(Lurer du på hva «knall i padden» betyr? Klikk her)

For de julestemte

For mange er Lysfesten selve startskuddet på juletiden. Med fakler, fyrverkeri og underholdning skal lyset feires og adventstiden markeres når rundt 30.000 mennesker møtes på Festplassen og rundt Lille Lungegårdsvannet. Arrangementet kommer med gåsehud- og tåre i øyekrokengaranti. Bergens Tidende er arrangør og årets Lysfest skjer den 24. november klokken 16.

Bergen Julemarked og Pepperkakebyen troner også på toppen av julestemningslisten. En annen erkebergensk juletradisjon, er en tur innom Sundt-nissene. I over 60 år har de stått i utstillingsvinduet på kjøpesenteret Sundt på Torgallmenningen og vinket, smilt og danset seg inn i de bergenske hjerter.

Hver søndag i advent tennes adventslysene på toppen av Fløyen.
Foto: Sverre Hjørnevik

Fløyfjellet skjer det mye spennende i hele adventstiden, blant annet tenning av adventslys hver søndag. Ta gjerne Fløibanen opp - en av Bergens mest kjente attraksjoner - og spaser ned til sentrum igjen langs en av de svingete stiene.

På historiske Bergenhus Festning er det også mye å oppleve i førjulstiden. Få med deg den stemningsfulle julegrantenningen den 28. november eller julekonserter i 750-årige Håkonshallen med blant annet Karoline Krüger, Sigvart Dagsland og Solveig Slettahjell i løpet av desember.

For de spreke

Oppstemten er en 750 meter lang trappesti som tar deg til toppen av Bergens høyeste byfjell, Ulriken. De 1300 trinnene i stein, som er hentet fra lokalområdet rundt Ulriken, er lagt av sherpaer fra Nepal og resultatet er et trappekunstverk av de store. Ta gjerne turen med hodelykt på kveldstid for en ekstra stemningsfull opplevelse.

For deg som liker en enda brattere utfordring, vil Stoltzekleiven bli en ekstrem opptur - bokstavelig talt. Med en stigning på om lag 300 meter fordelt på 800 trappetrinn, er dette en løype med slående utsikt og høy puls-garanti. Bakkerekorden er på 7 minutter og 54 sekunder.

Bergen er plassert mellom syv fjell, så turmulighetene florerer hvor enn du snur deg. En joggetur langs Fjellveien kan anbefales dersom du ønsker en lett og relativt flat løype med fin utsikt over byen.

For de kunst- og kulturinteresserte

KODE er et mekka for de som interessert i kunst, kunsthåndverk, design og musikk. Fordelt på fire kunstmuseer og tre komponisthjem finner du blant annet Norges nest største kunstsamling, med tetposisjon på Nikolai Astrup, Edvard Munch, J.C. Dahl og norsk sølv. KODE omfatter også Edvard Griegs verdensberømte komponisthjem Troldhaugen, Ole Bulls eventyrlige Lysøen og Harald Sæveruds egenartede Siljustøl.

Er du interessert i teater, ta deg en tur på Den Nationale Scene, Hordaland Teater, Ole Bull Scene eller BIT Teatergarasjen. Her får du sceneopplevelser som spiller på hele følelsesregisteret; latter, tårer, nostalgi og julestemning.

Bergens storstue, Grieghallen, huser store konsertopplevelser i hele førjulstiden. For å nevne noen høydepunkter: Fargespill, Maria Mena, Nordic Tenors, Bergen Filharmoniske Orkester, Sissel Kyrkjebø, Odd Nordstoga, Sølvguttene og Bugge Wesseltoft.

For de med barn

Bergen er en by godt tilrettelagt for familier med barn. Hver helg i hele desember kan du ta med barna på vinterverksted i KunstLab på KODE, like ved Lille Lungegårdsvannet i sentrum. Hele familien vil få en helt spesiell opplevelse på juleverksted på selveste Troldhaugen, Edvard Griegs komponisthjem, den 2. desember.

Tilbring gjerne en ettermiddag i selskap med torsken, steinbiten, sjøstjernene og pingvinene på Akvariet. Du finner dem ytterst på den koselige halvøyen Nordnes, kun en kort spasertur unna sentrumskjernen.

VilVite på Marineholmen er spekket av spennende og lærerike aktiviteter for barn, og det passer kanskje ekstra godt med et besøk på en regnværsdag - som jo kan forekomme i ny og ne i Bergen.

På søndager kan du ta med barna på juleverksted og juleforestilling i peisestuen på Fløyen, og på spaserturen tilbake vil den 25 meter lange rutsjebanen, «7-fjells sklien» i lekeparken på Skansen, gi deg et realt magesug.

På byens største teater, Den Nationale Scene, spilles Folk og røvere i Kardemomme by i hele november og desember.

Og til slutt: Putti Plutti Pott gir deg magisk julestemning i Grieghallen!

For de opplevelseslystne

Hordaland har en av landets vakreste skjærgårder som er fantastiske å oppleve på vinterstid! Det går fjord-cruise fra Bergen også i adventstiden. Du kan ta for eksempel turen fra Bergen til Mostraumen og oppleve den dype vakre Osterfjorden på veien, eller ta Hardangerfjordekspressen fra Bergen til Rosendal. Ellers er jernbanestasjonen i Bergen utgangspunkt for Norges mest populære rundtur, Norge i et nøtteskall®, hvor du på 9 timer får oppleve både fjordtur, Bergensbanen og Flåmsbana.

Billetter til alle turene: bestill på nett eller kjøp i Turistinformasjonen i Bergen.

Bergen Base Camp arrangerer trugeturer fra Ulrikens topp, en ypperlig måte å oppleve vinter-Bergen og en fantastisk utsikt over byen.

Svev over Bergen sammen med Bergen hang- og paragliderklubb
Foto: Bergen hang- og paragliderklubb

Dersom du ikke liker å ha beina godt plantet på jorden, tilbyr Bergen hang- og paragliderklubb en høytsvevende opplevelse over byen i form av tandemparagliding.

En annen over bakken-aktivitet tilbys av Høyt & Lavt, Vestlandets største klatrepark. Kun drøye 20 minutters busstur fra sentrum, på Nesttun, ligger klatreparken i naturskjønne omgivelser. Med ni løyper, 115 hindre og 23 ziplines bør det være nok å velge i for å få blodet til å bruse.