Boligprisene for mars: Rolig mars-måned

Boligprisene er 3,2 prosent høyere som på samme tid i fjor.

– Hittil i 2019 har boligmarkedet har vært stabilt og velfungerende, noe den høye aktiviteten bekrefter. Det blir spennende å se om denne trenden fortsetter i mars, sa Eiendom Norge-direktør Christian Vammervold Dreyer på forhånd.

Boligprisene i Norge steg nominelt med 0,7 prosent i mars 2019, korrigert for sesongvariasjoner 0,3 prosent.

Boligprisene er nå 3,2 prosent høyere enn for ett år siden.

– Mars er historisk sett normalt en måned med vekst i prisene. Dette er en mars-måned midt på treet, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Mye av prisoppgangen er allerede tatt ut i år, tror Dreyer, selv om man fremdeles vil ha oppgang i enkeltmåneder. Han forventer at prisene går noe ned resten av året. Markedet er likevel i balanse, ifølge Dreyer, med høy aktivitet.

Den sterkeste utviklingen hadde Bergen, mens Hamar med Stange hadde svakest sesongkorrigert vekst. Den sterkeste tolvmånedersveksten var i Asker og Bærum. Den svakeste i Trondheim.

Det tok gjennomsnittlig 52 dager å selge bolig i mars, tre dager lenger enn samme tid i fjor.

– Nå selges boliger raskere enn de har gjort en periode, sier meglerne. Oslo er raskest i landet med 24 dager omsetningstid, sier Dreyer.

Tallene ble lagt frem av Eiendom Norge onsdag formiddag. Boligprisstatistikken gis ut av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no.

PRISENDRING: Christian Vammervold Dreyer og Eiendom Norge la frem boligprisene onsdag formiddag.
Les også

Tolv tegn på at boligen din er attraktiv for kjøperne

Regionale forskjeller i mars

Oslo, nominell stigning 1,4 prosent og sesongkorrigert 0,8 prosent. Tolvmånedersvekst på 4,8 prosent. Hovedstaden har kortest omsetningstid på 24 dager. Det ble solgt 1716 boliger i Oslo i mars. Det er fremdeles mange boliger ute for salg, ifølge Dreyer.

Bergen, nominell stigning 1,8 prosent og sesongkorrigert 1,5 prosent. Tolvmånedersvekst på 2,9 prosent. Veksten er moderat, mener Dreyer. Det ble solgt 530 boliger i Bergen i mars. Utbudet av boliger er høyt, sammenlignet med de fem siste årene. Samtidig er omsetningen stabil.

Trondheim, nominell stigning 0,2 prosent, sesongkorrigert uendrede priser. Tolvmånedersvekst på 0,7 prosent. 477 boliger ble solgt i Trondheim i mars. Antall boliger for salg er stort.

Stavanger, nominell stigning 2,4 prosent, sesongkorrigert 1,1 prosent. Tolvmånedersvekst 2,5 prosent. 392 boliger ble solgt forrige måned.

Les også

Minileilighet solgt for 125.000 pr. kvm. Har ikke do eller bad.

OmrådeEndring siste månedEndring sesonjustering siste månedEndring siste årGj.snittlig kvadratmeterpris
Oslo1,4 %0,8 %4,8 %72.280 kr
Bergen1,8 %1,5 %2,9 %42.826 kr
Trondheim0,2 %0,0 %0,7 %43.994 kr
Stavanger m. omegn2,4 %1,1 %2,5 %34.803 kr
Tromsø 0,2 %-0,2 %2,5 %44.644 kr
Kristiansand2,8 %1,4 %4,2 %29.468 kr
Norge0,7 %0,3 % 3,2 %42.386 kr

OBOS: - Meget sterk vekst

OBOS har meldte mandag at boligprisene har steget 7,2 prosent i Oslo-området så langt i år. Det er 9,1 prosent høyere enn samme tid i fjor. For landet samlet har prisene steget 5,5 prosent hittil i år.

– Prisveksten de siste månedene er meget sterk. Det som kunne se ut som en korreksjon etter en litt svakere utvikling på slutten av fjoråret, ser nå mer ut som en trend som trolig vil fortsette gjennom året. Vi tror prisene vil fortsette moderat oppover til tross for at det er varslet nye renteøkninger. Det er stor etterspørsel etter både brukte og nye boliger, samtidig som det er relativt lav arbeidsledighet og forventninger om et godt lønnsoppgjør, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i en pressemelding.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i mars var 63.993 kroner i Oslo og 55.748 kroner for landet sett under ett.


Boligprisstatistikken gis ut av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no. Finn.no og Schibsted-avisene er i samme konsern.