– Det er viktig å finne nye ideer for å løse fremtidens utfordringer

Produsert for Statoil
av VG Partnerstudio/Brand Studio

Foto: VG Partnerstudio

Hvor mange timer må man øve for å bli blant verdens beste musikere? Hva skal til for å vinne OL-gull? Ja, hvordan blir man egentlig best i noe?

Vi har fulgt seks av våre største talenter i hverdagen deres. Hvordan jobber de? Og kan vi lære noe av dem?

Dette er Morgendagens Helter Morgendagens Helter
Statoil har lange tradisjoner med å støtte talenter og talentutvikling, og de siste ti årene har dette tatt form gjennom vårt Morgendagens Helter-program. Morgendagens Helter handler om unge mennesker med store drømmer og talentet som skal til for og lykkes. Statoil ønsker å være med på å bidra til å realisere dette.
. Og her er Prosjekt Fantasi Dette er Statoils Prosjekt Fantasi
En oppfinnerkonkurranse for barn og unge med oppstart i 2015, som er et samarbeid mellom fem regionale vitensentre og Statoils talentutviklingsprogram Morgendagens Helter.
-vinner Reinert Solhøi.

«Poff!»

En potet forsvinner opp mot den grå himmelen. I hagen utenfor et hvitt hus i Søgne ved Kristiansand står 14 år gamle Reinert med en potetkanon og gliser bredt.

– Vanligvis går poteten så høyt at man ikke ser den. Langt over den fjellknausen, sier han og peker opp.

– Det fungerer også med gress. Da blir det en slags konfetti. Og det fungerer med fisk også, faktisk! En gang skjøt vi en makrell over til en øy hvor det var mange måker for at de skulle få noe å spise.

Det mangler ikke på fantasi eller kreativitet hos Reinert. Han har alltid likt å lage ting. Potetkanonen er bare ett av mange prosjekter som 14-åringen har holdt på med. Han har blant annet snekret hytte og kassebil, dreiet treboller og laget egen kniv og slire.

Sjekk ut Reinerts hjemmesnekrede potetkanon

Video: VG Partnerstudio

Slik fungerer den elektroniske humlen

For to år siden så han en reklamefilm på nettet hvor man kunne vinne et nettbrett hvis man hadde en god oppfinnelse på lur. I full fart skrev han ned noen linjer om en idé han hadde tenkt på lenge og sendte inn bidraget. Oppfinnelsen var en elektronisk humle.

14-åringen hadde hørt om hvor viktige bier og humler er for bestøvning av planter, og at bie- og humlebestanden har sunket dramatisk siden 1980-tallet.

– Jeg kom på ideen da pappa og jeg skulle bygge en humlekasse og kjørte forbi en robotgressklipper som gikk av seg selv. Jeg tenkte at det må jo gå med humler også. Dersom alle biene og humlene forsvinner, kan det ha store konsekvenser for oss.

Reinerts elektroniske humle ligner veldig på den levende originalen. Den har vinger som gjør at den kan fly, selv når det blåser kraftig. Den har øyne slik at den ser omgivelsene, unngår hindringer og vet hvor den kan lande. Den har en munn slik at den kan ta ut nektar fra blomster. Og den har GPS slik at den skal finne korteste vei mellom blomstene og finne veien hjem til bolet når batterinivået er lavt.

– Den måtte gjort den samme jobben som humlene gjør i dag. Gjerne enda bedre også. For eksempel hvis den kunne fløyet raskere mellom blomstene.

Reinerts råd til andre unge oppfinnere

  1. Ikke sitt inne med gode ideer
  2. Hvis du tenker på noe som kan være lurt, bør du skrive det ned og fortelle det til noen så fort som mulig. Plutselig har du glemt det. Ingen ideer er for dumme.

  3. Gjør vanlige ting annerledes
  4. For å øve opp kreativiteten kan man gjøre helt dagligdagse ting på nye måter. For eksempel pusse tennene med feil hånd.

  5. Prøv noe nytt
  6. Bruk de mulighetene du får til å se og oppleve nye ting. Noe som er kjedelig å lære om på skolen, kan være gøy å prøve ut i praksis.

Han har imidlertid ingen forhåpninger om at den elektroniske humlen blir virkeliggjort med det første.

– Forhåpentligvis blir ideen min aldri realisert. Det beste er jo hvis humlene overlever og gjør det de alltid har gjort. Men hvis de forsvinner, håper jeg en elektronisk humle kan være en del av løsningen.

BZZZZ: Slik så prototypen av elektroniske humlen ut da Reinert fikk se den første gang. Foto: Ole Martin Wold

Turnerte Norge rundt

Noen måneder etter at ideen var sendt inn, fikk Reinert vite at han var blant vinnerne av oppfinnerkonkurransen Prosjekt Fantasi, et samarbeid mellom Statoils talentutviklingsprogram Morgendagens Helter og fem regionale vitensentre i Norge.

– Statoil har lange tradisjoner med talentutvikling innenfor både idrett, kultur og utdanning. Både vi og samfunnet er avhengig av disse hodene for å løse morgendagens utfordringer og skape morgendagens Norge. Vi ser på Morgendagens Helter som en viktig del av vårt samfunnsbidrag, sier Cathrine Instebø, sponsorsjef for Statoil Morgendagens Helter.

Av 2400 bidrag ble det trukket ut 11 vinnere. Disse oppfinnelsene ble bygget som modeller i en vandreutstilling som turnerer vitensentrene i Norge.

– Jeg ble veldig glad og overrasket. Jeg hadde egentlig glemt at jeg sendte inn en idé.

Da Reinert fikk se den elektroniske humlen sin som en prototyp, ble han veldig positivt overrasket.

– De hadde laget den så utrolig detaljert, og den så ganske lik ut som det jeg hadde forestilt meg. Det var rart å se noe jeg bare hadde tenkt på i hodet plutselig bli virkelig. Den var veldig kul, sier niendeklassingen.

Som vinner av Prosjekt Fantasi fikk Reinert reise rundt i Norge og vise frem ideen. Begge foreldrene, de tre søsknene og besteforeldre har vært med på turene. Søgne-gutten synes det var moro å vise frem den elektroniske humlen til så mange mennesker, og han forteller at responsen var veldig god.

– Jeg tror mange synes det var en god idé fordi det kan løse et potensielt stort problem. Det er viktig å finne nye ideer for å løse fremtidens utfordringer, sier han og legger til:

– I tillegg blir fremtiden morsommere jo flere ting som finnes. Det er kanskje mange oppfinnelser som er teite, men det er de som gjør hverdagen gøy, sier han med et stort smil.

POFF: Reinert har alltid vært glad i å lage forskjellige ting. Her viser han frem potetkanonen. Foto: VG Partnerstudio

– Han har alltid vært kreativ

– Er det fremdeles et svart merke her, mamma? spør Reinert og kikker opp i stuetaket.

– Ja, det er nok det, sier moren Torun.

I det hvite taket kan man skimte spor etter en bursdagsfeiring hvor Reinert skulle lage en ekstra stor flamme med heksemel – et svært antennelig pulver fra sporene til planten kråkefot.

– Jeg har utløst brannalarmen mange ganger. Hvis den går pleier jeg å rope: «Ta det med ro, mamma. Det er bare meg!» sier han og ler. Han påpeker at han aldri har skadet seg.

– Hva tenker du om at Reinert holder på med potetkanoner og heksemel?

– Jeg tror barn har en naturlig trang til å utforske og er nysgjerrige av natur. Det er mye læring i å få mulighet og lov til å gjøre erfaringer på egen hånd. Hvis vi skal begrense og beskytte barna hele tiden, blir de inaktive og ute av stand til å gjøre egne risikovurderinger, mener moren.

Torun forteller at Reinert har vært interessert i oppfinnelser og å lage ulike duppeditter helt fra han var liten.


– Han har alltid vært veldig kreativ. Han er en som har vært flink til å finne på ting


 — Reinerts mamma


Prosjekt Fantasi-vinneren forteller at han har lyst til å følge i farens fotspor og bli snekker når han blir eldre.

– Jeg har vært mye med pappa og snekret og jobbet. Jeg er på en måte oppvokst med det. Jeg synes det er gøy å kunne bygge og designe noe akkurat slik man vil.

HEKSEMEL: Hvis man plukker planten kråkefot og tørker sporene, får man noe som heter heksemel. Her viser Reinert hvor kraftig og fort det brenner når det spres i luften over en flamme. – Kruttet er nok min favorittoppfinnelse, sier han. Foto: VG Partnerstudio

14-åringen tror barn og unge er mer kreative enn voksne og at man er nødt til å bli flinkere til å høre på barns ideer. Voksne tenker kanskje mer på hva de skal ha til middag og når de skal betale regninger, mener han.

– Vi har mer tid til å undre og tenke utenfor boksen. Barn og unge som sitter inne med gode ideer eller tanker, må bare få dem ut og fortelle det til noen. Alt kan bli noe bra til slutt, sier han.

Reinert forteller at han har flere gode ideer på lur.

– Reflekslinser. Slik at man kan se i mørket, sånn som kattene gjør. De får inn lys og sender det ut igjen, så de kan se i mørket. Det kunne funket. Det får nesten bli en idé til Prosjekt Fantasi 2, hvis det blir noe av, sier han og ler.