Jotun lanserte nylig fargekartet for 2019. Fargekonseptet, som har fått navnet «Identity», viser at det er rolige, varme jordfarger i røde, gule og grønne toner som preger fargetrendene nå.

– Identity er et fargekart som kan mikses og matches på mange områder. Det er mye kulør og det er svak kulør, men vi har farger som fungerer godt sammen, slik at det blir lett for forbrukeren å sette sammen fargene på en ny og spennende måte, forteller Lisbeth Larsen, global fargesjef i Jotun.

Larsen har det siste året ledet et omfattende samarbeid med farge- og trendforskere på internasjonalt nivå. Resultatet er fargekartet som består av 28 farger der 24 av dem er splitter nye.

– Det som er veldig nytt er farger som peachy, devine og amber red. Grønntoner er veldig på vei inn, sier hun.

 • Se bilder av de nye fargene nederst i saken.

Disse fargene selges fortsatt godt

Jernvarekjeden Jernia har 136 fysiske butikker over hele landet og hjelper daglig kunder som skal pusse opp med å velge riktig farge og maling. Jernias fargeekspert, Tor Erik Holtmoen, forteller at det siste året har de sett en del dype ferskentoner blant folks fargevalg.

– Men det går fortsatt mye i gråfarger selv om de er mørkere enn før, samt at blått kommer mer og mer. Ikke for sterk, men dype, mørke blåfarger, sier han.

Tor Erik Holtmoen er Jernias fargeekspert og hjelper daglig kunder med å velge riktig farge og riktig maling.
Brand Studio

Unge mer vågale i fargevalget

Holtmoen understreker at det er de yngre kundene som velger mørkere blå- og gråfarger. De fra 45 år og oppover holder seg fortsatt til lysere farger og hvit-toner.

Det er også forskjell på kvinner og menn når det kommer til fargevalg. Menn som kommer alene er mer søkende og spør om fargetips, mens når det er en kvinne i bildet har hun en tydelig oppfatning om hva de ønsker seg.

Vanligst at folk spør om farger passer sammen

– De fleste som pusser opp har lest seg opp og hentet inspirasjon fra interiørblader og på nett, og dermed bestemt seg på forhånd.

– Da er det vår oppgave å passe på at fargene de ønsker passer sammen, sier Holtmoen.

Et av de vanligste spørsmålene han får fra kunder er nemlig om ulike farger passer sammen. Jo nærmere fargene er på fargesirkelen, jo større sjanse er det for at fargene krasjer, og det er mange ulike elementer som kan påvirke hvordan fargene ser ut. Både i fjor og i år er Jotuns fargekart designet slik at alle fargene passer sammen.

– Et godt hjelpemiddel for dem som sitter hjemme og planlegger, sier han.

Dette glemmer de fleste

Men selv om mange har gjort et grundig forarbeid før de skal kjøpe maling er det likevel én ting de aller fleste glemmer:

– Å måle hvor stort rommet man skal male er. Det er det mange som ikke har tenkt på, men som vi bruker tid på å finne ut av for at de ikke skal kjøpe for lite eller for mye maling.

Viktigst å velge det man liker

Stadig flere velger ulike blåfarger. Likevel er dette tatt helt ut av årets fargekart.

– Vi har hatt blått i veldig mange år nå, og vi har så mange blåtoner i sortimentet, så det kan man fortsatt få, men vi ser nå at møbelindustrien og en del andre bransjer dropper blått en liten periode nå. Ser man på boligannonsene har det gått fra hvite vegger til blå vegger i hjemmene. Vi skal ligge litt fremme og vise vei, og da tok jeg sjansen på å kutte blått denne gangen, forteller Lisbeth Larsen.

Hun understreker at Jotun fortsatt har mange blå farger i sortimentet sitt, men at fargekartet er laget for å inspirere. Den viktigste trenden er uansett å velge farger som sier «dette er meg».

Andre maletrender:

 • Malingen skal være matt. 80 prosent av kundene ender opp med Lady Pure Color Supermatt. – Dette er en stabil maling med tanke på lys, og den ser veldig elegant ut. Den går også an å vaske, og kan brukes på kjøkkenet, sier Holtmoen.
 • For noen år siden skulle alle ha kontrastvegg. Nå maler vi ofte to sammenhengende kontrastvegger med en mørkere farge i stedet. – Da bretter man ut rommet slik at det kan virke større, forteller Holtmoen.
 • Taket må ikke være hvit. Stadig flere maler taket mørkere enn veggene. – Det gir økt romfølelse. Soverommet er et fornuftig sted å prøve hvis man er usikker. Mange kommer tilbake hit og forteller at det ble så fint, sier Holtmoen.
 • Mange maler også gulvet. Her er det ingen tydelig fargetrend, men prinsippet som med taket. En farge som er mørkere enn veggene øker romfølelsen. – Mange er lei av tre-fargen, i tillegg er jobben lettere enn å slipe og lakke eller olje.

Her er Holtmoens tips til deg som skal male hjemme:

 • Mål opp størrelsen på rommet som skal males. Ved å skritte opp omkretsen av rommet, vite takhøyden og hvor mange vinduer og dører det er, er du langt på vei.
 • Bruk riktig utstyr: Riktig maskeringsteip til riktig underlag og riktig rulle til riktig underlag.
 • Bruk en liten pensel til kanting, men husk å rulle over med en gang slik at malingen ikke tørker og pensel-strukturen synes.
 • Med et forlengerskaft får du gjort jobben på halve tiden.
 • Pass på at det er nok maling på rullen og ikke klem rullen sammen for å presse ut malingen.
 • Vask alltid det som skal males før du begynner. Salmiakkvann er det rimeligste, men da må man skylle etterpå. Med Jotuns spesialvask før maling trenger man ikke skylle.