I en 175 år gammel villa, i et lunt lokale der det åpne kjøkkenet strekker seg nesten helt ut til bordene, har Jacob Agerholm og venninnen Nynne Li Klagenberg nettopp satt til livs et saltet perlehønebryst.

Det er lørdag kveld i Aarhus, et av Skandinavias beste reisemål for den som liker god mat, historie og kunstopplevelser.

– Aarhus er kanskje verdens minste storby, sier Agerholm.

Kähler Villa Dining er ett av disse stedene som gjør den lille turen til Danmark, det er bare en kort sjøreise unna, til en stor opplevelse.

– Vi prøver hele tiden å gjøre det litt bedre, men du bør reservere bord i god tid på forhånd. Det du betaler er 699 danske kroner for konseptet fredag og lørdag, og 599 fra mandag til torsdag, sier restaurantsjef Liselotte Møller.

Det bor ikke flere enn 325.000 i Danmarks nest største by. Men 25 utdanningsinstitusjoner, og 50.000 studenter, gir stedet en energi en storby verdig.

– Jeg synes det beste med Aarhus er at man kommer tett på byen, sjøen og naturen, sier Agerholm.

For ikke å nevne shopping.

Aarhus er Øst-Jyllands shopping-mekka

I Strøget i Aarhus finner du mer mer enn 150 butikker.
VisitDenmark

Visste du at Aarhus tidligere er kåret til Nordens beste shoppingby? I denne byen med korte avstander til det meste, kommer du deg enkelt rundt til fots eller med sykkel.

Dersom du trenger en pust i bakken, kan du nyte en bedre lunsj eller et glass vin på en av byens mange kaféer, restauranter eller barer.

Visste du at Aarhus tidligere er blitt kåret til Nordens beste shoppingby? Her finnes det noe for enhver smak.
VisitDenmark

Ta deg en tur til Strøget i Aarhus. Det strekker seg fra Bruun's Galleri, et av Danmarks største kjøpesentre, til Store Torv ved Aarhus Domkirke. I Strøget finner du mer enn 150 butikker som ønsker deg velkommen. Du kan blant annet besøke den danske smykkedesigneren Georg Jensen Flagstore og Georg Jensen Damask som tilbyr ulike tekstiler.

Latinerkvarteret og kvartalene omkring Frederiksbjerg og Vestergade byr også på unike muligheter for shopping

La shoppingen forbli en hyggelig opplevelse i Aarhus og opplev byen samtidig som du vandrer rundt i Latinerkvarteret.
VisitDenmark

Aarhus regnes som en "ung" by med alle sine utdanningsinstitusjoner, men har en historie som strekker seg helt tilbake til vikingtiden.ILatinerkvarteret kan du reise tilbake i byens historie, og i Den Gamle By kan du oppleve Danmark slik det så ut i eventyrfortelleren H.C. Andersens tid. Her finner du mer enn 75 historiske bygninger, utstillinger, boliger, butikker og verksteder i et stort, levende museum.

Opplev Danmarks historie fra 1700-tallet i Den Gamle By

Mellom 450.000 og 490.000 besøker Den Gamle By årlig, og i bydelen fra 70-tallet blir hele tiden nye butikker, hjem og verksteder. Her er hus og bygninger fra hele Danmark samlet og rekonstruert slik at du kan bli med tilbake i tiden og oppleve Danmark slik det var på 1700— og 1800-tallet og frem til 1970-tallet.

I Den Gamle By kan du bli med på en reise tilbake i historien.
VisitDenmark

Bak hver dør finner du spennende historie om alt fra Danmarks sykler til klokker, hatter og en rekonstruert HIFI-butikk fra 1970-tallet med kjente merker som Tandberg og Bang Olufsen.

– Mange av våre gjester kjenner godt det tiåret, nettopp det vi kaller retro-bølgen, forteller pressesjef Merete Pallesen for Den Gamle By.

Det siste som er åpnet er en barnehage, et minimarked, en frisørsalong og en jazzbar.

Les mer om Den Gamle By her

Besøk ARoS Aarhus Kunstmuseum i hjertet av byen

ARoS er blitt et landemerke med den dansk-islandske kunstneren Olafur Eliassons permanente kunstverk Your rainbow panorama på taket.
VisitDenmark

Der Den Gamle By tar deg tilbake til Danmarks eventyrlige historie, retter ARoS Aarhus Kunstmuseum også blikket mot vår egen tid:

ARoS Aarhus Kunstmuseum er blitt et landemerke med den dansk-islandske kunstneren Olafur Eliassons permanente kunstverk Your rainbow panorama i tiende etasje. Der kan publikum rusle rundt i en 150 meter lang og tre meter bred glassgang på toppen av museet med storartet utsikt over hele byen.

Det 17.700 kvadratmeter store museet er formet som en kube og er blitt et av Nord-Europas største kunstmuseer, og en bidragsyter til at Aarhus i 2017 er utpekt til europeisk kulturhovedstad.

Utover våren blir det flere utstillinger fra spennende danske, norske og internasjonale kunstnere.

Hos ARoS Food Hall kan du nyte et glass vin eller en god lunsj under besøket hos ARoS kunstmuseum.
VisitDenmark

Trenger du en pause fra kunsten? Rett under Your rainbow panorama finner du ARoS Food Hall. En innbydende restaurant med noe for enhver smak. Her kan du nyte en bedre lunsj, eller et glass vin mens du fordøyer inntrykkene og skuer utover Aarhus by.Her inviteres gjestene inn i et matgalleri hvor råvarene kommer ut i lokalet og blir en del av opplevelsen.

Visste du at ARoS Food Hall har sin egen bikube hengende på veggen som de samler sin helt egen honning fra?

Finn ut mer om hvordan du kan oppleve Aarhus på best mulig måte!

Reis tilbake i historien på Moesgaard museum

Også utenfor bykjernen har Aarhus historier å fortelle, her strekker tiden seg tilbake til lenge før vår moderne tid tok til. Moesgaard museum ligger bare et kvarters kjøretur fra Aarhus sentrum.

Benytt turen til Moesgaard museum til å ta en tur på taket - nesten som på Operaen i Oslo.
VisitDenmark

Her kan du være med på en innovativ reise tilbake til fortiden som skaper en museumsopplevelse i verdensklasse. Fortiden blir levende og mennesker i utstillingene gir en bedre forståelse av fortiden, og hvordan vi har havnet der vi er i dag.

Det arkeologiske og etnografiske museet, Moesgaard museum, har fine samlinger av arkeologiske skatter.
VisitDenmark

Moesgaard museum er utformet arkitektonisk på mange måter som operaen i Oslo. Du kan ta deg en spasertur på taket av museet og nyte utsikten på flotte solskinnsdager.Du finner blant annet en av verdens best bevarte personer som er funnet i myr på Moesgaard museum. Museet er ikke bare en stor attraksjon på grunn av den arkitektoniske utformingen og de spennende utstillingene, men også på grunn av sin naturskjønne beliggenhet en knapp mil syd for Aarhus.

Møt mennesker fra bronsealderen som tilba solen og Jernalderens murmennesker som ofret til gudene. Dra på oppdagelsesferd til vikingtiden og opplev slaget i Illerup Ådal.

Eller se Moesgaard museums store internasjonale særutstilling i 2016: Gladiatoriene inntar nemlig Moesgaard. Kom tettere på gladiatorenes liv og inn i Colosseum og Pompeis arena. Opplev over 200 enestående gjenstander som Moesgaard har lånt fra sentrale museer og institusjoner i Italia.

Tivoli for barn og voksne

På Tivoli Friheden finner du mer en 40 fornøyelser, boder, spill og lekeplasser.
VisitDenmark

Der Moesgaard museum byr på vikingslag og historie, byr Aarhus' egen fornøyelsespark Tivoli Friheden på multimedial kamp mot zombier som forsøker å ta over denne ellers fredelige pletten på jorden.På Tivoli Friheden finner du før øvrig mer enn 40 fornøyelser, fire berg— og dalbaner, boder, spill og lekeplasser, alt i gåavstand fra sentrum. I 2016 er årets nyhet er berg- og dalbanen Bisvermen som også har lattergaranti for både voksne og barn.

Hver fredag i sommermånedene underholder kjente danske pop- og rockartister under det som kalles Fed Fredag.

Spis Danmarks kanskje beste smørbrød

Man kan bli sulten av mindre, enten handleposene er fulle eller opplevelsene har satt seg i sinnet. Heldigvis byr Aarhus på både lunsjer og middager i dansk toppklasse. I Danmarks nest største by kan du nyte fantastiske smakssensasjoner i nye gastronomiske høyder.

I år har dessuten Michelinstjerner og flere restauranter i White Guide bidratt med å plassere Aarhus blant den gastronomiske eliten. I 2017 er dessuten Aarhus utnevnt til å være Europeisk gastronomisk hovedstad noe som vil øke fokuset på de gode smaksopplevelsene og lokale råvarer.

Spis fantastiske smørbrød hos Kähler Spisesalon.
Kähler Spisesalon

Avslutt shoppingen med lunsj hos Kähler Spisesalon, og få servert smørbrød du kanskje aldri har smakt maken til. Restauranten ligger sentralt til i M.P. Bruunsgade — bare et steinkast unna Bruun's Galleri, og en kort spasertur fra Comwell Hotel.

Kjøkkensjef Jannie Våtevik vil at smørbrødene skal spises med øynene.
Kähler Spisesalon

Hos Kähler Spisesalon smaker ikke bare maten godt, restauranten er også laget med et øye for design. Kjøkkensjef Jannie Våtevik vil at hennes smørbrød også skal spises med øynene.– Mange av gjestene våre tar bilder av smørbrødene våre og deler de på sosiale medier. Det er blitt en stor del av å spise ute i dag, at vi sjekker inn på en restaurant og tar bilder av maten slik at vennene våre kan følge med. Vi spiser med øynene, sier Våtevik til magasinet VISITOR.

I en avslappet, lys og hyggelig atmosfære kan du nyte smørbrød som gir deg vann i munnen bare du iakttar dem. Du kan velge mellom ett og tre smørbrød på en tallerken, men tipset er enkelt: Gå for tre.

Spis en herlig middag hos Kähler Villa Dining

Kjøkkensjef Jonas Bendtsen (til venstre) står og forbereder desserten til gjestene på Kähler Villa Dining.
Aftenposten Brand Studio / Daniel Gauslaa

Og så, til slutt, kan du selvsagt runde av kvelden slik lokale kjennere som Jacob Agerholm og Nynne Li Klagenberg velger å gjøre.

Hos Kähler Villa Dining kan du lene deg tilbake i en avlsappet atmosfære med nydelig mat og mengder av vin til passelige priser.

Gjestene kommer noenlunde samlet rundt klokken 18.00 og drar i 22-tiden.

– Vi slår ikke på lysene halv ti, men ønsker at alle skal ha en god opplevelse når de går herfra. Vi synes vi har en veldig personlig betjening, noe som gir gjestene en fantastisk opplevelse, god mat og vin som gjør at man føler seg hjemme, sier restaurantsjef Liselotte Møller for Kähler Villa Dining.

Mye av interiøret hos Kähler Villa Dining er hentet fra dansk design, og spesielt Kähler, som også ligger i navnet.

– Her er det stilig og varmt. Vi startet opp for tre — fire år siden, og fikk en gourmetpris første året, men vi vil ikke sammenligne oss med gourmetrestauranter. De to siste årene har vi vunnet prisen "byens beste restaurantopplevelse til prisen".

... eller spis og drikk fantastiske cocktails hos St. Pauls Apothek

Hos St. Pauls Apothek kan du nyte fantastiske drinker både sammen med, og uten, en nydelig middag.
Aftenposten Brand Studio / Daniel Gauslaa

Ønsker du å dra videre for å ta noen herlige drinker, eller ønsker du en annen type restaurantopplevelse? Hasse Bank Johansen har jobbet som bartender i nesten ti år, og i 2013 vant han konkurransen World Class Bartender of The Year som ble avholdt i Madrid.

Han hadde et ønske om å starte sin egen restaurant-bar, og fikk med seg tidligere Noma-kokk Christian Bøjlund. Det klarte han: St. Pauls Apothek. Johansen åpnet i et tidligere apotek med en historie som strekker seg tilbake til 1899, der han har skapt en restaurant med baren i midten av det hele.

Konseptet i St. Pauls Apothek er satt: Avslutt dagen etter mange inntrykk med en nydelig middag og få servert spennende cocktails ved siden av. Dersom du ikke ønsker å spise, kan du reservere bord og nyte noen drinker.

Bo på et sentralt hotell — i gangavstand fra det meste

På Comwell Hotel er interiøret levert av designmerket HAY.
VisitDenmark

Hvor bor man så for å oppleve alt det Aarhus har å by på?

Aarhus har flere flotte hoteller å velge imellom. Skal du på en vennetur, byr Comwell Hotel på nærhet til de fleste av Aarhus' attraksjoner. Restaurantområdet Fredriksbjerg ligger bare en kort spasertur unna, her er blant annet Nordisk spisehus, St. Pauls Apothek og Kähler Spisesalon, i tillegg til store shoppingmuligheter. Også kunstmuseet ARoS og bykjernen er bare en kort tur unna.

Ikke bare er hotellet splitter nytt med behagelige senger og dansk interiør levert av HAY, men danner også den perfekte rammen for et par dager i Århus.

Comwell Hotel har dessuten et utmerket spisested i Restaurant V.

Radisson Blu Scandinavia Hotel er anerkjent som Danmarks beste hotell utenfor København.
VisitDenmark

Radisson Blu Scandinavia Hotel er anerkjent som Danmarks beste hotell utenfor København. Hotellet har en sentral beliggenhet like ved store attraksjoner som kunstmuseet ARoS, Musikkhuset, Rådhuset og en kort spasertur til Den Gamle By.

Hotellets restaurant, La Pyramide er dessuten anmelderrost og finnes i den nordiske White Guide.

Hotel Ritz Aarhus City er nylig renovert i pen art deco-stil og plassert sentralt ved siden av togstasjonen og rett overfor Rådhuset.
VisitDenmark

City Hotel Oasia Aarhuseller Hotel Ritz Aarhus City er to hyggelige og sjarmerende byhoteller i hjertet av Aarhus. Hotel Ritz Aarhus City er nylig renovert i pen art deco-stil og plassert sentralt ved siden av togstasjonen og rett overfor Rådhuset.

Marselis Aarhus-Hotel ligger i naturskjønne opplevelser helt ute ved Aarhusbukten. Her får du stranden i forgrunnen, byen i horisonten og Marselisborg-Moesgård-skogene med dyrehagen på den andre siden av veien. Hotellet er den perfekte rammen for en helg med nytelse, forelskelse og fordypelse.

Scandic Hotel Aarhus City kan du bo midt i shopping-mekkaet, og er plassert bare et steinkast unna Strøget. Den sentrale beliggenheten skaper et kult byhotell med den populære restauranten og baren The Grill.

Du kan også legge deg inn på CABINN Aarhus Hotel i hjertet plassert like ved domkirke og Aarhus Å. Hotellet ligger bare et steinkast unna Latinerkvarterets brosteinsbelagte gater.

Sulten på nye eventyr i Danmark? Les mer om Aarhus her!

Og hvordan kommer man seg til Aarhus?

Enten du reiser med familien eller på vennetur, er det lite som er enklere enn å ta bilen — og Fjord Line - til Hirtshals. Fra den danske havnebyen er det i underkant av to timers smidig kjøretur til Aarhus sentrum.

Les mer om reisen her.

Følg VisitDenmark på Facebook eller på Instagram

Gå til kampanjesiden