Bolig

Disse ti vanlige matvarene går ikke ut på dato

Ikke bekymre deg for holdbarhetsdatoen på disse ti matvarene. De holder seg i flere år uten at de taper seg.

Disse matvarene trenger du ikke bekymre deg for går ut på dato med det første.
  • Christine Gulbrandsen

Neste gang du blir usikker på om du egentlig kan bruke honningen eller posen med tørkede bønner fra i forfjor: Slapp av, ikke noe å lure på. For på matvarer som honning, ris, sukker, salt og tørkede bønner, kan du nærmest bare glemme ”best før”-datoen.

Her er hvorfor:

Matvarer solgt i Norge blir merket med holdbarhetsdato ut fra to forskjellige kriterier; helse og kvalitet. I tillegg til dette, informerer Mattilsynet, er det to ulike former for å merke et produkts holdbarhetsdato.

Matvarer som lett blir dårlig, og derfor kan bli helsefarlig etter kort tid, får merket ”Siste forbruksdag”. Etter at denne datoen er passert, bør man ikke spise maten.

Vet du dette? Hvor lenge holder egentlig maten seg i fryseren?

Men, matvarer som ikke blir dårlige eller bedervet fort, får merket ”Best før”. Holdbarhetsdatoen skal først og fremst gi opplysninger om hvor lange varen holder seg, uten å tape kvalitet eller andre spesifikke egenskaper, som for eksempel smak eller vitamininnhold.

Dersom det krever en spesiell oppbevaringsmåte for at kvaliteten skal holde seg uforandret og i samsvar med «Best før»-datoen, må de merkes klart og tydelig med dette. For eksempel vil produkter hvor lys kan påvirke kvalitet og smak, få tilleggsmerkingen ”Må lagres mørkt”.

Disse matvarene trenger du ikke bekymre deg for går ut på dato med det første.

Listen over matvarer som tåler å stå i kjøkkenskapet år ut og år inn uten å bli dårlig, er relativt lang. Mange av disse har kanskje en «Best før»-dato, men den trenger du ikke nødvendigvis å ta hensyn til, som for eksempel i disse matvarene:

Sukker

Hvitt sukker og brunt sukker kan riktignok bli hardt, men det blir aldri dårlig. Det er på grunn av sukkerets naturlige konserveringsegenskaper, det gir ikke bakterier grobunn. Men sørg for at du lagrer det i en lufttett beholder, slik at du holder både fuktighet og insekter ute, skriver Godt.no.

Melis

Akkurat som med sukker, gir ikke melis grobunn for bakterier. Derfor går heller ikke dette sukkerproduktet ut på dato.

Få med deg ekspertens råd: Så ofte bør du vaske kjøleskapet

Honning

Honning kan krystalliere seg eller endre farge, men det betyr ikke noe for verken smak eller holdbarhet, ifølge Godt.no. Dersom du har fått krystaller i honningen, kan du sette honningboksen i varmt vann og røre rundt for å fjerne krystalliseringen.

Salt

Rent salt går ikke ut på dato. Det skyldes mineralets høye innhold av natriumklorid. Men dersom bordsaltet ditt er tilsatt jod, vil det forkorte saltets levetid til å være i rundt 5 år, skriver Viivilla.no.

Hvit ris

Så lenge du oppbevarer hvit ris som jasmin-, basmati- og arboriris tørt og lufttett, holder den seg i flere tiår. En studie fra Utah State University viser faktisk at hvit ris kan holde på både ernæring og smak i 30 år dersom den oppbevares i en lufttett beholder i omkring 4-5 grader.

Brun ris, derimot, inneholder mer olje, og har derfor en mye kortere holdbarhetsdato.

Eddik

En flaske klar eddik holder seg i en årrekke. Flasken kan benyttes i mange år etter at den er åpnet, så lenge den oppbevares kjølig, tett lukket og ikke tilføres noe, informerer Idun.

Brennevin

Skrur du korken på flaska med for eksempel rom, whiskey, gin, vodka eller tequila godt igjen, og oppbevarer flaska et sted hvor den skjermes for sollys, kan den holde seg i åresvis. Aromaen kan kanskje falme etter noen år, men den vil likevel være velegnet i matlaging.

Maisenna

I de norske hjem brukes maisenna primært til å jevne eller tykne sauser eller andre væsker. Produktet er laget av stivelse fra frøhviten i maiskjernen, og har veldig lang holdbarhet dersom det oppbevares tørt, lukket og luktfritt.

Vaniljeekstrakt

Siden vaniljeekstrakt er laget av vaniljefrø og alkohol, vil smaken holde seg så godt som uendelig. Vaniljeessens, derimot, er kunstig fremstilt av vanillin, og har ikke like lang holdbarhet.

Tørkede bønner

Tørkede bønner holder seg i lang, lang tid. Det kan hende de etter hvert trenger litt lengre tid for å bli myk ved koking, og noen gang vil kanskje ikke bli møre i det hele tatt. Likevel, de mister ikke næringsinnholdet sitt for det, skriver Huffington Post.

Les mer om

  1. Abito