Ukens tips: Male vegger, kjøkken eller fliser? Enkle oppgraderinger med stor effekt. Her er malerens oppskrift.

Oppussing på budsjett: Interiørarkitekten og malerens tips.

Alt som har wow-effekt og er overraskende, vil få deg til å føle at du har gjennomført en større rehabilitering, tipser interiørarkitekten om.

Ekspertene:

 • Trond Ramsøskar, interiørarkitekt MNIL. Fagansvarlig i Ramsøskar Interiørarkitekter.
 • Einar Nilsson, maler og altmuligmann i TV 2s Tid for Hjem. Driver firmaet Einart med restaurering, interiører og lignende.

Rekordmange har lånt for å pusse opp under pandemien. Nordmenn bruker mye penger på oppussing.

– Alle har behov for å friske opp hjemmet sitt fra tid til annen. Ofte er det enklere enn du tror å få boligen til å fremstå som nesten ny. Kanskje er det nå du skal sette i gang? Pandemien har jo gitt mange av oss bedre tid enn vanlig.

Dersom du vil eksperimentere, er det lurt å prøve seg frem i boligens «lukkede» rom, anbefaler Ramsøskar. Entreen og soverommet er fine testarenaer.

Maling og tapet: Vegger, lister og kjøkken

Et par malingsstrøk kan gjøre underverker, mener Ramsøskar. Det samme gjelder tapet. Man kan tapetsere hele rommet, eller man kan ta for seg en vegg.

Lag din egen fargepalett: Fargesmak er svært personlig. Velg farger som fremkaller gode følelser hos deg. Husk å ta hensyn til de elementene som ikke skal skiftes ut, for eksempel møbler, gardiner, gulvtepper osv.

Ikke bare veggen som kan males: Mange glemmer at dørflater, tak, listverk, vindusposter og gulvlister også skal med. De trenger ikke være hvite. Mal gjerne garderobeskap og vegger ton i ton, altså i samme farge. Det fungerer også i gangen.

Endre kjøkkenet: Også kjøkkenfronter og fliser kan males. Det krever imidlertid en del grunnarbeid. Se malerens tips lenger ned.

Her er en vegg malt med tavlemaling. Mørke farger gir mer kos, mener interiørarkitekten.

Interiørarkitektens fargetips

 1. Ulike farger bør ha samme styrke, mener Ramsøskar. Det vil si at de har like mye hvitt i seg. Dette gir et behagelig og harmonisk inntrykk. Sterke farger blandet med pastellfarger virker fort rotete.
 2. Samme farge med forskjellig glansgrad er stilig. Matte vegger mot blanke dører er én mulighet. Effekten forsterkes når du bruker mørke farger.
 3. Mørke farger gir mest kos. Der du ikke trenger mye lys, kan du våge å bruke mørkere farger.
 4. Unngå å blande kalde og varme fargetoner. Ramsøskar har sett eksempler på at folk har kjøpt en kaldgrå sofa og plassert den i et rom med varmhvite eller varmgrå vegger. Små nyanser blir veldig fort synlige, og veggene blir rett og slett seende litt skitne ut.
 5. Du trenger ikke nødvendigvis å ha samme farge på alle vegger i et rom. En vanlig løsning er å lage en fondvegg, gjerne med tapet, og å male de øvrige veggene hvite. Hvorfor ikke velge én fargetone på to av veggene og en annen på de to siste?
Vurder om du trenger å ta ned kjøkkendørene før du maler dem. I noen tilfeller skaper det mer arbeid.

Malerens tips: Kjøkkenfronter, fliser og vegger

Kjøkkenfronter krever skikkelig grunnarbeid, ifølge Einar Nilsson:

 • Vaske: Uansett om frontene er lakket eller malt, skal de vaskes og avfettes. Salmiakk er mye brukt tidligere. Spesialvask/avfettingsmiddel fra malerbutikk er vel så effektivt. Det finnes også som våtservietter.
 • Pusse: Man trenger ikke slipe helt ned med sandpapir, men man må slipe litt over alle flatene med sandpapir. Da sitter malingen bedre, forklarer Nilsson. Når du har pusset, må du fjerne støvet.
 • La dem henge: Man trenger ikke ta ned dørene for å male dem hvis du når alle kriker og kroker. Vurder å ta ut skuffene. Noen ganger er det lurt, andre ganger gir det mer arbeid, erfarer Nilsson.
 • Grunne: Et strøk grunning. Er flatene malt med oljemaling fra før, bør du vurdere oljebasert grunning. Slip lett over med sandpapir når det har tørket. Det skal føles som å ta på silke.
 • Tips! Skal du male i annen farge enn hvit, kan du brekke grunningen i tilnærmet samme farge. Da skinner ikke grunningen gjennom og slipper kanskje unna med to toppstrøk.
 • Male: Bruk gjerne ti cm brede miniruller i mikrofiber. Man får gjort mye av jobben med den, ifølge Nilsson. Man kan dra over med en bred pensel etterpå, en fordriver. Det er avhengig av hva slags effekt man vil ha. Er man god med rullen, kan overflatene se nærmest sprøytemalt ut.

Maling av fliser har ganske lik fremgangsmåte:

 • Flisene krever mye mer sliping på forhånd, spesielt de blankeste. Det er for å få malingen til å sitte. En slipemaskin kan være nyttig. Grunningen bør være oljebasert. På bad og på kjøkkenet bør man bruke maling og grunning beregnet for våtrom. Da tåler malingen vann, og det fungerer greit å tørke over med en klut.
Maling av fliser krever en del grunnarbeid. Både for at det skal bli pent og for at malingen skal sitte godt. Disse gulvflisene var terrakottafarget, men er malt grønne.

Maling av vegg:

 • I utgangspunktet kan man male i vei på en vegg som allerede er malt, men blanke vegger bør grunnes. Gå rett på med ønsket farge. Et strøk er aldri nok, erfarer Nilsson. Kanskje om du maler i samme farge. Noen farger dekker dårlig. For eksempel vil lilla maling på hvitt underlag sannsynligvis kreve tre strøk, ifølge Nilsson.