– For meg som kunde er dette perfekt, sier Ahmed Elsedeq.

Schlumberger-ingeniøren har innvilget seg selv en fridag og tatt turen fra Stavanger til kjøpesenteret Jærhagen i Klepp kommune. Før han går løs på dagens innkjøp, har han satt e-Golfen til lading på en av kjøpesenterets 30 nye ladeplasser i det romslige parkeringsanlegget.

Strømmen han får inn på bilen er produsert av solceller og lagret i batterier på taket av kjøpesenteret han skal inn og handle i. Elsedeq og de andre kundene på kjøpesenteret betaler bare for strømmen de faktisk får inn på bilen, til én krone pr. kilowattime.

– Siden jeg har elbil, foretrekker jeg alltid å dra til kjøpesenter som har parkeringsplasser med ladere. Her får jeg 100 prosent ren solenergi fra taket og rett inn på bilen. Det er egentlig ganske rått at dette er mulig, sier Elsedeq fornøyd, plugger ladekabelen i bilen og trekker inn i det 65 000 kvadratmeter store kjøpesenteret.

Elbil-eier Ahmed Elsedeq er imponert over ladeanlegget som er installert på Jærhagen. Med solcellepanel og batteripakker på taket av kjøpesenteret, får han alltid hundre prosent fornybar energi inn på bilen sin mens han gjør unna handleturen.
Brand Studio

Batteripakker og eget styringssystem

En drøy måned er gått siden nyåpningen av Jærhagen. Blant nyvinningene på det nest største kjøpesenteret i Rogaland er 336 solcellepaneler og tre svære batterier på taket, levert av Smartly.

Jærhagen er det første næringsbygget i Norge som nå produserer strøm til kundenes elbiler gjennom solceller og en egen batteribank. Teknologien har nå kommet så langt at det er fullt mulig å mellomlagre strømmen som produseres av solcellepanelene i batterier, og et styringssystem sørger enkelt for optimal bruk av energien.

Med tre solide batterier sørger Jærhagen for at de kan mellomlagre strømmen som produseres av solcellepanelet på taket. Strømmen brukes primært til kundenes elbil-lading, men styringssystemet som er installert sørger for at strømmen kan kjøres inn i matbutikken på kjøpesenteret, dersom det ikke er bruk for den i ladeanlegget.
Brand Studio

Solcellestrømmen skal først og fremst dekke elbil-ladingen til kundene, men har batteripakkene strøm til overs, sørger styringssystemet for at den brukes andre steder på kjøpesenteret.

– I tillegg til elbilladerne har vi koblet Mega-butikken inn på styringssystemet. Da kan vi kjøre strømmen inn i butikken dersom den ikke brukes til elbillading. Slik unngår vi at vi kommer i en situasjon der vi produserer mer strøm enn det bilene som lader i parkeringsanlegget trenger, sier John Thysse, administrerende direktør i Coop Klepp, som også eier Jærhagen.

John Thysse, administrerende direktør i Coop Klepp, som eier Jærhagen, ser ikke bort fra at de vil øke egenproduksjonen av strøm i årene fremover og benytte den også flere steder på kjøpesenteret.
Brand Studio

Coop Mega-butikken han snakker om er på hele 5500 kvadratmeter. Produksjonen fra solcellene og batteriene vil dekke minstebehovet til strømforsyningen.

– Denne løsningen passer veldig godt inn i bærekraft-profilen til Coop. Vi skal være med å redusere plasten, vi skal ha kortreiste varer med minst mulig innpakning, og vi skal ha fornybar energi i butikkene våre, sier Thysse.

Han ser ikke bort fra at de vil øke egenproduksjonen av strøm i årene fremover og benytte den flere steder på kjøpesenteret.

– Utviklingen går raskt, og derfor har vi bygget anlegget slik at vi enkelt kan doble antall solceller på taket. Det er bare å legge opp flere. Det er heller ingen problem å bytte ut batteripakken med en større, sier Thysse.

Knut Lutnæs, miljøsjef i Coop Norge, hyller det innovative initiativet på Jæren.

– Løsningen som er etablert hos Coop Klepp er både fremtidsrettet og svært interessant. Kombinasjonen av solceller, batterilagring og lading av elbiler gir muligheter for å redusere energikostnadene til butikken og gir et godt tilbud til kundene, sier Lutnæs.

Knut Lutnæs, miljøsjef i Coop Norge.
John Andreassen

Coop Norge har etablert et stort antall ladestasjoner for elbiler ved flere av butikkene sine, men dette er det første anlegget som kombinerer ladestasjonene med strøm fra solceller og batteripakker.

– Sammen med Coop Klepp ser Coop Norge fram til å høste erfaringer fra bruken av anlegget og forhåpentlig etablere tilsvarende løsninger ved flere butikker, sier Lutnæs.

Kjøpesenteret Jærhagen i Klepp kommune er det første næringsbygget i Norge som har kombinasjonen av solceller, batteripakker, elbil-lading og et styringssystem som sørger for at den egenproduserte energien blir brukt optimalt.
Brand Studio

Gir kundene oversikt over forbruket

Installasjonen fra Smartly har lagt opp til en brukervennlig teknisk løsning. Det skal nå monteres flere skjermer rundt om på kjøpesenteret, slik at kundene enkelt kan se hvor mye strøm solcellene produserer og hvor mye som ligger i batteribanken.

Ketil Granbakken, salgs- og markedsdirektør i Smartly.
Brand Studio

– Det er utrolig spennende at Jærhagen har fokus på kundene sine og sørger for at de får bruke bærekraftig strøm produsert på taket av kjøpesenteret. Når man har et styringssystem, sammen med batterilagring, har man selv kontroll på egenprodusert energi. Man kan bruke den akkurat når man selv trenger den, og det gjør at man også klarer å redusere forbruket økonomisk sett, sier Ketil Granbakken, salgs- og markedsdirektør i Smartly.

– Men er det sol nok på Jæren til å produsere nok strøm til at dette svarer seg?

– Du er ikke avhengig av at det er sol for at solcellene skal produsere strøm. Dagens solcelleteknologi produserer strøm når det er lyst. Et solcellepanel som står kjølig og blir naturlig vasket gjennom mye nedbør, produserer veldig mye strøm, forklarer Granbakken.

De 336 solcellepanelene er installert på 552 kvadratmeter på taket av eksisterende bygningsmasse. Den årlige beregnede produksjonen er på 63 312 kilowattimer.