Annonsørinnhold

De fleste 20-åringer drømmer om eksotiske reiser. Mats Grimsæth drømte om å seile i snøstorm.

Produsert for Helly Hansen
av Brand Studio

I ett år var seilbåten hans hjem, flytende kontor og transportmiddel langs norskekysten.

Tidlig om morgenen en augustdag i 2015 setter den 30 fot lange seilbåten Courage ut fra Larvik. Bak roret står 20 år gamle Grimsæth. Med seg har han fotoutstyr, surfebrett, dykkerutstyr, seilklær og annet man kan behøve når man har planer om å være borte lenge. Første mål er å seile alene til Bergen.

– Jeg hadde seilt alene før, men ikke så langt. Det var en skikkelig godfølelse, forteller han om starten.

Men reisen sluttet ikke der. I ett år bodde Grimsæth i Helly Hansen-seildressen. 20-åringen hadde satt av tid og penger til å seile langs norskekysten, og Courage var hans hjem, transportmiddel og flytende fotokontor.

Lærte å seile få år før turen

Grimsæth vokste opp i Nevlunghavn ved Larvik og har hele livet hatt et nært forhold til havet, men det var ikke før han ble 17 år at han begynte å seile.

– To kompiser hadde seilt jorden rundt og trengte en ekstra mann om bord fra Belgia og hjem, noe jeg ble med på. De to første døgnene gjorde jeg ikke annet enn å spy, gråte og ville hjem til mamma. Men vi var midt ute på Nordsjøen, og det var ikke mulig å reise hjem, forteller han.

Noen dager senere kom derimot mestringsfølelsen. Det ga mersmak.

Etter det ble det mye seiling i Vestfold-skjærgården, men ideen om å seile langs norskekysten kom etter en surfetur til Lofoten.

– Da vi satt på stranden på kvelden med bål, nordlys og havet som rullet inn, tenkte jeg: Hit skal jeg seile.

Helly Hansen har i 140 år utviklet og testet nye teknologier på klær som skal tåle de tøffeste forholdene. Les mer

Motvind før avreise

Helt fra Grimsæth var 15 år hadde han jobbet seg opp som fotograf for blant annet lokalavisen. Han forteller at han ikke hadde så mye fritid i ungdomstiden, men jobbet hver helg. På samme måte som han hadde jobbet målrettet mot å bli fotograf jobbet han nå mot å realisere seildrømmen.

Ved siden av to jobber totalrenoverte han den 30 fot lange seilbåten. Ifølge Grimsæth selv var han den minst handy personen da han begynte. Seilbåten var gammel, og han møtte mange utfordringer underveis. Sommeren 2015 var alt likevel klart til å sette seil. Men så, dagen før planlagt avreise, havarerte motoren.

– Prisen på å fikse den var 84.000 kroner, noe jeg ikke hadde liggende. Da var jeg veldig lei meg. Jeg hadde jobbet så hardt og så lenge, men var nær ved å gi opp.

Fikk støtte fra uventet hold

Grimsæth hadde til nå delt mye fra forberedelsene til turen i sosiale medier, og det var ikke til å unngå å fortelle om havariet.

– Etter kort tid begynte det sprøeste jeg noen gang har opplevd. En mann jeg aldri hadde møtt før tok kontakt og sa: «Jeg gir deg 5000, så sender du meg noen bilder når du har tid».

På 24 timer hadde han fått sponset 70.000 kroner, og etter enda et døgn hadde han hentet ny motor.

Helly Hansen hadde også fått med seg Grimsæths turplaner etter å ha sett en artikkel om han i Larviks lokalavis, som noen hadde delt på Facebook. Før reisen tok de kontakt og ville ha ham som deres ambassadør, og sendte en rekke utstyr som skulle testes underveis.

– Vi falt «pladask» for historien til Mats og kjente på eventyrlysten. Dette eventyret ville vi også være med på, sier May-Britt Flatås, Nordic Marketing Specialist i Helly Hansen.

Hun legger til at Grimsæth i utgangspunktet ikke var den klassiske Helly Hansen ambassadøren med store sportslige prosjekter bak seg.

– Men han virket som en utrolig fin og sympatisk fyr som turte å gjøre det de færreste av oss gjør: å følge drømmen sin.

Les mer om Helly Hansen

«Det er helt sjukt at vi har så mye natur og en slik kyst i Norge»

Foto og video: Mats Grimsæth og Helly Hansen.

Reiste med «åpen seilbåt»

Å seile alene et helt år kan kanskje høres ensomt ut, men på Grimsæths reise ble det langt fra ensomt. Ikke ble det mye alenetid heller. Etter å ha seilt det første strekket alene til Bergen kom de første gjestene om bord.

– Jeg ville at denne seilturen ikke bare skulle være en drøm for meg. Jeg ville ha «åpen seilbåt». De som tok kontakt, kunne være med. Slik fikk jeg møte folk på en helt annen måte enn man vanligvis gjør, forteller han.

De første som ble med på turen, var østerrikske Eva på 28 år og Mikkel på 21. Førstnevnte hadde aldri vært i en seilbåt, mens sistemann var skolelei og trengte en pause fra studiene. Etter tre dager til sjøs var han klar for å studere igjen.

Siden ble en rekke personer med på både korte og lengre strekninger. 50 i alt, hvorav 45 av dem var mennesker han aldri hadde møtt før. Med to kokeplater, en do uten ordentlig dør og ingen dusj ble intimgrensene raskt flyttet. Samtidig opplevde Grimsæth en enorm gjestfrihet langs kysten. Overalt møtte han mennesker som åpnet hjemmene sine, lånte bort dusjen, inviterte på middag eller tok han med på turer.

Var redd to ganger

Før jul 2015 nådde Courage Lofoten. På nyåret gikk turen videre til Tromsø før båten vendte baugen sørover mot Larvik igjen. Reisen bød på solskinnsdager og uvær, stille dager i le for å vente på bedre vær, og aktive dager med turer til fots og på ski.

En sommerdag i båt langs kysten i Nord-Norge er noe ganske annet enn Sørlandet.

– I Nord-Norge kan det være fire årstider på en dag. I tillegg har du strømmene langs land, forteller Grimsæth.

Dette fikk han kjenne på nært hold da han høsten 2015 skulle krysse Vestfjorden. Det var meldt fint vær, men plutselig ble han overrasket av sidevind og strømsjø. På kort tid var båten omgitt av bølger på fire meter, og han må jobbe hardt og fokusert for å styre båten trygt over.

– Plutselig så jeg en bølge i øyekroken der jeg tenkte at denne rekker jeg ikke reagere på. Havet veltet inn på dekk, og jeg ble kastet ut av båten før sikkerhetstroppen tok tak, forteller Grimsæth.

Det var andre gang på turen han var redd. Første gang var dagen han seilte alene ut fra Larvik uten å vite hva som ventet.

Helly Hansen brukes av profesjonelle skikjørere, seilere og eventyrere over hele verden. Her kan du lese om deres ambassadører.

«– I Nord-Norge kan det være fire årstider på en dag.»
Mats Grimsæth

Foto og video: Mats Grimsæth og Helly Hansen

Ville seile i snøstorm

Med en stor reise foran seg er det lett å få store forventninger. Før turen prøvde Grimsæth å bygge de ned for ikke å bli skuffet, men hadde selvsagt sett for seg øyeblikk. 328 dager etter at han forlot Larvik, 3000 nautiske mil tur retur Tromsø var kom han tilbake i hjembyen. Om reisen svarte til drømmene?

– Alt overgikk forventningene. Det er helt sjukt at vi har så mye natur og en slik kyst i Norge. Det hadde vært fint å seile i Karibia, men min drøm var å seile i snøstorm. Jeg ville føle elementene i nord. Etter dette foretrekker jeg kaldt farvann, slår han fast.

For Grimsæth har eventyret fortsatt og drømmen blitt til et levebrød. Han er nå utdannet skipper og jobber for SeilNorge, der han tar med seg folk i alle aldre ut i seilbåt og kombinerer dette med blant annet skiturer i fjellene langs kysten, noe som er eksotisk selv for nordmenn.

– Reisen min har gått over til en fulltidsjobb, sier han.

Grimsæth er fortsatt blant Helly Hansens ambassadører.

– Vi har ikke angret et sekund. Mats er en ekte eventyrer som vi er veldig glade for å få jobbe med, sier Flatås.

Del artikkelen på Facebook