• Regnbuefarget Kenwood-mixer fra YOUMEUS.

    FOTO: ALLE FOTO FRA BOKEN DESIGN NOW

Design - nå for tiden

Boken Design Nower en rykende fersk oppsummering av verdens ledende designere og deres prosjekter. Med et sterkt fokus på dem som tenker både miljøvennlige, innovative og langsiktige løsninger.

En organisk formet gullformasjon fra stjernearkitekten Zaha Hadid lokker oss inn i den glansede boken. Et utmerket eksempel på såkalt Design-Art, som betyr at objektet er laget i begrenset opplag og koster mange penger. Slik at de rike og smaksbevisste blant oss kan markere seg. Men alt er ikke like utilgjengelig i den siste designboken fra Taschen forlag. Alt fra supersoniske dørklokker til såkalt intelligent energi er riktignok samlet innenfor de 560 sidene i gull og rødt. Men også den siste vaskemaskinen fra ASKO, som et eksempel på "den hverdagsfunksjonalisme, det miljøhensyn og de rene, behagelige linjene som er selve varemerket for skandinavisk design", som det heter i boken. Denne "hverdagsfunksjonalismen" er ellers nokså fraværende hos den fargesterke og materialeksperimenterende svenske trioen Claesson Koivisto Rune, som er en av tre skandinaviske representanter i boken. Deres målsetting er "å utvikle, forbedre og aldri gjenta".

Moralsk apati.

Men det er langt mer enn tørre produktfakta og biografier som formidles av det erfarne forfatterparet Charlotte og Peter Feil, spesialister på det 20. og det 21. århundrets design. Deres mål har først og fremst vært å utfordre det de omtaler som "den moralske apati som lenge har hersket i forbrukersamfunnet". Ganske enkelt ved å fokusere på de designerne som har en helhetlig tenkning rundt miljø, form og funksjon.- Gode omgivelser er antagelig resultatet av en langsom akkumulering av ting som du liker og som er valgt med en god grunn, sier den kjente designeren Jasper Morrison i boken. Og den ikke mindre berømte Karim Rashid er villig til å heve design til en filosofi, ja nærmest en måte å leve på, som en dag vil operere sømløst i takt med tilværelsen.Men stort sett er det produktene som taler for seg selv i den innholdsrike boken, som presenterer vindmøller og sykler med samme selvfølgelighet som stoler og lamper. Cutting edge-teknologi, både når det gjelder materialer og former, gir seg utslag i karbonfiberstoler og organisk formede hus og møbler. Det siste er ikke minst aktuelt i oljelandene rundt Gulfen, der man har både penger og ørkenland nok til enorme bestillingsverker.

Organisk såpe.

Tekstene er inspirerende og viser ofte til følelser og sensualitet i tillegg til funksjon og estetikk. Som designertrioen Lievore Altherr Molina uttrykker det: å innsette objekter med sensualitet er like nobelt som å tilfredsstille et elementært ansvar for funksjon. Mange designere er også involvert i energisparing, andre utfordrer fysikken med organisk symmetri og digital design. I denne boken etterlates ingen tvil om at god design impliserer alle produktene vi omgir oss med, fra organisk formet såpe til romskip og taklamper.Med på kjøpet får du innlagt språkundervisning, ettersom alle de poengterte og innholdsrike kommentarene er trykket på engelsk, tysk og fransk.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Siste fra Bolig_old

Flere bilder

Karim Rashid i et av sine karakteristiske interiører.

Champagnebøtte fra Marc Newson.

Siste nytt