Om Aarhus er byen å reise til for barnefamilier?

Bare spør trebarnsfar Jais Poulsen. Selv etter at familien økte til fem, var det uaktuelt for ham å flytte fra byen og ut på landet.

– Det er så mye å finne på sammen med barna i Aarhus. Vi trives veldig godt her i byen, sier Poulsen, som jobber med musikk.

Trebarnsfar Jais Poulsen ser etter rumpetroll i veksthusene i Botanisk Have sammen med sønnen Tore.
Aftenposten Brand Studio / Daniel Gauslaa

Denne lørdagsettermiddagen har han tatt med sønnen Tore til byens botaniske hage.Selv om himmelen har åpnet seg utendørs, kan Tore løpe varmt og tørt mellom store trær i det splitter nye veksthuset.

Blant tropiske busker og vekster kan barn og voksne utforske hvilke planter ulike matvarer er laget av, fra ulike klimasoner over hele jorden. I midten av det hele er det bygget et tårn der man kan skue ut over tretoppene.

Les også mer om veksthusene lenger ned i artikkelen.

Fra strand til tivoli: Aarhus har alt for barnefamilier

Enten dere vil lære om vikingslag på Moesgaard museum eller gå til multimedial kamp mot zombier på Tivoli Friheden, har Danmarks nest største by utallige attraksjoner for store og små turister. Og om sommeren er veien kort til badestrender, Den Gamle By, museer med tilpassede interaktive barneaktiviteter og altså veksthuset i Botanisk Have der Poulsen og familien lærer naturen å kjenne.

Benytt turen til Moesgaard museum til å ta en tur på taket - her kan barna løpe rundt - nesten som på operaen i Oslo.
VisitDenmark

– Det er så mye å gjøre her. Du kan ta med barna på Moesgaard museum eller ARoS. På Moesgaard har de interaktive videoinstallasjoner. I tillegg er byen rik på skog som kan brukes til alt mulig rart og veldig nært kysten som vi bruker mye om sommeren, sier Jais Poulsen.Dessuten er det lett å komme seg rundt i storbyen, der det meste er i gangavstand. Dansk som den er, har Aarhus dessuten velutbygde sykkelstier gjennom hele byen. Dere kan enkelt leie sykler i alle størrelser.

Besøk Tivoli Friheden — barnas store lekeplass

På Tivoli Friheden finner du mer en 40 fornøyelser, boder, spill og lekeplasser.
VisitDenmark

Tivoli Friheden ligger i gangavstand fra Aarhus sentrum.

Fornøyelsesparken ligger i den vakre Marselisborgskogen. I 2016 er årets nyhet berg— og dalbanen Bisvermen - den ligger i en del av parken som har attraksjoner for voksne og barn helt ned til 90 centimeters høyde. Til sammen har Tivoli Friheden fire berg- og dalbaner og mer enn 40 forlystelser, boder, spill og lekeplasser.

Hver fredag i sommermånedene underholder kjente danske og internasjonale pop- og rockeartister under det som kalles "Fed Fredag".
VisitDenmark

Og hver fredag i sommermånedene underholder kjente danske og internasjonale pop— og rockeartister under det som kalles "Fed Fredag".Ønsker dere å bruke en hel dag på tivoli, kan dere enten spise i en av restaurantene eller planlegge en piknik i parken. Det er griller og spiseområder tilgjengelig dersom dere ønsker det.

Reis tilbake til vikingtiden — og møt 3,2 millioner år gamle Lucy

Dra til det arkeologiske og etnografiske museet Moesgaard der du kan hilse på den rundt 2000 år gamle Grauballemannen.
VisitDenmark

Har du noen gang tenkt på hvordan det var i virkelig gamle dager? På Moesgaard museum kan du og familien bli med på en reise tilbake til bronsealderen og jernalderen. Bli også med på oppdagelsesferd i den spennende vikingtiden.Moesgaard museum ligger bare et kvarters kjøretur fra Aarhus sentrum. I museets innovative utstillinger kommer både fortiden og dens mennesker til live og gir oss en bedre forståelse av fortiden og hvordan vi er kommet der vi er i dag.

På det arkeologiske og etnografiske museet kan barna bli med på å besøke Lucy. Hun er ikke mindre enn 3,2 millioner år gammel. I "myren" kan dere kjenne det ujevne gulvet under føttene og kikke inn i små hull som gir glimt av fortiden, eller hilse på den rundt 2000 år gamle Grauballemannen som hviler i mørket.

Når dere allerede er på Moesgaard museum: Hva med å ta en tur på taket av museet og nyte utsikten utover det danske kulturlandskapet, mens barna løper rundt på gressbakken som kan minne litt om operataket i Oslo?

Aarhus er også en perfekt destinasjon for å dra på par— eller venntur. Visste du at Aarhus er utnevnt til å være Europeisk gastronomisk hovedstad i 2017? Og at byen tidligere er kåret til Nordens beste shoppingby?

Mat gjessene og dra på skattejakt i Den Gamle By

Bli med på skattejakt, og følg Peter og Caroline fra 1800-tallet på en oppdagelse i et historisk bylandskap.
VisitDenmark

Visste du at barn og ungdom kommer gratis inn i Den Gamle By frem til de fyller 17 år? Bli med på skattejakt, og følg Peter og Caroline fra 1800-tallet på en oppdagelse i et bylandskap inspirert av eventyrfortelleren H.C. Andersens tid.

La barna mate gjessene som vralter rundt i Den Gamle By. De spiser mer enn gjerne brødsmuler fra hånden din.
Aftenposten Brand Studio / Daniel Gauslaa

Kanskje dere til og med møter på gjessene som vralter rundt i gatene? Og dere må gjerne mate dem, og gjerne klappe hestene mens de har en pause med hestevognen. Hønsegården finner du hos presteenken i Eilschous boliger og i huset i Havbogate.Se også biene i Handelsgartneriet Bernstroff som røktes hver lørdag klokken 14.00 fra mai til september. Birøkterne deler gledelig ut smaksprøver på honning.

Den Gamle By har en rekke spennende aktiviteter for barn og barnefamilier. Når mellom 450.000 og 490.000 kommer på besøk årlig, er tilbudene mange for hele familien.

Bak enhver dør i Den Gamle By kan dere bli med tilbake i tiden og oppleve spennende dansk historie.
VisitDenmark

Bak hver dør finner dere spennende historie om alt fra Danmarks sykler til klokker, hatter og en rekonstruert HIFI-butikk fra 1970-tallet med kjente merker som Tandberg og Bang Olufsen.– Mange av våre gjester kjenner godt det tiåret, nettopp det vi kaller retro-bølgen, sier pressesjef Merete Pallesen for Den Gamle By.

Det siste som er åpnet er en barnehage, et minimarked, en frisørsalong og en jazzbar.

Les mer om Den Gamle By her

La barna oppleve kunst gjennom spennende formidling

ARoS er blitt et landemerke med den dansk-islandske kunstneren Olafur Eliassons permanente kunstverk Your rainbow panorama på taket.
VisitDenmark

Også det moderne og inspirerendeARoS Aarhus Kunstmuseum har aktiviteter tilrettelagt for de yngste.

Her kan barna treffe en malende klovn og lage egne tegninger som del av utstillingen til den norske kunstneren Leonard Rickhard, som varer frem til 16. mai. Ta også med barna på oppdagelsesferd blant moderne og klassisk kunst.

Kunstverket Your rainbow panorama av den dansk-islandske kunstneren Olafur Eliasson har gjort ARoS Aarhus Kunstmuseum til et landemerke i Aarhus. Fra kunstverket som er plassert på taket av kunstmuseet kan dere nyte utsikten utover hele Aarhus by. Den regnbuefargede og 150 meter lange glasstunnelen er like fascinerende for barn som for voksne.

På ARoS Aarhus Kunstmuseum kan barna lære om kunst på en morsom og utradisjonell måte. Dette et av de kjente kunstverkene på museet.
VisitDenmark

Det 17.700 kvadratmeter store museet er formet som en kube og er blitt et av Nord-Europas største kunstmuseer, og en bidragsyter til at Aarhus i 2017 er utpekt til europeisk kulturhovedstad.På ARoS Aarhus Kunstmuseum kan barna lære om kunst på en morsom og utradisjonell måte. Museet arrangerer blant annet junioromvisninger og "Det magiske fortellerteppe" hvor barna samles på et teppe sammen med en kunstguide og reiser av sted til spennende steder i museets kunstverker. Turen tar cirka en halvtime og er skreddersydd for barn i alderen tre til syv år.

Utover våren blir det flere utstillinger fra spennende danske, norske og internasjonale kunstnere.

Dokk1: Aarhus' nye kulturelle møteplass

På lekeplassen utenfor Dokk1 kan barna boltre seg i spennede lekestativer som blant annet er utformet som dyr.
VisitDenmark

Følg Aarhus Å til det splitter nye hovedbiblioteket i Aarhus, Dokk1. Det er blitt så populært at de besøkende kommer for mye mer enn bare å låne bøker. Her finner dere blant annet turistinformasjon, og den nye kulturelle møteplassen tilbyr omtrent 25 arrangementer ukentlig, og de fleste er gratis.

– Dokk1 har en lekeplass som er spennende for barn, og de tilbyr spennende utradisjonelle aktiviteter for barna, sier småbarnsfar Poulsen.

Aarhus er på mange måter barnas by med en rekke ting å gjøre for familien.
VisitDenmark

Havnepromenaden, der Dokk1 ligger, er totalforvandlet de siste årene. Den skal gjøre tilgangen til Aarhusbukten enklere for både besøkende og innbyggerne i byen. På bryggen utenfor Dokk1 kan dere nyte en is, mens dere skuer utover vannet.

Regnværsdag? Ta turen til veksthusene i Botanisk Have

Veksthusene i Botanisk Have rommer planter fra de aller fleste av jordens klimasoner.
VisitDenmark

Veksthusene i Aarhuser en ny og spennende attraksjon i den lille, store byen, og ligger sentralt plassert i hjertet av Aarhus. Her kan både voksne og barn gå en tur gjennom fire av jordens klimasoner og oppleve fascinerende planter og spennende historier om opphavet til flere av produktene vi kjenner i dag. Det passer perfekt på en regnværsdag.

Visste du at Veksthusene er kåret til byens beste familieopplevelse 2015?

Veksthusene er et godt alternativ dersom det regner en dag. Her kan blant annet barna utforske tropiske plantearter.
VisitDenmark

Kjenn lukten av nydelige blomster, og kjenn klimaet på kroppen etter hvert som du beveger deg rundt i veksthusene. Trenger dere en pause kan dere sette dere ned i kaféen, nyte maten og de grønne omgivelsene.Rundt omkring i veksthusene finnes det skjermer i barnehøyde hvor dere får servert små fortellinger om naturens rikdom og innflytelse på vår hverdag. Det er formidling i hver krik og krok — fra nøklene i garderobeskapene som rommer små fortellinger om planter til de digitale skjermene.

For de minste er det historier og oppgaver om dufter, yndlingssteder og planter.

Bo sentralt i Aarhus

Radisson Blu Scandinavian Hotel er anerkjent som Danmarks beste hotell utenfor København.
VisitDenmark

Det finnes flere flotte hoteller i Aarhus sentrum og i gangavstand fra det meste som passer godt for hele familien. Radisson-hotellet ligger bare et steinkast unna Aarhus musikkhus og kunstmuseet ARoS og bare en kjekk spasertur unna Den Gamle By og den botaniske hagen.Radisson Blu Scandinavian Hotel er anerkjent som Danmarks beste hotell utenfor København. Hotellet har en sentral beliggenhet like ved store attraksjoner som kunstmuseet ARoS, Musikkhuset, Rådhuset og en kort spasertur til Den Gamle By.

Hotellets restaurant, La Pyramide er dessuten anmelderrost og finnes i den nordiske White Guide.

Comwell Hotel er splitter nytt med behagelige senger og dansk interiør levert av HAY.
VisitDenmark

Sjekk også ut mulighetene på Comwell Hotel. Det ligger bare en kort spasertur fra blant annet ARoS Aarhus Kunstmuseum og under to kilometer fra fornøyelsesparken Tivoli Friheden. Med andre ord er veien kort til de aller fleste av Aarhus' attraksjoner.Ikke bare er hotellet splitter nytt med behagelige senger og dansk interiør levert av HAY, men danner også den perfekte rammen for et par dager i Aarhus. Personalet og hyggelige og imøtekommende.

Hotel Ritz Aarhus City er nylig renovert i pen art deco-stil og plassert sentralt ved siden av togstasjonen og rett overfor Rådhuset.
VisitDenmark

City Hotel Oasia Aarhus eller Hotel Ritz Aarhus Cityer to hyggelige og sjarmerende byhoteller som ligger i hjertet av Aarhus. Hotel Ritz Aarhus City er nylig renovert i pen art deco-stil og plassert sentralt ved siden av togstasjonen og rett overfor Rådhuset.Marselis Aarhus-Hotel ligger i naturskjønne opplevelser helt ute ved Aarhusbukten. Her får dere stranden i forgrunnen, byen i horisonten og Marselisborg-Moesgård-skogene med dyrehagen på den andre siden av veien. Hotellet er den perfekte rammen for en helg med nytelse, forelskelse og fordypelse.

Scandic Hotel Aarhus City kan dere bo midt i shopping-mekkaet, og er plassert bare et steinkast unna Strøget. Den sentrale beliggenheten skaper et kult byhotell med den populære restauranten og baren The Grill.

Dere kan også legge deg inn på CABINN Aarhus Hotel i hjertet plassert like ved domkirke og Aarhus Å. Hotellet ligger bare et steinkast unna Latinerkvarterets brosteinsbelagte gater.

Sulten på nye eventyr sammen med familien i Danmark? Les mer om Aarhus her!

Og hvordan kommer man seg til Aarhus?

Enten dere reiser med familien eller på vennetur, er det lite som er enklere enn å ta bilen — og Fjord Line - til Hirtshals. Fra den danske havnebyen er det i underkant av to timers smidig kjøretur til Aarhus sentrum.

Les mer om reisen her.

Gå til kampanjesiden