig.

Er sølvet på bunaden begynt å mørkne, kan du vaske det. Bruk en liten, myk børste og vask med lunket vann tilsatt få dråper med Zalo og en teskje salmiakk pr. liter vann. Tørk det deretter helt tørt, for eksempel med en hårføner. Foto: Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Stryk eller strekk

Er skjorta så skitten at den trenger vask, bør du gjøre det for hånd, mener hun. Bruker du maskin, må du i hvert fall unngå skyllemiddel, ifølge Norsk Husflid.

Og ikke stryk den før du legger den bort, det kan føre til at den får gule flekker eller at fargen endrer seg fra hvit til gulaktig. Fukt heller skjorten på nytt rett før bruk, for så å gå over den med strykejernet da.

– Man må gjerne stryke, men personlig pleier jeg heller å bare strekke den i fasong etter at den er fuktet, sier Holmegård Bringsdal.

(title:Slik bør den henge)(text:Kvinnebunadene har ofte tunge stakker. Disse bør derfor ikke henges opp i full lengde. Bruk heller hempene som er sydd inn på innsiden av bunaden, mellom stakk og liv. Vreng livstykket med innsiden ut og brett dette ned over stakken. Tre deretter hempene på kleshenger. Når det gjelder mannsbunadene, så skal bukse eller nikkers henges over tverrstaget på hengeren. Det samme skal halstørklet, hosebåndet og bukseselene. Vesten og jakken skal henges over kleshengeren. Annet tilbehør i ull eller silke, bør oppbevares sammen med skjorten, enten i en lukket tøypose eller i bunnen av bunadsposen. Kilde: Norsk Flid

)

)

Les mer om

  1. Abito